Het is 11-2 dus dag van alarmnummer 112

Het is 11-2 dus dag van alarmnummer 112

Vorig artikel Volgend artikel

De 'Europese Dag van Alarmnummer 112' is een jaarlijks terugkerende dag op 11 februari (11-2). De Europese Commissie heeft deze dag in het leven geroepen om mensen er bewust van te maken dat 112 in alle EU-lidstaten bereikbaar is voor hulp in levensbedreigende situaties.

Waarom een algemeen noodnummer?

Een alarmnummer of noodnummer is een telefoonnummer om de hulpdiensten (zoals politie, ambulance en brandweer) snel te kunnen spreken. In elk land van de Europese Unie, en een aantal andere Europese en niet-Europese landen, geldt 112 als alarmnummer. In verschillende landen functioneren behalve 112 ook andere alarmnummers.

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 73% van de Europese burgers niet bekend is met het Europese alarmnummer 112. Om meer bekendheid te geven aan het alarmnummer 112 worden er internationale activiteiten georganiseerd.

Niet zomaar 112 bellen

Ondanks dat het de 'Europese Dag van Alarmnummer 112' zou ik niet voor de 'grap' gaan bellen vandaag. Zonder noodzaak opzettelijk gebruik maken van een alarmnummer is als misdrijf strafbaar gesteld in artikel 142 lid 2 van het Wetboek van Strafrecht. Maximale straf drie maanden gevangenisstraf of een geldboete van 8100 euro.

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...