The final frontier: Florida wil 750 miljoen genetisch gemodificeerde muggen vrijlaten

The final frontier: Florida wil 750 miljoen genetisch gemodificeerde muggen vrijlaten

Jurassic Park-experiment tegen o.a. Zika en gele koorts

Vorig artikel Volgend artikel

Wanneer je dit voor de eerste keer leest, weet je eigenlijk niet zo goed wat je ermee moet: "genetisch gemodificeerde muggen worden vrijgelaten in de strijd tegen ziektes". Misschien is het briljant, want als je ziektes als zika en de gele koorts ermee kunt uitbannen is dat geweldig nieuws. Maar als we de natuur manipuleren kun je wachten op reacties. Niet iedereen is het ermee eens. Lokale bewoners van de Florida Keys (het proefgebied) en milieuactivisten vinden het onacceptabel. Het proefproject, dat eerder dit jaar in werd goedgekeurd door de overheid is bedoeld om te testen of een genetisch gemodificeerde mug een haalbaar alternatief is voor het spuiten van insecticiden tegen de Aedes aegypti mug. Deze Aedes aegypti is de boosdoener die verschillende dodelijke ziekten zoals Zika, dengue, chikungunya en de gele koorts met zich meebrengt.

Jurassic Park-experiment

Het klinkt misschien populair om het een Jurassic Park-experiment te noemen, maar er zijn overeenkomsten: dieren die genetisch zijn gemodificeerd. Deze nieuwe mannelijke mug (codenaam OX5034) is geprogrammeerd om alleen vrouwelijke muggen te doden, waarbij mannetjes meerdere generaties overleven en de gemodificeerde genen doorgeven aan volgende mannelijke nakomelingen. Het scenario lijkt een oplossing te zijn in de strijd tegen verschrikkelijke ziektes. Je kunt je afvragen of dit 'the final frontier' is of dat het een volgende stap is in de bestrijding van ernstige en soms dodelijke ziektes.

Het project is in handen van het Monroe County Mosquito Control District. De vraag die blijft staan is wat er mis kan gaan, er is namelijk uitvoerig getest. De mug is veranderd om vrouwelijke nakomelingen te produceren die in het larvale stadium sterven, ruim voordat ze uitkomen en groot genoeg worden om te bijten en ziekten te verspreiden. Alleen het vrouwtje bijt voor bloed wat ze nodig voor haar eieren. Mannetjes voeden zich alleen met nectar en zijn dus geen drager van ziekten. De theorie lijkt dus te kloppen. De gemodificeerde mug mag waarschijnlijk vanaf volgend jaar ook in Harris County (Texas) worden vrijgelaten.

In Florida is men duidelijk nog verdeeld

Na een 10 jaar durende strijd gaf de staat Florida in juni een vergunning voor experimenteel gebruik af. Daarna kwam al redelijk snel een publieke reactie: meer dan 100.000 mensen tekenden een petitie op Change.org tegen het voorstel (inmiddels is dit aantal gegroeid naar 242.000 mensen).

Public relations-campagnes willen graag mensen overtuigen dat de GGO-mug niet bijt omdat hij een mannetje is. Boze bewoners weigerden echter als 'proefkonijnen' te worden behandeld voor de wat zij noemen de 'Robo-Frankenstein mug'.

Milieugroeperingen maken zich zorgen dat de verspreiding van de genetisch gemodificeerde mannelijke genen in het wild mogelijk bedreigde vogelsoorten, insecten en zoogdieren die zich voeden met de muggen, kan schaden. Over een jaar zal uiteindelijke pas duidelijk zijn wat de effecten zijn.


Bron: CNN
Foto: CC0 PxHere Publiek domein

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....