Nieuws28.08.2019

Toeristen geven steeds meer geld uit in Nederland


In 2018 gaven toeristen in ons land wederom meer uit dan het jaar daarvoor. De toeristische bestedingen bedroegen 87,5 miljard euro in 2018 en dat is 6,4 procent meer dan in 2017. Ook steeg het aantal banen in het toerisme, er werken nu 27.000 mensen meer in de sector en in totaal 791.000. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS. De groei van de bestedingen komt van zowel binnen- als buitenlandse toeristen.

<em>Groei van de toeristische bestedingen per jaar.Beeld: CBS<\/em>
Groei van de toeristische bestedingen per jaar.Beeld: CBS

Meer overnachtingen buitenlandse gasten

De bestedingen van buitenlandse toeristen nam met 8,2 procent toe en dat komt deels door het grotere aantal overnachtingen van buitenlandse gasten in Nederland. Zij boekten ook vaker een accommodatie of vliegticket bij een Nederlandse onderneming. Het binnenlands toerisme zit ook in de lift. Nederlanders gaven 5,5 procent meer uit in eigen land. De zomer van 2018 was behoorlijk zonnig en dat kan hier zeker aan hebben bijgedragen. Toeristen in eigen land gaven meer geld uit aan eten en drinken in de horeca, brandstof en sport en ontspanning. Een dagje uit in eigen land wordt trouwens ook steeds duurder, zo berekende het CBS onlangs nog.

Er waren ook meer Nederlanders die wel naar het buitenland op vakantie gingen, maar daarvoor geld uit hebben gegeven aan accomodaties en vervoer bij Nederlandse bedrijven. Eerder dit jaar riep het NBTC toeristen nog op om voorzichtig te zijn met onze tulpenvelden.

<em>Beeld: CBS<\/em>
Beeld: CBS

Meer banen in het toerisme

Veel banen in het toerisme zijn parttime. Als we dit omrekenen naar fulltime banen waren dat er in het toerisme in 2018 474.000, 6,3 procent van het totale aantal arbeidsjaren in onze economie (zie onderstaande grafiek). Bijna de helft van de arbeidsjaren in het toerisme zat in de horeca, een kwart in de luchtvaart, reisbemiddeling, kunst en cultuur, sport, recreatie en de gokbranche. De rest komt van onder andere de detailhandel, openbaar vervoer en taxi’s.

<em>Beeld: CBS<\/em>
Beeld: CBS
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.