Mobile20.04.2018

Google wil een einde maken aan SMS zoals we het kennen


Het wordt nog wel gebruikt, maar verliest steeds meer terrein: doodnormaal SMS‘en. De Short Message Service-standaard zit al op telefoons sinds begin jaren ’90, maar inmiddels hebben we allemaal een stuk of tien alternatieven zoals WhatsApp of Messenger die beduidend meer kunnen.

Apple heeft dat deels opgelost met iMessage, die de moderne behoeftes van gebruikers wél kan bevredigen, maar op Android is er niks dat zich daarmee kan meten. Google wil dat gaan oplossen door zich wereldwijd achter een nieuwe standaard te scharen: Universal Profile for Rich Communication Services. Die standaard heeft Google niet uitgevonden, maar ze hebben wel technologie op basis van die standaard gemaakt die simpelweg ‘Chat’ heet.

Geen app

Google heeft inmiddels contact gehad met bijna elke grote telecom-aanbieder om te zorgen dat ze Chat gaan ondersteunen. Voor de duidelijkheid: Chat is geen app, maar een uitbreiding op de SMS-mogelijkheden die elke telefoon al heeft. Elke Android-telefoon gaat natuurlijk ondersteuning voor de standaard krijgen, wat betekent dat een overgroot gedeelte van de telefoons ter wereld dit zou ondersteunen. Als een telefoon dat niet zou doen, wordt het bericht automatisch omgezet naar een ouderwetse SMS.

Wat kun je allemaal meer met Chat? Bijna alles dat je inmiddels verwacht bij een chatapp wordt ondersteund: leesbevestigingen, indicatoren dat iemand aan het typen is, plaatjes en video en groepsberichten. Wat er echter niet bij zit is minstens zo belangrijk: encryptie. Dat betekent dat de berichten die je via de Chat-standaard stuurt niet versleuteld zijn en dus makkelijk onderschept kunnen worden, dit in tegenstelling tot iMessage. Dat vinden de telecom-aanbieders wel prettig, maar het is niet ideaal voor ons als gebruikers.

De Apple factor

Op dit moment heeft Google 55 telecom-aanbieders (inclusief KPN, Vodafone en T-Mobile), 11 OEM’s zoals Asus, Samsung, LG, HTC en Huawei en twee OS-aanbieders zover dat ze de nieuwe standaard gaan ondersteunen. Zal het iemand verbazen dat bij die laatste twee geen Apple zit? Google en Microsoft (!) zijn aan boord, maar Apple heeft zich niet gecommiteerd aan het Chat verhaal.

Waarom zouden ze ook? Ze hebben met hun introductie van iMessage in 2012 al vooruitgelopen op het einde van SMS en zitten in feite gebeiteld. Als Chat oprecht overal gaat opduiken en ook veel gebruikt zal worden is het voor Apple niet moeilijk om de berichten die via de standaard binnen komen te ontcijferen in iMessage en te laten zien, dus ze hoeven het niet te ondersteunen en Apple-gebruikers gaan daar niet tot nauwelijks last van hebben. Niet dat het de standaard zal tegenhouden: SMS moet namelijk een keer gaan verdwijnen, en het lijkt er op dat de dominantie van Facebook al die partijen (die elkaar ook voor geen meter vertrouwen) eindelijk op één lijn heeft gekregen.

Hoe nu verder?

Chat wordt een ding, volgens Google nog dit jaar. Er komt geen grote lancering, maar bij steeds meer providers en telefoons zal het gaan werken en binnen een jaar of twee zal het overal zijn. Daar heeft Google dan wel haar eigen chat-apps voor moeten slachtofferen, want ze maakten tegelijk met dit verhaal bekend dat er niet langer gewerkt wordt aan Allo. Het team dat daar op zat gaat nu werken aan de verbeterde versie van de standaard Android Messages app, om te zorgen dat die de Chat-standaard helemaal ondersteunt.

Uiteindelijk is het aan de gebruikers om te bepalen of ze deze nieuwe mogelijkheden gaan gebruiken, maar Google heeft straks in elk geval een standaard-app op elke nieuwe (en heel veel oude) Android telefoons staan die zich kan meten met iMessage en de rest van de chat apps die alleen maar data gebruiken. Er van uitgaande dat de telecom-bedrijven niet toch SMS-kosten gaan rekenen voor elk bericht trouwens, want dat is het nadeel van je goede idee door tientallen bedrijven tegelijk laten uitvoeren in plaats van het allemaal zelf te doen: je hebt niet alles onder controle.

[Afbeeldingen © nenetus – Adobe Stock]

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Google

Google toont nieuwe AI-tools voor marketing en creatie tijdens Cannes Lions Festival

Google kondigde tijdens het Cannes Lions Festival een reeks nieuwe en baanbrekende AI-tools aan die de manier waarop marketeers en creatieven werken fundamenteel kunnen gaan veranderen. Deze tools stellen marketeers in staat om nog sneller en efficiënter te werken, campagnes op maat te maken en resultaten in realtime te meten.

Technology19.06.2024

Google toont nieuwe AI-tools voor marketing en creatie tijdens Cannes Lions Festival

Waarom is online marketing essentieel voor je onderneming

In de huidige wereld zien we steeds meer online activiteit. Mensen zijn actiever online, mensen zijn langer online en ze zijn vaker online. Het is dus belangrijk om online zichtbaar te zijn of gemakkelijk te worden gevonden.

Marketing19.06.2024

Waarom is online marketing essentieel voor je onderneming

Wat we hebben geleerd uit het grote Google Zoeken-lek

Google zal er ongetwijfeld zijn algoritme nog op gaan aanpassen, maar dit zijn de belangrijke dingen die we hebben geleerd uit de lekkage bij de zoekmachinegigant.

Search03.06.2024

Wat we hebben geleerd uit het grote Google Zoeken-lek

Google legt uit waarom de AI wilde dat je lijm op je pizza deed

Google AI Overview moet met handige samenvattingen van zoekresultaten komen, maar raadde mensen aan om lijm op een pizza te doen. Zo zit dat.

Search31.05.2024

Google legt uit waarom de AI wilde dat je lijm op je pizza deed

Kleine websites zullen verdwijnen door Google’s nieuwe update

Google wil minder commercie en meer experts naar voren schuiven in zijn laatste grote algoritme-update van Google Zoeken. Maar lukt dat ook?

Search28.05.2024

Kleine websites zullen verdwijnen door Google’s nieuwe update

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

Zie je er als een berg tegenop om Google Foto's op te ruimen? Helemaal niet nodig. Met deze 5 tips heb je het zo gepiept.

Online27.05.2024

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

Google wil je resultaten én het antwoord geven op Google Zoeken

Google gaat dat straks uitbreiden met AI-samenvattingen, waardoor je snel een soort basis-informatie krijgt over een bepaald onderwerp.

Online24.05.2024

Google wil je resultaten én het antwoord geven op Google Zoeken

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Google wil AI toevoegen aan je telefoongesprek om te voorkomen dat je wordt opgelicht. De kunstmatige intelligentie luistert mee.

Mobile15.05.2024

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Wel voor een goed doel, waarschijnlijk

Verder lezen over SMS

Wat is iMessage en waarom gebruiken we het niet zoveel?

Apple heeft geen ‘Berichten’ zoals Android. Althans: de app heet wel Berichten, maar staat beter bekend als iMessage. Het is een app waarin je sms’jes binnenkomen, maar waarmee je ook berichten kunt sturen. Die ber...

Mobile15.11.2023

Wat is iMessage en waarom gebruiken we het niet zoveel?

We bellen en sms’en weer veel minder

De ACM heeft deze week de nieuwste versie van de Telecommonitor gepubliceerd. Het rapport over het gebruik van mobiele- en andere telecomdiensten in Nederland. Het zal niemand echt verbazen dat we, vergeleken met voorgaa...

Mobile12.04.2023

We bellen en sms’en weer veel minder

Voorraad 06-nummers nog steeds schaars
​Spotler Group neemt Wireless Services B.V. over

Spotler Group kondigt de overname aan van Wireless Services B.V., bestaande uit een hoogwaardig SMS-platform en Eazy, een toonaangevend omnichannel communicatieplatform dat consistente klantinteractie mogelijk maakt via...

Marketing21.03.2023

​Spotler Group neemt Wireless Services B.V. over

Omnichannel messagingdienst om conversational commerce, marketing en klantenservice te verbeteren
Pech voor Google: de groene bolletjes van Apple iMessage blijven

Apple laat de groene bolletjes in iMessage lekker staan. Google is hier al een tijd tegen aan het protesteren onder het mom van #GetTheMessage. Het door Google geïntroduceerde RCS (Rich Communication Services) is de opv...

Mobile09.09.2022

Pech voor Google: de groene bolletjes van Apple iMessage blijven

‘Koop voor je moeder maar een iPhone’
Google maakt ruzie met Apple om berichten sturen

“Een vriend met een andere telefoon een bericht sturen, zou geen probleem moeten zijn, toch Apple?” Google en Android hebben de campagne tegen Apple’s ouderwetse manier van berichten sturen flink opgeschroefd. Het...

Mobile14.08.2022

Google maakt ruzie met Apple om berichten sturen

Oude mobiel van Premier Rutte zorgt voor opschudding

Dat oudere mensen soms moeite hebben met het wennen aan de vele (ingewikkelde) functies van een smartphone is bekend. Maar dat onze eigen Premier, Makr Rutte, in die doelgroep valt, is toch enigszins opzienbarend. Bovend...

Mobile18.05.2022

Oude mobiel van Premier Rutte zorgt voor opschudding

Jarenlang SMS’jes gewist vanwege ‘te weinig opslagruimte'
​We smsen en bellen wéér minder, maar data gaat door het dak

Je zou denken dat we door het thuiswerken vaker de telefoon pakken om te bellen, maar dat doen we in ieder geval niet op de traditionele manier. In het derde kwartaal van 2021 hebben we weer minder gebeld: het daalde met...

Mobile27.12.2021

​We smsen en bellen wéér minder, maar data gaat door het dak

​Noodbericht ontvangen? Zo kun je een NL-Alert teruglezen

Heb je hem ook gekregen? Vandaag om 12 uur, tegelijk met het testluchtalarm, ging er weer een test-NL-Alert uit. Deze berichtendienst van de overheid zorgt ervoor dat er in één keer een groot aantal mensen in een bepaa...

Technology07.06.2021

​Noodbericht ontvangen? Zo kun je een NL-Alert teruglezen

Spoiler: niet in je sms-box