KNMI is (weer) jarig!

KNMI is (weer) jarig!

Vorig artikel Volgend artikel

Het KNMI werd op 31 januari 1854 opgericht bij koninklijk besluit van Koning Willem III. Het initiatief kwam van meteoroloog Buys Ballot. Christophorus Buys Ballot koos de sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht als eerste locatie van hetKNMI. In 1897 verhuisde het instituut naar De Bilt, hier is het nu nog gevestigd.

Buys Ballot is de eerste weerman van Nederland

KNMI-directeur Buys Ballot wordt vooral bekend door de naam hem vernoemde Wet van Buys Ballot. Hierin toonde hij het verband tussen wind en luchtdruk aan. Dankzij deze wet wordt het mogelijk om weersverwachtingen te maken. Buys Ballot was daarnaast de eerste die wind- en stormwaarschuwingen introduceerde. In 1873 was hij grondlegger van de Internationale Meteorologische Organisatie (IMO), de voorloper van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).

Lancering weerballon KNMI

Elke dag lanceert het KNMI een weerballon vanaf de KNMI-waarnemingslocatie in De Bilt. De weerballon legt profielgegevens uit de bovenlucht vast, zoals temperatuur, vochtigheid en windrichting en -snelheid.

Benieuwd hoe ze dat doen? Kijk het filmpje!

[foto: Wolfgang Hasselmann on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...