Wereld Meteorologische Dag

Wereld Meteorologische Dag

Vorig artikel Volgend artikel

De 'Wereld Meteorologische Dag' (World Meteorological Day) wordt jaarlijks gehouden op 23 maart en herinnert aan de oprichting van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).

De WMO is een overkoepe­lende meteorologische organisatie van de Verenigde Naties, voor samenwerking in de meteorologie.

Wereld Meteorologische Organisatie (WMO)

De WMO is opgericht op 23 maart 1950 als vervolg op de eerste internationale meteorologische organisatie die in 1873 was opgericht door KNMI-oprichter en meteoroloog Buys Ballot. Zonder de WMO zou het weerbericht in zijn huidige vorm onmogelijk zijn. De weersverwachtingen zijn immers gebaseerd op meteorologische waarnemingen uit de hele wereld. Eén van de belangrijkste taken is het in stand houden van een mondiaal waarnemingsnetwerk. Dagelijks verwerken 3 mondiale, 187 nationale en 34 regionale meteorologische diensten vijftien miljoen gegevens.

De WMO is van groot belang voor internationale samenwerking op meteorologisch gebied, de uitwisseling van meteorologische gegevens en producten en het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van weer en klimaat.

De verjaardag is voor de WMO een mooie gelegenheid om wereldwijd aandacht te besteden aan weer en klimaat en samenwerking in de meteorologie.

Thema van deze Wereld Meteorologische Dag

Het thema van de Wereld Meteorologische Dag - De oceaan, ons klimaat en het weer - viert de focus van WMO bij het verbinden van de oceaan, het klimaat en het weer binnen het Aardesysteem. Het markeert ook het beginjaar van het decennium van de Verenigde Naties voor oceaankunde voor duurzame ontwikkeling (2021-2030). Meer info staat op de website.

[foto: Louis Maniquet on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...