Wat vinden we van de Samsung Galaxy Note 2 (1)

Vorig artikel Volgend artikel
Wat vinden we van de Samsung Galaxy Note 2 (1)

Een aantal weken geleden hebben een groot aantal bloggers die direct of indirect aan Dutchcowboys en ons netwerk verbonden zijn (o.a. Stylecowboys en Travelvalley) een Samsung Galaxy Note 2 ontvangen met de vraag om deze in hun dagelijks leven zo veel mogelijk te gebruiken en hun ervaringen te delen.

Wat vinden we eerst zelf eigenlijk van deze meer dan uit de kluiten gewassen Smartphone? Met z'n 5.5 inch scherm koerst deze Samsung Galaxy Note 2 deze in de richting van de mini-tablets die een scherm hebben van rond de 7 inch. Hij oogt fraai, het super Amoled scherm is perfect (ook met daglicht) en is in z'n gebruik meer dan handig. Iedereen die vaak onderweg is en veel e-mail ontvangt zal deze Note 2 een handig apparaat vinden, zeker in combinatie met Gmail en andere Google diensten (Android). Lange teksten blijf ik zelf onhandig vinden op vrijwel ieder touchscreen, dat lost ook deze Note niet op.

De oplossing is de S-Pen, maar moet je die nu wel of niet gebruiken? Die-hard gebruikers van een Stylus zullen niet zonder kunnen maar bij mij komt het toch een beetje over als iets uit het verleden. Ik moet wel bekennen dat deze duidelijk verbeterde versie me meer bevalt dan al zijn voorgangers. De gebruiksduur van de accu is duidelijk beter dan andere smartphone's.

De foto en video kwaliteit voldoet aan wat je bij een dergelijke smartphone (en prijs) kunt verwachten. De 8Mp camera is werkelijk razendsnel en levert foto's met een hoge kwaliteit. De software die Samsung in de Note 2 heeft gestopt biedt je zeer veel mogelijkheden (#becreativenl). Z'n beetje alle denkbare standen zijn geinstalleerd (portret, landschap, sport, feest, strand enz.) naast een groot aantal effecten, o.a. zwart-wit en sepia, maar ook Instagram-achtige filters als vintage koud en vintage warm en posterisatie en solarisatie.

We willen zeker geen review schrijven want daar zijn Ron op MobileCowboys en z'n collega's beduidend beter in. Waar het ons om gaat is of de Galaxy Note 2 de ultieme smartphone is, gebaseerd op het 5.5 inch scherm, de S-pen en z'n imposante lijst met specificaties en functies. De moeder van alle functies blijft bellen en dat blijft er met een 5.5 inch smartphone aan je oor koddig uitzien. Zelf gebruik ik steevast het meegeleverde headsetje. Ik blijf me verbazen dat leveranciers, ook Samsung, totaal geen moeite doen om die dingen eens echt te verbeteren. Alleen de HTC Beat leverde ooit een rood gekleurde headset mee met een zeer fraai en soepel kabeltje met een geweldige geluidskwaliteit. Bij deze Note zit weer een goedkoop ogend (wit) headsetje van middelmatige kwaliteit en weinig comfort.

De Samsung Galaxy Note 2 is een zeer goed toestel wat zeker liefhebbers van een 'S-pen' zal aanspreken. Het toestel zit echt bomvol met vrijwel alle denkbare functies. De camera is supersnel en ook de beeldkwaliteit (Amoled) is perfect. Z'n afmeting maakt hem tot een bijzonder toestel maar bellen blijft een raar gezicht. De positionering tussen de reguliere smartphonemodellen en een tablet-mini moet zich echt nog bewijzen. Kanttekening blijft de prijs want bijna 700 euro blijft pittig. Samsung geeft aan inmiddels meer dan 5 miljoen Note's 2 te hebben verkocht binnen 2 maanden. Onder dit bericht en later in enkele vervolg postings geven een aantal bloggers hun persoonlijke mening.

Johan Voets - CTO Foodzy, Strateeg OKGO en hardcore blogger op Dutchcowboys.

"Galaxy Note 2 maakt nut van iPad Mini duidelijk: Toegegeven, het moment van leveren deed me een beetje gniffelen: de dag voor de lancering van de iPad Mini werd de Note 2 bij ons afgeleverd. Van zowel de Galaxy Note als de iPad Mini (en de Nexus 7, voor de compleetheid) vroeg ik me af waar de toegevoegde waarde nou exact zat. Het is me een kleine twee weken later wel een stuk duidelijker. Dankzij of ondanks de Galaxy Note 2.

Afgelopen mei was ik aanwezig bij de lancering van de Galaxy S3, na mijn G1, Galaxy Tab (ja, die eerste uit 2010) en een Galaxy Nexus eigenlijk mijn eerste, volledig hernieuwde, kennismaking met Android. Uiteraard wel de ontwikkelingen gevolgd, maar als iOS-gebruiker te weinig met het OS in contact geweest (en te weinig geüpdatet ivm cross-compatibliteit tests :-)) om er een goed oordeel over te vellen. De combinatie van Android en een aantal slimme trucjes van Samsung in de S3 hebben me toen positief verrast. En dus nu ook weer in de Galaxy Note 2. Want in veel opzichten is het (in mijn optiek) een opgerekte S3.

Daar zit ook wat mij betreft direct het grootste struikelblok wat ik heb met het device: het is - met afstand - te groot om als telefoon dagelijks te gebruiken. Qua performance is de Note 2 op zijn zachts gezegd opvallend: hij start apps vlot op en de schermkwaliteit is optimaal. Stabilitiet is nog wel een puntje: na opstarten crashte het apparaat 2x vlot achter elkaar, maar een update van Android bleek daar -vooralsnog - de oplossing voor te zijn.

Goed, als het dan geen telefoon is, is het dan een tablet? Als uitdaging besloten maar eens een artikel te schrijven voor Dutchcowboys op het apparaat. Op conferenties of andere events grijp ik wel vaker terug naar mijn iPad om snelle notities te maken in Evernote of een heel artikel vast uit te schrijven in het CMS van Dutchcowboys. Dat laatste bleek een onmogelijke opgaaf: zowel de systeembrowser als de versie van Chrome op de Note 2 hadden moeite met het CMS. Dat is een technische aangelegenheid, maar ook toen ik besloot om het artikel dan maar vast in zijn geheel uit te schrijven in een Evernote-notitie (via de app) bleek het schrijven van "langere" stukken op de Note 2 toch een opgaaf. Met de smartpen schrijven betekent veelal dat je woorden in stukken moet gaan hakken, terwijl het toetsenbord net te klein is voor het langdurig typen. Conclusie: voor het maken van snelle notities of een avondje bankhangend door je apps bladeren is de Note een perfecte partner, maar vraag niet te veel van het apparaat.

Een conclusie met een kleine sidenote (no pun intended). Want het apparaat maakte voor mij vooral ook duidelijk waarom er zo'n duidelijke markt is voor de "7 inch-tablets" zoals de iPad mini of Nexus. Want hoewel ik de Galaxy Note 2 met veel plezier verkies boven mijn iPhone 4s tijdens zo'n epische bankhang, doet zijn ambiguïteit als telefoon en/of tablet al snel grijpen naar mijn iPad".

Nichal Joosse : Student, jonge ondernemer en blogger op Dutchcowboys

"De Samsung Galaxy Note 2: als voormalig eigenaar van een Galaxy S2 en een Galaxy S3 kan Samsung volgens mijn mening geen slechte telefoons uitbrengen. Ook de Note 2 doet niet onder voor de voormalige toestellen. Vooraf twijfelde ik aan het nut van de S Pen, maar via verschillende creatieve apps heb ik de weg naar mezelf opnieuw kunnen ontdekken. Soms met tekeningen waarbij mijn omgeving dacht dat ik weer opnieuw een jaartje of drie was. Ook qua snelheid is het een fantastisch toestel, maar de batterij is toch echt het allerbeste van de Note 2. Ik hoop dat Samsung in de toekomst wel iets doet aan de Galerij-app, die erg vaak vastloopt. Maar het zou ook kunnen liggen aan de honderden foto's die ik al heb gemaakt met de Note 2..."

becreative

Jeffrey Bleijendaal : Manager Zoekmachinemarketing en blogger op Dutchcowboys

"Mijn mening over de Galaxy Note II is dubbel, want het is werkelijk een uitstekende telefoon. Hij is snel en heeft een prachtig scherm, maar het nadeel is de grootte van het apparaat. Ik heb mijn telefoons altijd in de broekzak en daarvoor is het formaat niet ideaal. Het is dus puur een afweging tussen grootte en uitstekende performance. Momenteel draag ik de telefoon nog altijd bij me dus wint de performance van het formaat! :D".

Dominique deWitte : hoofdredacteur en uitgever Express.be

"In vergelijking met andere smartphones die ik heb gehad is dit uiteraard een juweeltje. De Galaxy Note is in feite een mini computer, die alle basisfuncties van een gewone laptop heeft. Lange teksten schrijven - wat ik meestal doe - blijft een omslachtige bezigheid, maar korte stukjes zijn best oké. De kwaliteit van de foto's (zie blogpost over Hurricane Sandy) is opmerkelijk, net als de video's. Wanneer ik on the road ben kan ik makkelijk een deel van mijn bezigheden blijven doen - teksten delen, mails versturen, foto's delen etc..

Samengevat: dikke plus voor gebruiksgemak, groot scherm, kwaliteit van de ervaring. Minpunten kan ik zo snel niet bedenken: de prijs misschien, want 699 euro zou ik er persoonlijk nooit aan geven".

Jöran Maaswinkel : Freelance Fotograaf, video editor/producer en vaste cameraman binnen ons cowboys netwerk.

Jöran is zeldzaam en het sterkst in beelden. Speciaal voor Dutchcowboys maakte hij een schitterende unboxing-video.

Ward van Beek : Consultant en oprichter/eigenaar van Gotcontent

Installatie gaat snel en heel soepel. Heel intuïtief. Beeldscherm is mooi en helder. Toestel is snel, en heeft een lange batterijduur. Dat is allemaal heel positief. Minder mooi vond ik het plastic karakter van het toestel en die goedkoop ogende en voelende achterkant. Het grote beeldscherm is prettig voor thuis, maar is voor mij, in mijn normale broekzakgebruik, gewoon te onhandig. Lag daardoor voor mij en bellen ook niet lekker in de hand. In strakke spijkerbroek kan ik er niets mee.

De 'note-functionaliteit' is aan mij niet besteed. Ben inmiddels teveel een toetsenbord/schermtoetsen-man en kan met handschriften te weinig. Ofschoon de handschriftherkenning in één keer verbluffend goed is! Het creatieve van het notities maken was voor mij te tijdrovend om echt lekker aan te leren.

De fotobewerkingssoftware was voor mij iets heel nieuws en vond ik ook erg leuk. Maar dat was het enige dat mij echt uitdaagde creatief te zijn. En na een paar keer werd dat ook weer een trucje en verloor het zijn aantrekkingskracht.

Overal prijs/kwalitatief een prima device, maar aan mij niet besteed. De nadelen (formaat, goedkoop ogend) zijn te groot ten opzichte van de voordelen ( note-functionaliteit, groot beeldscherm, batterijduur). Mooi toestel voor met name vrouwen en mensen die echt creatief kunnen zijn met zo'n pennetje ( maar voor zulke mensen verwacht ik dat ze liever op nog grotere beeldschermen werken).

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies