Nieuws03.04.2021

Elke dag is reden voor een feestje, maar vooral vandaag op World Party Day!


Feestjes. Het klinkt als iets uit een ver verleden, maar tot anderhalf jaar geleden stonden we nog massaal op festivals, in kroegen en concerthallen te feesten met duizenden anderen. Natuurlijk hoeft niet elk feest groot te zijn en omdat het vandaag World Party Day is moedigen we je aan om er gewoon iets vaker een feest van te maken. Deze bijzondere dag is ontstaan uit de roman ‘Flight: A Quantum Fiction Novel’, geschreven door de Amerikaanse auteur Vanna Bonta in 1995. Dit boek eindigt met een wereldwijd feest op 3 april. Lezers vonden het een goed idee om dit in de praktijk te brengen.

Recht op plezier

World Party Day is niet gebaseerd op een religieuze feestdag, hoewel het vandaag toevallig Stille Zaterdag is. Iedereen kan meedoen, recht op plezier hebben we allemaal. Het enige wat je hoeft te doen is er vandaag een feestje van te maken. Dat moet zelfs in deze gekke tijd lukken. Al is het met jezelf, huisdier of digitaal. Zet je favoriete muziek op, maak een dansje, doe waar je zin in hebt.

Grootste feesten uit de geschiedenis

Denk je dat Tomorrowland of Coachella de grootste feesten zijn die we ooit hebben gevierd? Dan heb je het mis! Zelf in de Romeinse tijd werden al enorme feesten gegeven. Een aantal epische feesten uit de geschiedenis!

  • Toen het Colosseum na 10 jaar bouwen werd geopend volgde een gigantisch feest. 100 dagen lang vierden de Romeinen dit met drank en orgies. Niet iedereen overleefde die heftige feesten, zo’n 2000 gladiatoren en 9000 dieren legden het loodje. Bizar!
  • Woodstock trok ongeveer een half miljoen mensen in de zomer van 1969. Het staat nog steeds bekend als het ‘feest der feesten’ omdat de line-up bestond uit legendarische artiesten. Onder andere The Who, Jimi Hendrix, Janis Joplin en Santana stonden op het podium. Er werden kinderen geboren op het terrein, drank en drugs waren overal te krijgen en het werd een eenmalig festival voor in de geschiedenisboeken.
  • 50e verjaardag van de Sultan van Brunei. De Sultan van Brunei bulkte van het geld en daarom wilde hij een onvergetelijke 50e verjaardag organiseren. Michael Jackson kwam zingen, de duurste kaviaar en champagne stonden voor iedereen onbeperkt klaar en dat voor duizenden gasten. Het feest kosten in 1996 27 miljoen dollar, dat zou nu ongeveer 40 miljoen dollar zijn. Dat is weer eens iets anders dan in een kring zitten op een Nederlandse verjaardag.
  • De bevrijding is waarschijnlijk een van de grootste feesten ooit gevierd. In Nederland staat we daarbij stil op Bevrijdingsdag, 5 mei. In Europa worden 8 en 9 mei 1945 gezien als het einde van de Tweede Wereldoorlog. Toen het zover was trokken gigantische mensenmassa’s naar de pleinen om de bevrijding te vieren. Het gerucht gaat dat in Moskou zelfs de alcohol in de hele stad op was.

Dat niet elk feestje uitpakt zoals gehoopt weten we ook. Zo had het Fyre Festival een memorabel feest moeten worden. We weten geloof ik allemaal wel hoe dat is afgelopen toch? Het werd de grooste festival flop uit de geschiedenis.

Maak er een mooi (paas)feest van dit weekend!

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.