Nieuws31.10.2016

Waarom mannen en vrouwen het nooit eens worden over de ideale temperatuur


Nu de herfstblaadjes volop aan het vallen zijn, lijkt de zomer weer eerder een vage herinnering dan de dag van gisteren. De klok is verzet, de dagen worden korter en de kachel kan ’s avonds weer aan. En dan begint ook weer die discussie tussen mannen en vrouwen: het is te warm, het is te koud, het is te warm, het is te koud... We zullen het nooit eens worden over de ideale temperatuur. Maar hoe komt dat eigenlijk?

De huid

Het heeft allemaal te maken met onze huid. Dat is ons grootste orgaan en heeft veel functies. Het vormt een barrière tegen ziekteverwekkers en straling van de zon, het laat ons vocht vasthouden, vitamine D uit zonlicht halen en het reguleert onze lichaamstemperatuur. Daarnaast geeft de huid ons informatie over de buitentemperatuur.

Huid is er ook in vele gedaanten, waarbij ons vooral de kleur opvalt. Maar ook de dikte van de huid speelt een grote rol. De huid bestaat uit drie lagen. De bovenste is de opperhuid (epidermis) en daaronder ligt de lederhuid (dermis). De onderste van die drie is de hypodermis, de onderhuids (ook wel bindweefsel).

De drie huidlagen
De drie huidlagen

De epidermis en dermis zijn de dikste lagen van de huid. Deze lagen zijn het dikst op je billen en het dunst op plekken zoals de dijen en het midden van je rug. De hypodermis, de onderste laag, is ook het dikst op de billen maar het dunst op de armen en dijen. Hier ga je het grootste verschil tussen mannen en vrouwen zien: deze onderste huidlaag is bij vrouwen bijna twee keer dikker dan bij mannen. En er is nog een groot verschil: vrouwen hebben het meeste vet op de billen, mannen hebben dat op de buik.

Comfortabele temperatuur

Terug naar de temperatuur: er wordt gezegd dat vet prima isoleert, dus waarom zijn vrouwen en mannen het dan nog eens over een comfortabele temperatuur? Dat komt door het volgende. De natuurlijke reactie van je lichaam op kou is rillen, de spieren trekken samen en geven een trilling af om warmte te produceren (aangestuurd door de zenuwen). Het is natuurlijk geen geheim dat mannen over het algemeen meer spiermassa hebben dan vrouwen waarmee zij dus in theorie meer warmte vanuit de spieren kunnen genereren dan vrouwen bij lage temperaturen. Dat geldt overigens ook voor een lichaam in rust, ook dan kunnen mannen meer warmte genereren. Mannen hebben daarnaast ook een hoger metabolisme. En die twee samen zorgen ervoor dat mannen ‘het sneller warm hebben’.

Kijk je naar de onderliggende huidlaag die bij vrouwen dikker is, dan zouden vrouwen warmte beter vast moeten houden, maar dat is dus niet het geval. Neem je de dikte van de huidlagen en de spiermassa mee, dan zie je dat de spieren van vrouwen net zoveel rillen bij lage temperaturen als bij mannen, maar doordat de laag bij vrouwen dikker is, duurt het langer voordat de warmte die de spieren produceren bij de buitenste laag is aangekomen om de temperatuurvoelsprieten in de buitenste laag te laten weten dat je het weer aangenaam hebt.

Hormonen spelen ook nog een rol in het bepalen wat nu een comfortabele temperatuur is en door de menstruatiecyclus hebben die bij vrouwen een grotere invloed dan bij mannen.

Genetisch bepaald

Goed, dit allemaal bij elkaar leert je dus waarom mannen en vrouwen zo anders denken over wat nu een lekkere temperatuur is en waarom we het nooit eens gaan worden. Het is genetisch bepaald. Niks geen gezeur van vrouwen, ons lichaam zit nu eenmaal anders in elkaar. En ja, natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel, maar in theorie is dit het verhaal.

© NinaMalyna – Fotolia.

Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl

Verder lezen over Wetenschap

Microplastics zitten volop in sperma: waarschijnlijk ook bij jou

We weten al dat we microplastics binnenkrijgen door vis die we eten, of scrubs die we gebruiken, maar wist je dat het echt overal zit? Nieuw onderzoek wijst uit dat microplastics ook in sperma zitten.

Nieuws10.06.2024

Microplastics zitten volop in sperma: waarschijnlijk ook bij jou

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Na veel tegenslagen een succes voor Boeing. De vliegtuigbouwer heeft succesvol zijn Starliner met bemanning gelanceerd naar het ISS.

Technology05.06.2024

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Groupon-bedenker wil dat doktoren datagedreven keuzes maken met AI

De bedenker van deal-site Groupon maakt kunstmatige intelligentie die patiënten moet gaan helpen. Hij kwam op het idee voor deze app toen zijn vrouw borstkanker had en hij data miste.

Startups31.05.2024

Groupon-bedenker wil dat doktoren datagedreven keuzes maken met AI

Mysterie rondom verdwijnende sterren mogelijk opgelost

Er zijn echter sterren die zomaar verdwijnen: iets dat astronomen sinds kort vaker zien. Er is nu een verklaring voor die houdini-sterren.

Technology30.05.2024

Mysterie rondom verdwijnende sterren mogelijk opgelost

Apple wil mensen met tinnitus helpen via oordopjes

Apple wil met zijn oordopjes mensen helpen die lijden aan tinnitus, beter bekend als oorsuizen. Het wil het doen met de veroorzaker ervan.

Gadgets29.05.2024

Apple wil mensen met tinnitus helpen via oordopjes

Chemotherapie blijkt heel anders te werken dan gedacht

Het is al honderd jaar de manier om kanker te bestrijden, maar het blijkt toch nog geheimen voor ons te hebben: chemotherapie.

Nieuws23.05.2024

Chemotherapie blijkt heel anders te werken dan gedacht

We worden steeds ouder: in 2050 sterven we op veel latere leeftijd

Goed nieuws voor de wereldbevolking, al komt het wel met een flinke nadeel: we worden met zijn allen in 2050 gemiddeld veel ouder, maar wel ongezonder.

Nieuws20.05.2024

We worden steeds ouder: in 2050 sterven we op veel latere leeftijd

Tot tien tellen als je boos wordt is beter voor je hart

Je ziet niet echt op het advies te wachten, even tot 10 tellen, maar het schijnt helemaal zo gek nog niet te zijn. Je hart zou er enorm bij gebaat zijn. 

Nieuws13.05.2024

Tot tien tellen als je boos wordt is beter voor je hart