Feest van de democratie!

Feest van de democratie!

Tweede Kamerverkiezingen 2021

Vorig artikel Volgend artikel

Het is woensdag 17 maart. Vandaag zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Een feest van de democratie want je kunt vandaag je stem laten horen. Het zijn de eerste landelijke verkiezingen tijdens de coronapandemie. De vorige verkiezingen waren vier jaar geleden in 2017.

Afgelopen maandag en dinsdag kon er in alle gemeenten in een aantal stemlokalen vervroegd worden gestemd. Dat gebeurt vooral voor kiezers die extra risico lopen door besmetting met het coronavirus.

Tweede Kamerverkiezingen 2021

Er worden extra maatregelen genomen om de verkiezingen veilig te laten verlopen. Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren kondigde aan een deel van de stembureaus twee dagen voor de verkiezingsdag al te openen, het mogelijk te maken voor zeventigplussers om per post te stemmen en het aantal toegestane volmachtstemmen uit te breiden van twee naar drie. Ook is er een extra stembureaulid, die toeziet of het niet te druk wordt en of iedereen zich aan de corona-maatregelen houdt.

Op wie kan je stemmen?

Er doen maar liefst 37 politieke partijen mee aan deze verkiezingen. Zoals je wel gemerkt hebt is de kieslijst die je thuis op de mat hebt gekregen een behoorlijk stuk papier. Het is in ieder geval handig om 1,5 meter afstand te houden in het stemlokaal. Daar is de kieslijst groot genoeg voor.

Stemmen doe je in een stemlokaal. De hoofdregel is dat stembureaus op de dag van stemming open zijn van 07.30 uur 's ochtends tot 21.00 uur in de avond. Wie er mag stemmen en waarom kun je teruglezen op deze website van de overheid.

Wat we al wel zeker weten is dat de definitieve uitslag bekend wordt gemaakt op 26 maart 2021. Dat is de officiële vaststelling van de verkiezingsuitslag.

Stemmen met een rood potlood

Eerder deze week schreven we al over hoe we moeten stemmen. Namelijk met een potlood. Het is nog steeds niet mogelijk om onze stem online uit te brengen. Dit gebeurt in het stemhokje en voor de eerste keer kunnen dus zoals gezegd Nederlanders die 70 jaar of ouder zijn per post hun stem uitbrengen. Je zou bijna zeggen: niet meer van deze tijd. Daar zit misschien een kern van waarheid in, maar er zijn wel goede redenen voor. Lees ze hier.

Maatregelen in verband met corona

Om de risico op verspreiding van het coronavirus te verkleinen, zijn bij deze verkiezingen een aantal maatregelen getroffen:

  • Je moet van tevoren een gezondheidscheck doen (deze heb je bij de stempas ontvangen)
  • Risicogroepen mogen ook vandaag en morgen al stemmen
  • Een mondkapje dragen is verplicht
  • Het rode potlood mag je houden na het stemmen

Lees hier meer over alle maatregelen.

[foto's: Element5 Digital on Unsplash en Domiriel via Flickr]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...