Nieuws27.06.2013

ICT-innovator SURFnet geëerd en gekort


ict-innovator-surfnet-geeerd-en-gekort.jpg
ict-innovator-surfnet-geeerd-en-gekort.jpg

Kees Neggers, oprichter en voormalig directeur van SURFnet, wordt op 3 augustus officieel toegevoegd aan de Internet Hall of Fame. Hij is de eerste Nederlander die deze eer krijgt, samen met Teus Hagen van NLnet en Unix Gebruikersgroep NLUUG. Mooi, die internationale erkenning, maar de organisatie die Neggers oprichtte dreigt ernstig gekort te worden op het innovatiebudget. 

Neggers wordt genoemd als pionier in de ontwikkeling van internet in Nederland. SURFnet bracht ons onder andere internettknooppunt de AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) en voorziet hoger onderwijs en onderzoeksinstellingen van supersnelle netwerkverbindingen. Dit maakt geavanceerd onderzoek met grote hoeveelheden data mogelijk, zoals medische beeldbewerking en DNA-analyse.

SURFnet is ook bedenker van het draadloze netwerk Eduroam, dat studenten en docenten in het hoger onderwijs overal toegang geeft tot beveiligde WiFi, in meer dan 90 landen. De organisatie doet veel ICT-gerelateerd onderzoek, waardoor nu o.a. single sign-on identificatie mogelijk is voor meerdere diensten.

Korten op innovatie

Die internationale erkenning van Neggers en SURFnet is wel en goed, maar in eigen land beslist de Tweede Kamer of datzelfde SURF voor vijftig procent gekort gaat worden op de subsidies voor innovatie van de technische infrastructuur. Mocht dit inderdaad gebeuren, dan staat SURF voor een structureel tekort in de basisfinanciering van 12 miljoen euro. Dit komt ook door het wegvallen van Europese FES-gelden voor innovatieactiviteiten.

SURFNet CTO Erik Huizer snapt ook wel dat bezuinigingen nodig zijn in deze tijd, maar heeft wel wat moeite met “beleidsloos bezuinigen” omdat het geen oog heeft voor de consequenties op lange termijn. “Natuurlijk kunnen wij misschien – met moeite – ergens anders geld vandaan halen, maar dan verschuift wel de focus van onze organisatie. Onze creatieve techneuten moeten we dan vervangen door jongens in pak die fondsen kunnen binnenhalen. Daarnaast verandert de output, omdat investeerders gaan meepraten over wat we opleveren. Dan onderscheiden we ons op den duur niet meer van een serviceprovider als KPN of XS4all. Als je van tevoren ergens een businessmodel onderzet is het in mijn definitie geen innovatie.”

Digitale gateway

Het bezuinigingsvoorstel strookt ook niet met de wens van de overheid om Nederland verder te ontwikkelen tot digitale gateway van Europa. Huizer: “We hebben inmiddels een optisch equivalent van de AMS-IX, Netherlight, dat glasvezelnetwerken verbindt in Europa en binnenkort zelfs tot Moskou reikt. Daarmee bieden we niet alleen universiteiten een geavanceerde mogelijkheid voor internationale samenwerking, maar ook iedereen die via glasvezel diensten wil aanbieden aan hoger onderwijs of onderzoek. Dus ook IT-giganten als Google en Amazon. Onze bijdrage aan de gateway van Europa lijkt ons evident.”

Maar ICT is niet een van de negen topsectoren van de Nederlandse overheid en dus moet er worden bezuinigd. Ook al is ICT verweven met alle onderdelen van de samenleving. Ook al hebben bedrijven de mond vol van big data en zijn supersnelle netwerken daarvoor onmisbaar. De demonstratie van SURFnet eerder deze maand van de allereerste 100 Gigabit-verbinding was een droom voor elke internetter die thuis geen HD-films kan streamen. En misschien ook wel voor elke systeembeheerder die zijn netwerk ziet kraken onder de toename van het aantal devices. Een muzikant in Edinburgh speelde via een levensgroot scherm live met een band op het podium in Maastricht. Geen vertraging, geen haperingen, geen beeldverlies.

Kortzichtig

Dergelijke technologie is te danken aan de creatieve techneuten die niet volgens businessmodellen werken, maar streven naar het hoogst haalbare in hun vakgebied. Natuurlijk moet er worden bezuinigd, maar om te beknibbelen op een ICT-infrastructuur die Nederland op de kaart heeft gezet als digitale voorloper en waar ook bedrijven dagelijks van profiteren, lijkt wel erg kortzichtig.

Neelie Kroes zei op de Dag van Europa op 7 mei dat ICT in Nederland onterecht een secundaire positie heeft omdat het niet bestempeld wordt als topsector. “Dat is een gemiste kans voor innovatie. De meeste innovatieve doorbraken vinden plaats op de raakvlakken tussen sectoren. Niet in de sector zelf. ICT is daarbij aanjager en verbinder tegelijk. ICT – waaronder in mijn portefeuille ook high tech valt – is daarom de primus inter pares. De éérste onder de gelijken binnen de topsectoren.”

Hear hear. 

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Innovatie

De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Boston Dynamics heeft zijn nieuwe Atlas-robot geïntroduceerd en die ziet er heel anders uit dan zijn voorganger. Vooral het gezicht is een wereld van verschil.

Technology18.04.2024

De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Facelift of faceswap?
SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Het was een video die volledig viral ging, en terecht: Amazons kassaloze supermarkten. Nu lijkt het daar echter op terug te komen. Het verwijdert de Just Walk Out-technologie uit de Fresh-supermarkten in de Verenigde Sta...

Technology03.04.2024

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

​Amazon introduceert app op met je handpalm te betalen

Het is geen waarzegger: Amazon introduceert een app waarmee je hand wordt gelezen. Niet om te bepalen hoe lang je levenslijn is, maar wel om vast te stellen hoe hoog je banksaldo is. Of nou ja, of het genoeg is om de bet...

Technology29.03.2024

​Amazon introduceert app op met je handpalm te betalen

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

Het is 420 meter lang en daarmee de langste hyperloop van Europa. We hebben het over het gloednieuwe European Hyperloop Center in Veendam. Het is te vinden bij Husa Logistics en kostte 7,5 miljoen euro om te bouwen. Spec...

Technology28.03.2024

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

OpenAI introduceert AI in Hollywood: vrees acteurs dichterbij

Eén van de redenen dat vorig jaar zoveel acteurs en scenarioschrijvers in Hollywood staakten, was de angst voor AI. Computergemaakte mensen kunnen immers veel engere stunts doen, hoeven niet te worden betaald en zijn al...

Technology24.03.2024

OpenAI introduceert AI in Hollywood: vrees acteurs dichterbij

And so it begins
​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein