Containerschip in Suezkanaal vaart weer door Nederlandse slepers

Containerschip in Suezkanaal vaart weer door Nederlandse slepers

Vorig artikel Volgend artikel

Het enorme schip dat vastzat in het Suezkanaal in Egypte is bevrijd. Om 15.05 uur lokale tijd was de klus geklaard. Dankzij inzet van twee zeeslepers van het Nederlandse bedrijf Boskalis.

De Ever Given, een van 's werelds grootste containerschepen, kwam afgelopen dinsdag vast te zitten in het kanaal en blokkeerde al het verkeer op een van' s werelds drukste waterwegen. Druk kanaal want dagelijks passeren ongeveer 50 schepen het Suezkanaal.

Containerschip in Suezkanaal vaart weer door Nederlandse slepers

The Ever Given is een van de grootste containerschepen ter wereld. Het schip van 220.000 ton kan 20.000 containers vervoeren en is 1.300 voet lang.

Het schip, dat afgelopen dinsdag aan de grond liep, zorgde voor verdere verstoringen in de wereldwijde toeleveringsketen die al onder druk stond onder de aanhoudende gevolgen van de coronapandemie, schrijft CNBC.

Andere media schrijven dat ongeveer 12% van de wereldhandel via het Suezkanaal loopt. De schatting is dat er elke dag voor meer dan 7,5 miljard euro aan goederen door de 190 kilometer lange waterweg voert.

Harde wind was spelbreker

De reden voor het vastlopen was, volgens technische mensen van het schip, de harde wind. Afgelopen weekend zei Osama Rabie, voorzitter van de autoriteiten van het Suezkanaal, dat menselijke of technische fouten mogelijk een rol hebben gespeeld in het afwijken van de koers van het schip.

Zeeslepers van het Nederlandse bedrijf Boskalis werden ingeschakeld om te helpen bij de operatie. Er waren meer dan 10 sleepboten ter plaatse, evenals gespecialiseerd baggermaterieel. Tijdens de baggeroperatie is meer dan 20.000 ton zand en modder verwijderd. Doordat het schip drijft, kan het verkeer in het Suezkanaal weer op gang komen.

[foto: Guillaume Bolduc on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...