Nieuws14.06.2019

Waarom sociale media blauw kleuren voor Sudan


#BlueForSudan

Als je Instagram of Twitter afgelopen dagen geopend hebt, kan het bijna niet anders dan dat je een aantal blauwe (profiel)foto’s bent tegengekomen. Social media gebruikers verruilen hun profielfoto’s massaal voor de kleur blauw om solidariteit te tonen met de demonstranten in Sudan. Begin vorige week kwamen er meer dan honderd burgers om het leven toen een protest in de hoofdstad Khartoum werd neergeslagen door de RSF.

Er wordt gedemonstreerd tegen de militaire overgangsraad die het sinds twee maanden in Sudan voor het zeggen heeft. In april werd de voormalige leider van Sudan, Omar al-Bashir, afgezet door het leger en gearresteerd, na maanden van protesten tegen zijn dertigjarige bewind. Bashir is inmiddels aangeklaagd voor corruptie, maar de militaire overgangsraad regeert nog steeds in Sudan en het lijkt er niet op dat hier snel verandering in zal komen. Dit tot woede van de demonstranten die bang zijn dat dit er voor zorgt dat de partij van Bashir hierdoor toch nog aan de macht zal blijven, in plaats van de partij van de demonstranten.

Een van de slachtoffers die bij de protesten om het leven kwam was Mohamed Mattar, zijn favoriete kleur was blauw. De 26-jarige engineer werd doodgeschoten op 3 juni door de aanval van de RSF (een paramilitaire groep, geleid door een belangrijk lid van de militaire overgangsraad die het op dit moment voor het zeggen heeft in Sudan). Mattar werd doodschoten toen hij twee vrouwen probeerde te beschermen tijdens de aanval op het protest kamp net buiten het militaire hoofdkwartier.

Blue for Sudan

Mattar’s social media profielen hadden een blauwe profielfoto, toen hij vermoord werd veranderden zijn vrienden en familie hun profielfoto in de kleur blauw. Later sloten anderen zich ook aan. Beauty influencer en vriendin van Mattar, Shahdh Khidir, woonachtig in New York City, riep haar volgers op om ook hun profielfoto te veranderen. De kleur representeert nu alle mensen in Sudan die gesneuveld zijn tijdens de opstand.

Geen internet

Sinds deze week hebben de inwoners van Sudan ook vrijwel geen toegang meer tot het internet, waardoor demonstranten zijn afgezonderd van de buitenwereld. Het internet is een belangrijke bron voor de inwoners van Sudan, aangezien de traditionele media strak in de gaten worden gehouden door de regering. Het internet werd gebruikt om demonstraties te organiseren en om updates te geven over de opstand in de wereld.

Sinds de kleur blauw viraal gaat wordt er steeds meer over de situatie in Sudan gepraat. “Mensen bleven vragen stellen als ‘waarom verandert iedereen zijn profielfoto in die kleur?’ Het geeft ons een mogelijkheid om ons verhaal te delen door het beantwoorden van deze vragen”. aldus Aza Elnimah, een Sudanese woonachtig in Qatar, tegen Aljazeera.

Instagram gebruiker Lucrezia Brunetti zegt: “Mensen voelen zich verbonden door de kleur. Het is zo simpel maar het symboliseert zoveel. Het symboliseert dat mensen er om geven.”

Hoop

#BlueForSudan geeft hoop. Elnimah: “In het begin voelde het alsof niemand er iets om gaf. Maar het is goed om te weten dat de situatie in Sudan nu bij meer mensen speelt.”

Annemerel de Jongh

Annemerel schrijft op haar eigen lifestyle blog en werkt daarnaast als freelance redacteur. Je maakt haar blij met goed eten, nieuwe gadgets en hardlopen

Verder lezen over Instagram

Instagram wil terug naar authenticiteit: er komt een grote update aan

Geen reposts en dat soort dingen, maar content waarvan je de eerste bent die het plaatst. Dat is wat Instagram graag wil zien. Eindelijk.

Social Media02.05.2024

Instagram wil terug naar authenticiteit: er komt een grote update aan

Threads groeit: heeft 150 miljoen maandelijks actieve gebruikers

Threads is een vrij nieuw social medium, maar het telt al 150 miljoen gebruikers die maandelijks actief zijn. Dat is een flinke prestatie.

Social Media25.04.2024

Threads groeit: heeft 150 miljoen maandelijks actieve gebruikers

Instagram gaat gevraagd én ongevraagd naakt blurren

Instagram wil je beschermen tegen ongewilde dickpics. Je ontvangt ze misschien nog wel: ze worden geblurd.

Social Media11.04.2024

Instagram gaat gevraagd én ongevraagd naakt blurren

​TikTok lanceert straks een Instagram-copycat: TikTok Notes

Instagram heeft zijn eigen Twitter-alternatief gelanceerd en TikTok denkt: dat kan ik ook. Het komt met TikTok Notes, wat echter geen alternatief is voor Twitter, maar voor Instagram. TikTok Notes klinkt als een app waar...

Social Media09.04.2024

​TikTok lanceert straks een Instagram-copycat: TikTok Notes

1 april 2024: dit zijn de leukste inhakers en grappen

Het is weer bijna 1 april, de dag om leuke grappen en grollen uit te halen. Wist je dat de oudst bekende 1 april grap voor het eerst werd vermeld in een Franse bron in het jaar 1508. In Engelstalige landen viert men Apri...

Nieuws01.04.2024

1 april 2024: dit zijn de leukste inhakers en grappen

Deze week viral: vriendelijke voetballers en verwarde pup

Deze week hebben we natuurlijk heel veel 1-aprilgrappen viral zien gaan, maar daar besteden we morgen apart aandacht aan in ons 1-april-artikel. Deze week viral gaat ditmaal om andere dingen, waaronder sympathieke sporte...

Social Media31.03.2024

Deze week viral: vriendelijke voetballers en verwarde pup

​Je kind van 13 op social media? Het is op deze plek verboden

Je kinderen onder de 14 jaar op TikTok? In Florida kun je daarvoor worden gestraft. Er is een wet aangenomen die het strafbaar maakt voor kinderen onder de 14 om zich op social media te begeven. De wet gaat pas per 1 jan...

Social Media27.03.2024

​Je kind van 13 op social media? Het is op deze plek verboden

Deze week viral: Drentse Beyoncé en Star Wars op Empire State

Deze week viel het mee met de gekte rondom viral posts, maar alsnog zijn er een paar pareltjes te noemen: geen zorgen. Daarnaast komt er ook iemand die we al eens eerder bespraken voorbij. Schilderen met handen en voete...

Social Media23.03.2024

Deze week viral: Drentse Beyoncé en Star Wars op Empire State