Nieuws15.09.2015

Foto van ijsbeer toont de realiteit van klimaatverandering


Fotograaf Kerstin Langenberger nam onderstaande foto in Spitsbergen, en deelde deze op haar Facebook pagina. Voor toeristen en natuurfotografen is het spotten van ijsberen een van de belangrijkste redenen om naar Spitsbergen te gaan. En meestal vinden ze daar ook mooie, fotogenieke beren, speels of zelfs op jacht.

Op het eerste gezicht, lijkt alles hier ook gewoon zijn gangetje te gaan. Het is een van de meest toegankelijke en door ijsberen bevolkte gebieden van de wereld, en volgens de meeste wetenschappers gaat het allemaal goed.

Toch spot Langenberger steeds vaker magere en stervende ijsberen: “I see the glaciers calving, retreating dozens to hundreds of meters every year. I see the pack ice disappearing in record speed. Yes, I have seen bears in good shape – but I have also seen dead and starving polar bears. Bears walking on the shores, looking for food, bears trying to hunt reindeer, eating birds’ eggs, moss and seaweed.

IJsberen staan momenteel op de rode lijst van de IUCN. De beren worden als kwetsbaar beschouwd omdat de populatie in de laatste drie generaties (45 jaar) met 30% is afgenomen. En dit is voornamelijk toe te schrijven aan verlies van een leefomgeving als direct gevolg van smeltent zee-ijs.

Klimaatverandering

We zijn allemaal druk bezig met klimaatverandering. We weten dat het gevolgen heeft voor mens en natuur. En met name dat laatste is in dit gebied dus erg goed te zien. Ook de toekomst ziet er niet rooskleurig uit.

IUCN hierover: “De wereldwijde klimaatverandering is een substantiële bedreiging voor het leefgebied van de ijsberen. Als we de trend doortrekken, dan zal de omvang en dikte van het zee-ijs, een dramatische vermindering doorstaan in de komende 50-100 jaar.

[Afbeelding: © chiyacat – Fotolia.com]