Nieuws14.01.2017

De juiste lunch voor elk beroep


Voed je brein, presteer beter

Om goed te presteren in je werk is het belangrijk om je brein goed te voeden. Wist je dat wel 20 procent van alles wat we eten naar de hersenen gaat? Bij normaal functioneren verbrandt het brein zo’n 420 calorieën per dag. Dat staat gelijk aan meer dan zes kilometer hardlopen! Onze hersenen hebben serieus veel honger. Voed ze dus goed en zorg dat ze de juiste voedingsstoffen binnen krijgen, zodat ze optimaal kunnen functioneren. Maar welke voeding is goed voor de verschillende breinfuncties?

De juiste brandstof voor jouw beroep

Je hersenen zijn superbelangrijk, wat voor werk je ook doet. Ben je bijvoorbeeld monteur of doe je administratief werk, dan moet je je goed kunnen concentreren. En voor horeca-medewerkers of leraren is een goed geheugen onontbeerlijk. Je hersenen zijn óók het orgaan dat de meeste energie nodig heeft. Om goed te kunnen functioneren en prestaties te kunnen leveren is het dus wezenlijk om je brein te voeden met de juiste brandstof. Maar welke lunch kies je voor welke breinfunctie?

Groene groente, ei, pompoenpitten en chocola voor een goed geheugen

Ben je vertegenwoordiger, leraar, serveerster, vrachtwagenchauffeur, werk je in de horeca of gezondheidszorg? Bij deze en veel andere beroepen is een goed geheugen vereist. Groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool bevatten voedingsstoffen om je geheugen sterk te houden. Tik er een gekookt eitje bij, strooi met wat pompoenpitten en maak zo je supersterke-geheugen-salade. Goed nieuws: ook pure chocolade (minimaal 72% cacao) helpt je geheugen een handje.

Volkoren, avocado, koffie en groene thee voor betere concentratie

Voor monteurs, designers, software-ontwikkelaars, communicatiespecialisten, administrateurs, fotografen, schrijvers en vele anderen is het belangrijk dat je je goed kunt concentreren. Volkoren granen in brood en havermout geven je de energie om te focussen. Doe avocado op die boterham of maak sushi van volkoren rijst en avocado! De goede vetten stimuleren goede concentratie. Een kop koffie of groene thee erbij bevordert je alertheid en maakt je ijzeren-focus-lunch compleet.

Broccoli, tomaat, bonen en noten om slimmer te worden

Als accountant, econoom, jurist, financiëel adviseur, dataspecialist, ingenieur, technicus of wetenschappelijk onderzoeker en in veel andere complexe en innovatieve branches word je geacht met slimme oplossingen te komen. Lunch dan met voedingsmiddelen die een beetje op een stel hersenen lijken: broccoli en walnoot. Ook tomaten, bonen en amandelen bevatten antioxidanten, vetten, vitaminen en mineralen die helpen bij het optimaliseren van je brein. Maak hiermee bijvoorbeeld geniaal-lekkere-taco’s!

Eén ei maakt geen Einstein

Vette vis, zoals zalm en tonijn, (omega 3) en (blauwe) bessen (antioxidanten en vitamine C) dragen bij aan alle breinfuncties en helpen je hersenen gezond te houden. Verwacht alleen niet dat je na één eitje, visje of broccolistronk ineens het volledige getal pi kunt onthouden 😉 Hersenen zijn een complex geheel van verbindingen die geleidelijk tot stand komen. Eten met regelmaat dus!

Enjoy your lunch!

Deze blog is geschreven door Ria Geraets-Heijen, foodexperiencedesigner bij More than Mayo. Ze voedt het brein letterlijk en figuurlijk en brengt mensen in beweging met inspirerende en betekenisvolle foodbelevingen.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.