Nieuws18.09.2015

Binnenkort je treinreis betalen met je smartphone of bankpas


Binnenkort kun je jouw trein- of busreisje betalen via je smartphone of bankpas. Dat blijkt uit een rapport van het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad. Vanaf dit najaar starten de eerste proeven met de nieuwe betaalmethodes.

Het betalen via je smartphone of bankpas werkt eenvoudig. Je stapt de bus in binnen de ene betaalzone en stapt uit in een andere betaalzone. Vervolgens wordt de prijs automatisch berekend en van je rekening afgeschreven. Wanneer je via je mobiel betaalt, krijg je een berichtje met de reisgegevens en de gemaakte kosten. Een groot voordeel van de nieuwe betaalmethodes is dat je niet meer in en uit hoeft te checken bij het overstappen naar een andere vervoerder.

Techniek

De techniek die dit jaar wordt getest, werkt met de contactloze betaalpas. Deze techniek wordt ook al gebruikt in Londen en werkt daar erg goed. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de Be In Be Out-techniek. Hierbij wordt aan de hand van de locatie van je smartphone gekeken naar welke reis je hebt gemaakt en welke kosten je hebt gemaakt.

Einde ov-chipkaart?

Nu denk je vast: dat is het einde van de ov-chipkaart. Maar niks is minder waar, de ov-chipkaart blijft een mogelijkheid om te betalen in het ov. Het moet een alternatief worden, zodat je als reiziger de betaalmethode kan gebruiken die het beste bij je past.