Nieuws23.01.2021

Gebruik jij nog pen en papier? Vandaag is het de ‘Dag van het handschrift’!


23 januari is uitgeroepen tot de internationale ‘Dag van het handschrift’. Een goede reden om er weer eens pen en papier bij te pakken. Want hoe vaak schrijf je nog iets op? Handgeschreven boodschappenlijstjes, notities en kaarten: we maken ze steeds vaker digitaal. Ga maar eens bij jezelf na wanneer je nog pen en papier gebruikt. Toch is het goed om af en toe wel te schrijven, want het is echte hersengymnastiek! Mocht je je afvragen waarom het precies vandaag de Dag van het handschrift is, dat hebben we te danken aan John Hancock. Deze man tekende als eerste persoon de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring en 23 januari is zijn geboortedag.

Dichter Jesse Laport plaatst handgeschreven korte gedichtjes op Instagram:

Voordelen van schrijven met de hand

Het is verstandig om af en toe toch iets met de hand op te schrijven, zeker als je dingen wil onthouden. Terwijl je schrijft worden namelijk de verbindingen tussen de linker- en rechterhersenhelft gestimuleerd. Voordat je daadwerkelijk woorden en zinnen op papier zet word je namelijk gedwongen om na te denken over wat je schrijft. Het schrijven met een pen is bovendien een vaardigheid die tijd vraagt door te oefenen. Hierdoor gaan de motorische verbindingen in de hersenen samenwerken. Dat heeft een positief effect op de ontwikkeling van de kleine en grote motoriek. Bovendien onthoud je handgeschreven teksten beter dan getypte tekst. Goed om te weten als je ergens voor aan het leren bent.

Dichter Lars van der Werf plaatst altijd zijn handtekening op de door hem geschreven gedichtjes:

Digitaal handgeschreven notities maken

Gelukkig kunnen we tegenwoorden ook digitaal handgeschreven notities maken. De meeste tablets bieden een speciale ‘pen’ aan waarmee je kunt schrijven op het scherm. Denk bijvoorbeeld aan de Apple Pencil, maar ook andere fabrikanten zoals Samsung bieden deze digitale manier van notities maken aan. Hartstikke handig, want strepen is verleden tijd en je hebt je handgeschreven tekst meteen digitaal. Handig als je notities met iemand wil delen.

Kalligrafie

Deze tijd is ideaal om een nieuwe hobby op te pakken. Wat denk je bijvoorbeeld van kalligrafie? Steeds meer mensen willen mooi kunnen schrijven en gebruiken die nieuwe vaardigheden om bijvoorbeeld prachtige menukaarten voor restaurants te maken. Je kunt er prachtige dingen mee maken en het is heel rustgevend. Online kun je verschillende cursussen vinden, want het vergt wel wat oefening voor je echt mooi kunt schrijven. En wedden dat je dan veel vaker handgeschreven kaartjes gaat versturen?

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.