Nieuws12.10.2019

Zes maanden niks drinken om een kind te verwekken? Dat hoeft niet


Goed nieuws voor mannen die moeite hebben de derde helft over te slaan in de periode dat ze hun vrouw zwanger proberen te maken: er is gebleken dat onderzoekers de claim dat mannen zes maanden moeten stoppen met drinken tijdens de verwekkingsperiode van een kind bij elkaar hebben gelogen.

Hartdefect

Mannen moesten volgens de onderzoekers stoppen met drinken om zo het risico dat de baby een hartdefect zou krijgen te verminderen. Zodra een koppel zou besluiten om zwanger te willen raken, zou de man zes maanden voor bevruchting moeten stoppen met alcohol drinken. Dat is wat onderzoekers vorige week naar buiten brachten. Echter blijkt het helemaal niet bewezen.

De onderzoekers hebben nooit de data gehad om zo’n claim te maken. Ze wisten helemaal niet of de vaders die meededen aan de test zo lang geen alcohol hebben gedronken voor de baby werd verwekt. Het waren dus vooral persoonlijke beweegredenen van de onderzoekers dan dat het een op feiten en wetenschap gebaseerde claim was. Er werd namelijk onderzocht of de vaders drie maanden voor en drie maanden na de verwekking van het kind dronken en of dat inderdaad het risico van hartproblemen bij baby’s zou veroorzaken.

Alcohol

Dat zou inderdaad het geval zijn, omdat alcohol subtiele veranderingen zou toebrengen aan de DNA in het sperma wat het risico zou brengen op 44%. Gelukkig voor mannen die van een drankje houden, blijken die conclusies te zijn gebaseerd op onkunde. Het is helemaal niet duidelijk of sperma effect heeft op een foetus na bevruchting, laat staan of er alcohol in het spel is.

Het wordt zelfs nog meer bizar: het bleek uit de data zelfs dat er minder risico was op een baby met hartproblemen als de man ongeveer 3,5 biertjes of andere alcoholische versnaperingen per dag dronken. Nu hoef je echt niet dagelijks zoveel alcohol te gaan drinken, of überhaupt alcohol te gaan drinken als je een vrouw zwanger wilt maken, want het moge duidelijk zijn: de onderzoekers zijn niet bepaald zorgvuldig bezig geweest. Bovendien concentreerde dit zich alleen op hartproblemen, geen andere potentiële complicaties.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Onderzoek

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Deze week is in Brussel de eerste Factcheck-marathon van de Lage Landen van start gegaan. Pointer (KRO-NCRV) gaat samen met 6 redacties 10 dagen lang beweringen van politici controleren. Naast partner AD doen dit keer 5 Belgische partijen mee: VRT, RTBF, Factcheck Vlaanderen, Knack en deCheckers.

Nieuws27.05.2024

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

Nederlandse retailers zijn goed in het binden van klanten aan hun merk en digitale marketing, maar schieten nog regelmatig tekort als het aankomt op SEO-optimalisatie en websiteprestatie.

Marketing06.05.2024

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

maar de website kan vaak beter
Twijfelen leidt gemiddeld genomen tot betere besluiten

Over twijfelaars wordt soms met een zekere minachting gesproken. Ze zouden dralen, nauwelijks doorpakken of niet durven te beslissen. Uit verschillende onderzoeken van de afgelopen jaren blijkt echter dat wij twijfelaars letterlijk het voordeel van de twijfel zouden moeten gunnen.

Online01.05.2024

Twijfelen leidt gemiddeld genomen tot betere besluiten

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over nepnieuws in het kader van verkiezingen. Iets wat veel voorkomt op social media.

Social Media23.04.2024

Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

De interesse in elektrisch rijden is aan het dalen. Voor het eerst in jaren is de groep die niet (28%) van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel (27%) van plan is.

Automotive17.04.2024

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

ANWB zegt van wel
​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf