Nieuws06.01.2021

​Huispak aan en gaan: het is Cuddle Up-day vandaag!


Baby, it’s cold outside… Het is berekoud en dat nodigt extra uit om de dag van vandaag te vieren. Het is namelijk Cuddle Up Day. Grijp je partner, je kat, je kip of gewoon een lekker dekentje en knuffel. Waar knuffelen vandaan komt en welke voordelen je eruit kunt halen, bespreken we vandaag op Cuddle Up-day.

Cuddle Up-day

Al in de zestiende eeuw dook het woord ‘cuddle’ op. Het is een Engels woord dat eigenlijk altijd dezelfde betekenis heeft gehad: knuffelen. Knuffelen is heel belangrijk, want je hebt als mens aanraking nodig. Bovendien komt er dan oxytocine vrij, het bekend knuffelhormoon. Hierdoor krijg je een fijn, tevreden gevoel van binnen, en soms worden er zelfs endorfinen aangemaakt, waardoor je nog blijer wordt.

In 1992 werd er voor het eerst een soort machine gemaakt die knuffels kon uitdelen. De maker is Temple Gradin, die zich vaak uitsprak voor autisme. De symptomen van autisme worden zelfs bestreden door de toename van oxytocine. De Universiteit van North-Carolina heeft zelfs ontdekt dat 10 minuten hand in hand lopen, maar ook 20 seconde knuffelen, de bloeddruk aanzienlijk naar beneden brengen.

Ook je hartslag gaat naar beneden, wat je prima kunt meten met een wearable. Even je slimme horloge of je stappenteller om die je hartslag kan meten, even kijken wat je hartslag is, knuffelen en dan weer kijken. Het schijnt wel het beste te werken als je langer dan twintig second knuffelt, omdat er dan pas oxytocine vrijkomt.

Oxytocine

Oxytocine is een geweldig stofje: het zorgt ervoor dat je minder pijn voelt, je wordt er minder gestrest van en je kunt er zelfs de kans op hartziekten door verminderen. Het schijnt niet uit te maken of je knuffelt met een levend persoon of bijvoorbeeld een knuffel, hoewel het voor jezelf waarschijnlijk fijner is als iemand ook terugknuffelt, of bijvooreeld lekker begint te spinnen (de kat dan, hè?).

Wat een extra fijne bijkomstigheid is van oxytocine, dat is dat je je er meer verbonden door voelt met de persoon die je knuffelt. Zeker als je relatie in een sleur zit, dan kun je door dagelijks te knuffelen toch even de banden aanhalen. Het kost je misschien een halve minuut, maar je krijgt er veel voor terug: in ieder geval een tevreden gevoel.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Entertainment

Formule 1 blijft nog vele jaren bij Viaplay: prijs weer omhoog

Viaplay blijft rommelen met zijn prijzen. Nu wordt de streamingdienst weer duurder. De maandprijs gaat met maar liefst 2 euro omhoog.

Entertainment22.04.2024

Formule 1 blijft nog vele jaren bij Viaplay: prijs weer omhoog

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

Je ziet ze heel veel en sommigen vinden ze 'makkelijk geld verdienen', maar Funko Pop!'s zijn wel iets meer dan dat. Dit is wat Funko-poppetjes zijn en waarom ze zo populair zijn.

Gadgets17.04.2024

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

Op zoek naar iets tofs om te kijken dit weekend? We zetten bij dezen Fallout op je watchlist. Dit is waarom.

Entertainment12.04.2024

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

3 dingen die we al weten over Dune 3

Dune 2 verliep heel anders dan we hadden verwacht, maar wat is het een sterke film. Een film die bovendien naar meer smaakt. Er zijn immers nog heel wat open eindjes en we hopen natuurlijk dat bepaalde mensen al wormrijd...

Entertainment08.04.2024

3 dingen die we al weten over Dune 3

Disney+ verbiedt het straks ook om accounts te delen

Helaas, Netflix heeft een trend gezet in de wereld van streaming waar we niet zo op zitten te wachten: de strijd tegen accounts delen is er eentje die Netflix van zijn kijkers heeft gewonnen en waarmee het andere streami...

Entertainment05.04.2024

Disney+ verbiedt het straks ook om accounts te delen

Japan sluit toch wel zijn bottenbrekende rollercoaster

Als je wel eens in de rij staat bij een achtbaan, dan ken je de bordjes wel: niet in deze attractie gaan als je zwanger bent, als je rugklachten hebt, een pacemaker draagt.. Waarschijnlijk was het aantal waarschuwingsbor...

Entertainment30.03.2024

Japan sluit toch wel zijn bottenbrekende rollercoaster

​Toch niet met pensioen: Bad Boys 4: Ride or Die is een feit

Will Smith en Martin Lawrence zijn al jaren een geweldig duo. Als agenten Mike Lowrey en Marcus Burnett hebben ze al vele criminele zaken opgelost in de Bad Boys-films. En bovendien gezorgd voor wat leuke memes die nog s...

Entertainment28.03.2024

​Toch niet met pensioen: Bad Boys 4: Ride or Die is een feit

Watcha gonna do?
Er komt een Dragon Ball-pretpark, maar niet waar je denkt

Enkele weken geleden is de bedenker van Dragon Ball op de leeftijd van 68 jaar overleden. Nu is er een eerbetoon aan hem, Akira Toriyama, aangekondigd. Eentje waar de fans van kunnen genieten: een Dragon Ball-pretpark. M...

Entertainment22.03.2024

Er komt een Dragon Ball-pretpark, maar niet waar je denkt