Vandaag in 1979: oprichting Kindertelefoon

Vandaag in 1979: oprichting Kindertelefoon

Vorig artikel Volgend artikel

Op 12 januari 1979 werd de Kindertelefoon opgericht. De Kindertelefoon is er voor alle kinderen in Nederland tussen de 8 en 18 jaar. Het is een telefonische hulpdienst voor kinderen en jongeren die behoefte hebben aan een gesprek over welk onderwerp dan ook.

De Kindertelefoon is er om kinderen te helpen

Op de website van de Kindertelefoon staat dat 'je met ons over alles praten. Of het nu iets kleins is of iets groots, een vraag of een probleem, of gewoon iets wilt delen'.

Er bellen en chatten veel kinderen met De Kindertelefoon: de vrijwilligers voeren ruim 1.000 gesprekken per dag.

Niet alleen bellen maar ook chatten

Ook kunnen kinderen en jongeren chatten met de Kindertelefoon of een topic plaatsen op het forum, waarop andere jongeren (onder toeziend oog van een moderatieteam) hun vragen van een antwoord of advies voorzien. Kinderen en jongeren kunnen contact opnemen met De Kindertelefoon over alle vragen of problemen waar zij graag informatie, advies of ondersteuning bij willen krijgen.

Bestaan Kindertelefoon is goed geregeld

De Kindertelefoon bestaat sinds 1979 en het bestaansrecht is verankerd in de Wet op de Jeugdzorg. De Kindertelefoon was oorspronkelijk een onderdeel van Bureau Jeugdzorg, maar is op 1 januari 2015 na de transitie Jeugdzorg een zelfstandige stichting geworden.

Er worden ruim 400.000 gesprekken per jaar gevoerd via deze telefonische hulpdienst. De mensen aan de telefoon zijn vrijwilligers, die een passende HBO/universitaire opleiding volgen of hebben gevolgd en daarnaast een uitgebreide interne training hebben gevolgd. Het telefoonnummer van De Kindertelefoon is 0800-0432. Je belt gratis en anoniem.

[foto's: Sharon McCutcheon en Andrew Neel]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...