Mobile03.07.2014

Eindhovenaren aan de slag met moedervlekken app


Vandaag zijn de uitkomsten van het vorige maand door het Living Lab eHealth gehouden Dermatologie Survey bekend geworden. Hieruit blijkt onder meer dat nog geen van de deelnemers aan de enquête gebruik maakte van een medische app als hulpmiddel om de huid te controleren op afwijkende moedervlekken, maar dat 84% van de mensen zo’n app wel zou willen uitproberen. Het survey werd gehouden onder de bezoekers van de polikliniek Dermatologie van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, die op 17 mei tijdens de landelijke Huidkankerdag hun huid wilden laten controleren op verdachte plekjes. De vragenlijst werd ingevuld door 104 respondenten. Hiervan was 93% niet onder controle van een dermatoloog.

Met de start van het LivingLab eHealth kan iedereen in Eindhoven en omstreken de moedervlekken app van SkinVision een jaar lang (bijna) gratis uitproberen.

eindhovenaren-aan-de-slag-met-moedervlek.jpg
eindhovenaren-aan-de-slag-met-moedervlek.jpg

Meer dan de helft vroeger fors verbrand

Opvallend was dat 55% van de respondenten in het verleden fors door de zon is verbrand. “In Nederland stijgt het aantal gevallen van huidkanker jaarlijks nog steeds,” aldus Monique Thissen, dermatoloog in het Catharina Ziekenhuis. “Het lijkt wel een epidemie. Naast vergrijzing en meer blootstelling aan UV-licht komt dit voor een groot deel ook doordat wij als kind met onze ouders massaal voor zonvakanties naar Spanje, Italië en Frankrijk gingen. Destijds onvoldoende bewust van het belang van goede zonprotectie. Dat was een luxe, buiten Nederland op vakantie. We moesten dan ook zoveel mogelijk van de zon genieten. Met forse verbrandingen tot gevolg. Nu uit zich dat in een toenemend aantal gevallen van huidkanker op latere leeftijd.”

Bewustwording

Met name mensen met een melanoom in de familie, meer dan 50 moedervlekken en een lichte huid moeten alert zijn op afwijkende moedervlekken. Toch bleek 22% van de respondenten niet te weten of er melanomen voorkomen in de familie en wist 35% niet of hij of zij meer dan 50 moedervlekken had. “Er is dus al veel gewonnen met bewustwording,” stelt Thissen. “Als mensen weten dat ze tot de risicogroep behoren, kunnen ze extra alert zijn en hun huid goed in de gaten houden. Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker, maar als je er op tijd bij bent is het goed te behandelen.”

Check je moedervlek

Het Catharina Ziekenhuis heeft samen met SkinVision, Slimmer Leven 2020 en nog vele andere partners de website www.checkjemoedervlek.nl in het leven geroepen. Hier kunnen mensen in de regio Eindhoven met de gratis quickscan zien of ze extra alert moeten zijn op hun huid. Daarnaast krijgen zij een gratis jaarabonnement voor het gebruik van de SkinVision app. “Met deze app kunnen mensen hun moedervlekken fotograferen, opslaan en volgen om te zien of er veranderingen optreden. Een veranderende of jeukende moedervlek kan namelijk een indicatie zijn dat er iets mis is. Daarnaast kan de app de moedervlek ook analyseren op eventuele afwijkende groei en de gebruiker adviseren naar de huisarts of dermatoloog te gaan,” aldus Thissen.

Over Living Lab eHealth

De pilot is een samenwerking tussen een aantal leden van de Coöperatie Slimmer Leven en relevante stakeholders, met als ultieme doel de SkinVision app zo effectief mogelijk te integreren in het zorgsysteem en daarmee uiteindelijk zoveel mogelijk melanomen op tijd te vinden.

Slimmer Leven wil daarmee in de praktijk onderzoeken hoe eHealth apps tot meer eigen regie en bewustzijn over de eigen gezondheid van mensen kan leiden en hoe deze apps bij kunnen dragen aan een meer efficiënt en duurzaam zorgsysteem. In de regio Eindhoven lopen ongeveer 200 mensen rond met een nog niet ontdekte melanoom. SkinVision is in het afgelopen jaar wetenschappelijk getest op de betrouwbaarheid in het vinden van melanomen en is door dermatologen en zorgorganisaties in de regio omarmd als voorbeeld en testapplicatie op het gebied van eHealth.

De gebruiksvriendelijkheid van de applicatie, wetenschappelijke basis en de onderschrijving door toonaangevende dermatologen maakt het een goede eHealth oplossing en interessante case voor de regio om de integratie in het huidige zorgproces, specifiek voor melanoomkanker, in een Living Lab setting te kunnen onderzoeken.

Lees ook: LUMC en de Universiteit van München positief over huidkanker app.

Verder lezen over App

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Rijd je rond in Amsterdam en weet je niet waar je allemaal kunt parkeren? Of heb je niet zoveel tijd om een parkeerkaartje te halen? Parkeren is een stuk makkelijker geworden sinds er apps zijn waarmee je dat heel eenvoudig kunt doen.

Automotive13.06.2024

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Spotify ziet er anders uit: dit is wat er is veranderd

Spotify ziet er binnenkort een tikkeltje anders uit. Betekent dat er verder ook veel is veranderd? Nee. De streamingdienst heeft eigenlijk maar één detail aangepast.

Mobile23.05.2024

Spotify ziet er anders uit: dit is wat er is veranderd

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp heeft een nieuwe functie om het wat rustiger voor je te maken wanneer je de app opent. Een beetje rust.

Mobile22.05.2024

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

Er komt eindelijk een app van Winamp

Mediaspeler Winamp krijgt een app. De retro-tool voor PC's maakt binnenkort de overstap naar smartphones. Ook de PC-tool wordt verbeterd.

Mobile20.05.2024

Er komt eindelijk een app van Winamp

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Dyson komt met een app om je te wijzen op de plekjes waar je hebt vergeten te stofzuigen. Heel confronterend, maar er zijn nog vragen.

Technology12.04.2024

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Uber nu ook beschikbaar in Zwolle

Taxichauffeurs uit Zwolle kunnen sinds een week de Uber app gebruiken om passagiers te vinden die op zoek zijn naar een rit.

Online10.04.2024

Uber nu ook beschikbaar in Zwolle

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen

Sommige spelletjes of apps begin je mee, maar laat je na een paar dagen al links liggen. Anderen doe je elke dag, alsof het een religie is. Helemaal als de klok bijna 12 uur slaat ‘s nachts, dan breekt het zweet je uit...

Mobile18.03.2024

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen

Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp mag zich binnenkort dan openstellen voor meer ander appverkeer, er zijn nog steeds altnernatieven voor de app die flink in opkomst zijn. Zo schijnt Signal het in Nederland enorm goed te doen: er zijn 1 miljoen N...

Online07.02.2024

Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp-alternatief boert goed

Verder lezen over eHealth

Hoe kies je het juiste matras voor je slaaphouding?

Een van de eerste stappen bij het kiezen van het juiste matras is het overwegen van je dominante slaaphouding. De slaaphouding speelt een cruciale rol in de soort ondersteuning die je lichaam nodig heeft om een goede nachtrust te garanderen en om wakker te worden zonder pijn of stijfheid.

Lifestyle13.06.2024

Hoe kies je het juiste matras voor je slaaphouding?

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers

Op 13 mei vond het Smart Health-webinar plaats, een hybride event georganiseerd door het Care Innovation Center West-Brabant en Slimmer Leven. De centrale vraag van deze bijeenkomst was hoe we AI kunnen ontwerpen zodat deze goed landt bij zowel zorgverleners als zorgvragers.

Events30.05.2024

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Hoe houd je je gebit gezond tijdens de gouden jaren?

Je gouden jaren zijn een hoogtepunt in je leven. Dit is de tijd waarop je kunt gaan genieten van je harde werk en eens je welverdiende rust kunt pakken. Natuurlijk komt deze periode ook met zijn eigen uitdagingen. De zor...

Lifestyle21.03.2024

Hoe houd je je gebit gezond tijdens de gouden jaren?

Huawei opent eerste Europese Health Lab in Helsinki

Huawei gaat de deuren openen van het eerste Health Lab in Europa. Dit ultramoderne laboratorium, gevestigd in Helsinki, Finland, is speciaal ontworpen als een toonaangevend platform voor onderzoek naar Huawei's gezondhe...

Technology31.10.2023

Huawei opent eerste Europese Health Lab in Helsinki

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Van vleermuizen is genoegzaam bekend dat ze veel potentieel gevaarlijke virussen met zich meedragen. Vanwege hun snelle stofwisseling en bijzonder krachtige immuunsysteem kunnen ze gastheer zijn voor veel verschillende s...

Online25.07.2023

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Endemische versus pandemische systeemrisico's virusinfecties
​Dit is waarom een groene omgeving belangrijk voor ons is

Een groene omgeving heeft altijd een bijzondere aantrekkingskracht gehad op mensen. Of het nu gaat om een weelderig park, een weidse tuin of zelfs een kleine plant onder onze velux dakraam van Dakraamconcurrent, groen he...

Lifestyle31.05.2023

​Dit is waarom een groene omgeving belangrijk voor ons is

Niostem: een niet-invasieve draagbare oplossing voor mensen met haarverlies

Haaruitval is een veel voorkomend probleem dat miljoenen mensen over de hele wereld treft. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder genetica, stress en medische aandoeningen. Hoewel er een aantal...

Startups22.05.2023

Niostem: een niet-invasieve draagbare oplossing voor mensen met haarverlies