Polsband smartphone concept van Motorola

Polsband smartphone concept van Motorola

Deed ons meteen denken aan een heel oud Nokia concept

Vorig artikel Volgend artikel

Motorola, hét mobiele telefoonmerk van het eerste uur, is jaren geleden al in de Chinese handen van Lenovo gevallen. Op haar eigen event, Lenovo Tech World, is een bijzondere concept smartphone getoond die ons in ieder geval deed denken aan een heel oud concept van Nokia. Dat Finse concept, de Nokia Morph, had immers dezelfde eigenschappen als de nu getoonde Motorola – die overigens nog naamloos is. Je kunt ze om de pols dragen. Motorola gaat wel nog iets verder, maar de technologie is natuurlijk ook vijftien jaar vooruitgeschreden. De ‘polsband smartphone’ van Motorola kun je, zoals in onderstaande video te zien is, ook op tafel zetten als ‘wekker’ bijvoorbeeld.

Niet de eerste ‘polsband’ smartphone

Net als de Nokia Morph is ook deze Motorola nog een concept. Van de Nokia weten we inmiddels dat hij nooit werkelijkheid geworden is. Of het Motorola concept dat wel wordt? Dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Feit is ook dat het geen heel nieuw concept is, want in 2017 toonde Lenovo al eens een vergelijkbaar vouwbaar polstoestel, de Lenovo Folio. En in 2019 lieten ze een foldable laptop zien. Toegegeven, de afgelopen zes jaar zijn opvouwbare toestellen een serieuze hype geworden. Dus wie weet kunnen we over een jaar onze smartwatches vervangen door een ‘wristphone’.

Een ander onderwerp dat op het tech event van Lenovo natuurlijk niet mocht ontbreken is generatieve AI. Ook daar waren, met dezelfde vouwbare concept smartphone, wat voorbeelden van te zien waar Lenovo aan werkt. Zoals een optie om met behulp van generatieve AI thema's te creeren op basis van een foto of selfie.

Van StarTac naar RAZR

In haar vijftig jarige bestaan als mobiele telefoonmaker heeft Motorola al diverse bijzondere, en zeer succesvolle, mobiele telefoons op de markt gezet. Ja, dat gebeurde allemaal (ver) voor het huidige smartphone tijdperk. De originele Motorola RAZR zal velen van jullie nog wel vers in het geheugen liggen. Ultra dun en vooral de gouden versie deed veel stof opwaaien.

Iets minder vers zijn wellicht de herinneringen aan de Motorola StarTac. Een clamshell mobiel die zijn naam daadwerkelijk te danken had aan een bekende SciFi serie. Nee, niet Star Wars maar Star Trek. De Motorola StarTac had namelijk wel wat weg van de tricorder uit de eerste Star Trek Serie.

Moto-StarTac
De Motorola StarTac uit 1996

De StarTac is zonder enige twijfel een van de meest iconische Motorola telefoons die in de afgelopen 50 jaar het daglicht gezien heeft. Lijkt op... de Tricorder van Star Trek. Oordeel zelf maar...

StarTrek-Tricorder
De Tricorder uit de originele Star Trek serie was de inspritatie voor de Motorola Star Tac.

Ow, en wie zich het Nokia Morph concept niet meer kan herinneren, moet onderstaande video maar eens bekijken en even bedenken dat Nokia dit al in 2008 bedacht. Ver voordat opvouwbare telefoons en flexibele schermen werkelijkheid waren. Nokia bedacht wel vaker fraaie nieuwe concepten. Alleen met de touchscreen hype sloegen ze de plank volledig mis. Dat was wel nadat ze het zelf getest hadden in een 'slimme' telefoon en vonden dat het aanraakscherm geen meerwaarde had. Tsja, soms kun je iets helemaal niet zien ;)

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...