Nieuws09.04.2021

Heb je er wel eens aan gedacht jezelf een andere naam te geven?


Hoeveel Nederlanders denk je dat hun naam jaarlijks wijzigen? 100, 1000, 10.000? Het zijn er waarschijnlijk veel minder dan je denkt. Vandaag is het Name Yourself Day, een dag waarop mensen worden uitgedaagd eens na te denken over hun eigen naam. Past die wel bij je? Nu hoef je dat niet meteen gerechtelijk aan te passen, want het kan bijvoorbeeld ook je nickname zijn of je gebruikersnaam op Instagram die eens aan vernieuwing toe is.

Name Yourself Day

Toen ik een jaar of 13 was had ik een e-mailadres in de trant van Rockbitch. Ik vond dat toen een heel normaal e-mailadres, maar inmiddels weet ik dat er ook een band is die zo heet en weet ik niet zeker of ik mezelf daar zo bij vind passen. Inmiddels gebruik ik dus al heel wat jaren een iets normaler e-mailadres. Wel zo handig voor sollicitaties, al kom ik nog steeds mensen tegen die zonder blikken of blozen een e-mailadres als sweetlilsugarpumpkin of claudiaatjuh69 boven hun curriculum vitae plaatsen.

Ook voor die mensen kan 9 april Name Yourself Day een uitkomst zijn. Vind je je eigen naam wel bij je passen? Wat is je associatie met de naam van je partner? Weet je eigenlijk wel wat de echte voornaam van je oma is? Hoe zou jij je kinderen noemen? Het zijn allemaal leuke vragen om jezelf eens te stellen op zo’n dag. Als je een schrijver of acteur zou zijn, wat zou dan je artiestennaam zijn? Je kunt deze dag ook anders opvatten en je naam overal veranderen voor een dag: in MS Teams heet je vandaag ineens TGIFerdinand bijvoorbeeld. Lekker flauw.

Naam veranderen

In veel religies wordt er een heel punt gemaakt van het naamgeven. Katholieken dopen een kind en daardoor krijgt het een doopnaam mee voor zijn leven met Christus. Hindoes hebben de Namkaran, waarbij een kind op zijn elfde dag op aarde water op het hoofd krijgt en zijn naam krijgt toegefluisterd. First Nation-mensen ontdekken later in hun leven vaak welke naam er goed bij ze past en nemen die dan aan. In Nederland is het voor mensen zonder religie allemaal wat eenvoudiger. Het kind wordt geboren en de ouders moeten de naam registreren bij de gemeente en het is klaar.

Maar wat als je ouders een naam vastleggen waar je niet bepaald gelukkig van wordt? Het hangt er sterk vanaf of je een probleem hebt met je voornaam of je achternaam. Een voornaam is meer gedoe, want dat moet via de rechter via een advocaat. Er moet een verzoekschrift worden opgesteld, de rechtbank doet schriftelijk een uitspraak en na drie maanden kun je dan nieuwe officiële documenten opvragen met je nieuwe voornaam. Je hebt voor dit alles wel een afschrift van je geboorteakte nodig. Bevindt je geboorteakte zich niet in Nederland, dan moet je zelfs de originele geboorteakte hebben. Ook heb je geld nodig: het verzoek tot voornaamswijziging kost advocaatkosten en griffierechten, wat in totaal zo’n 800 euro is. Tip: als je dat veel geld vindt, kies dan liever niet voor een naam als Mark Zuckerberg, want dan zijn er mogelijk veel hogere kosten mee gemoeid

Naam veranderen bij Justis

Hoe zit het als je je achternaam wil veranderen? Dat doe je bij Justis, het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Justis bepaalt namens de minister of je achternaam wordt gewijzigd. Dat kan niet als je hem gewoon niet leuk vindt klinken, daar is meer voor nodig. Denk bijvoorbeeld aan psychische hinder, waarbij je ook nog een schriftelijke verklaring nodig hebt van je psycholoog. Er zijn kosten verbonden aan het veranderen van je achternaam. Voor een meerderjarige is dat 835 euro. Echter is het per 1 juli 2020 in sommige gevallen kosteloos, zoals wanneer je slachtoffer bent van een bepaald misdrijf.

Je zou denken dat veel mensen hun naam laten veranderen, maar dat valt heel erg mee. In 2020 ontving Justis 2.863 verzoeken, waarvan er 2.092 werden goedgekeurd. Er worden elk kwartaal een stuk of 25 verzoeken geweigerd. Dat is eigenlijk vrij weinig voor een land met zoveel inwoners. Blijkbaar zijn we toch wel tevreden over de naam die we hebben gekregen van onze familie. Tegelijkertijd is het mede door het internet ook erg makkelijk geworden om online juist wel een andere naam te gebruiken, waardoor je er misschien ook wat minder last van hebt. Zeker omdat je die vaak makkelijk kunt veranderen (hoewel, PlayStation…), zoals bijvoorbeeld een e-mailadres als sweetlilsugarpumpkin, of toch rockbitch…

Beeldbron: Jinkyr

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Entertainment

Het internet is gefascineerd door Transformers-speelgoed: dit is waarom

Het internet heeft een nieuwe obsessie: de Megatron-tank-speelgoedrobot van Robosen. Dit is wat het zo'n aantrekkelijk stuk speelgoed maakt.

Gadgets26.04.2024

Het internet is gefascineerd door Transformers-speelgoed: dit is waarom

Formule 1 blijft nog vele jaren bij Viaplay: prijs weer omhoog

Viaplay blijft rommelen met zijn prijzen. Nu wordt de streamingdienst weer duurder. De maandprijs gaat met maar liefst 2 euro omhoog.

Entertainment22.04.2024

Formule 1 blijft nog vele jaren bij Viaplay: prijs weer omhoog

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

Je ziet ze heel veel en sommigen vinden ze 'makkelijk geld verdienen', maar Funko Pop!'s zijn wel iets meer dan dat. Dit is wat Funko-poppetjes zijn en waarom ze zo populair zijn.

Gadgets17.04.2024

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

Op zoek naar iets tofs om te kijken dit weekend? We zetten bij dezen Fallout op je watchlist. Dit is waarom.

Entertainment12.04.2024

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

3 dingen die we al weten over Dune 3

Dune 2 verliep heel anders dan we hadden verwacht, maar wat is het een sterke film. Een film die bovendien naar meer smaakt. Er zijn immers nog heel wat open eindjes en we hopen natuurlijk dat bepaalde mensen al wormrijd...

Entertainment08.04.2024

3 dingen die we al weten over Dune 3

Disney+ verbiedt het straks ook om accounts te delen

Helaas, Netflix heeft een trend gezet in de wereld van streaming waar we niet zo op zitten te wachten: de strijd tegen accounts delen is er eentje die Netflix van zijn kijkers heeft gewonnen en waarmee het andere streami...

Entertainment05.04.2024

Disney+ verbiedt het straks ook om accounts te delen

Japan sluit toch wel zijn bottenbrekende rollercoaster

Als je wel eens in de rij staat bij een achtbaan, dan ken je de bordjes wel: niet in deze attractie gaan als je zwanger bent, als je rugklachten hebt, een pacemaker draagt.. Waarschijnlijk was het aantal waarschuwingsbor...

Entertainment30.03.2024

Japan sluit toch wel zijn bottenbrekende rollercoaster

​Toch niet met pensioen: Bad Boys 4: Ride or Die is een feit

Will Smith en Martin Lawrence zijn al jaren een geweldig duo. Als agenten Mike Lowrey en Marcus Burnett hebben ze al vele criminele zaken opgelost in de Bad Boys-films. En bovendien gezorgd voor wat leuke memes die nog s...

Entertainment28.03.2024

​Toch niet met pensioen: Bad Boys 4: Ride or Die is een feit

Watcha gonna do?