Mobile15.03.2011

Top & Flop Mobile World Congress (4): Karel Tsang van Mobilyz


top-flop-mobile-world-congress-4-karel-t.jpg
top-flop-mobile-world-congress-4-karel-t.jpg

Speciaal voor Dutchcowboys vroegen we aan 7 bekende mobiele experts wat zij vonden van al die lanceringen van toestellen in Barcelona.
Wat is hun persoonlijke favoriet en wat is de Flop van 2011, gaan de 7″ Tablets het echt maken? In een serie van 7 artikelen geven deze experts hun mening. Vandaag deel 4 met Karel Tsang van Mobilyz.

Wat is jouw persoonlijke topper voor dit jaar ?

Ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk was van de LG Optimus 3D. In de aanloop naar Barcelona was ik erg sceptisch, en verwachtte meer een ‘gimmick’ dan een echt bruikbare techniek. Ik denk nog steeds dat het een ‘gimmick’ is, maar wel een die – mits de executie en de marktpositionering goed is – veel mensen kan aanspreken: het 3D-effect zonder bril is erg verrassend en uitgesproken op dit toestel, en geeft een tastbare meerwaarde qua entertainment factor voor LG.

Persoonlijk kan ik het altijd waarderen als een fabrikant een nieuwe technologie of denkwijze pioniert. Denk daarbij aan de capacitieve touchscreens en het inertia-scrolling met de originele iPhone: indien goed uitgevoerd zullen alle andere fabrikanten de vernieuwingen overnemen en het mainstream maken in de markt.

Of dat met de 3D techniek van LG ook gebeurt is afwachten: mochten we op MWC 2012 meerdere 3D-toestellen zien van andere fabrikanten, dan weten we dat de LG Optimus 3D een topper was. Als 3D niet doorzet, dan weten we dat LG toch een tikje te vroeg was met de introductie van de technologie. Vlak echter de grote afwezige op het MWC 2011 niet uit: eerst afwachten wat er uit de hoek van Apple komt. Dit bedrijf speelt al jaren een dominante, innovatieve rol in zowel mobiele hardware als software, dat ik denk dat ze ook dit jaar een te kloppen topper in het smartphone- en tabletsegment zullen leveren.

Wat is het meest tegenvallende toestel van dit MWC ?

Misschien niet een toestel, maar de oorverdovende stilte uit de hoek van Microsoft en Windows Phone op het bommetje met Nokia na, waarbij het nog tijden gaat duren voordat we daar echt producten van zullen zien komen. Vorig jaar hebben we allemaal de bombarie kunnen meemaken tijdens de presentatie van Steve Ballmer. Dit jaar was het al een stuk meer low-profile: geen noemenswaardige nieuwe hardware of software, grote onduidelijkheid in de relatie met Nokia en wat dat betekent voor alle andere licentienemers… Microsoft baant zich een weg bergopwaarts door een modderpoel, en of daar het huwelijk met Nokia iets aan kan veranderen?

Welke toestel-leverancier wordt het succes van 2011 ?

Apple, nog steeds. Met de nieuwe iPhone en iPad. Tja, de groei van Android mag dan wel hoog zijn, de groei wordt verdeeld over vele verschillende fabrikanten, terwijl Apple met één toestel en een tablet al het succes binnen aan het harken is. Honeycomb is echter wél een enorme verbetering ten opzichte van de vorige Android-versies op tablets: de vraag is hoe fabrikanten zich willen onderscheiden naar de consumenten toe. Toch maar de tijd nemen om een grafische schil te breien over Honeycomb heen?

Welke toestel-leverancier krijgt het moeilijk ?

Motorola heeft een zwakke lineup, maar kan op veel goodwill in de VS rekenen als Amerikaans merk pur-sang. Indien hun smartphones en tablet(s) op Droid-achtige wijze door Verizon en andere Amerikaanse operators gepusht kunnen worden, gaan ze het redden. Anders wordt het moeilijk.

Oh en, ook even aandacht voor HTC in het topsegment. De Incredible en Desire HD, hun vlaggeschipmodellen, hebben geen dual-core aan boord. Ook al zegt HTC dat ze elders de nadruk willen leggen bij hun promotie, bijvoorbeeld op de fraaie Sense-interface: in het high-end gebied concurreer je bij prosumers vaak domweg op specs. Als je concurrenten allemaal dual-core toestellen aanbieden, dan zullen de Incredible en Desire HD het in het topsegment wellicht moeilijk gaan krijgen. To dual-core or not to dual-core, that’s the question. En dan maakt het niet eens uit of er daadwérkelijk een prestatieverbetering te meten is, ‘dual-core’ wordt in 2011 een marketingterm.

De Wildfire S en Desire S, aan de onderkant en het midden van de markt, lijken me echter wel zeer solide, goed verkopende toestellen, dus HTC zal over het algemeen wel een goed jaar draaien. Maar HTC moet het topsegment in de gaten blijven houden en hun voortrekkersrol – ingezet met de uitstekende, originele Desire – proberen te behouden. Denk dat het ze uiteindelijk ook wel gaat lukken: HTC heeft veel momentum en kan daar nog flink gebruik van maken.

Gaan Tablets het helemaal worden in 2011 en welke zou jij zelf wel willen aanschaffen ?

Ja. Apple heeft met de originele iPad definitief een markt opengebroken, en de iPad 2 wordt ook in 2011 leidend voor het design van consumententablets – zowel hardware als softwaregewijs. De markt wordt overspoeld met steeds bruikbaar wordende (Android Honeycomb) tablets, en wellicht dat 2011, en anders 2012, de tabletcategorie definitief door gaat breken. Het was even zoeken voor de industrie – kennen jullie de Ultra Mobile PC (UMPC) of de Mobile Internet Device (MID) nog? – maar tablets zullen niet zomaar het veld weer gaan verlaten.

En poeh, welke ik zelf zou willen aanschaffen? Nouja, ik kan denk ik wel wachten totdat de kerstman een keuze voor mij maakt en een tablet onder de kerstboom neerlegt. Is het al bijna kerst? 😉

Android, Apple OS of Windows Phone 7

PalmOS, Windows Mobile en Symbian! Alle gekheid op een stokje: een jaar of vijf geleden was dat het antwoord. Het laat zien hoe snel dingen gaan in de mobiele wereld! In 2011 zullen Android, iOS, Symbian en RIM nog een hoofdrol spelen qua verkoopaantallen. Met Windows Phone 7 en wellicht ook nog HP’s WebOS als kleinere spelers. Android zal nog verder explosief groeien, iOS zal nog steeds een behoorlijk marktaandeel bezitten en voor veel diensten en ontwikkelaars hét keuzeplatform zijn. Windows Phone 7 zal het enorm moeilijk krijgen omdat ze nu eenmaal 3 jaar te laat op het feestje zijn aangekomen. Dubbel hard aan het werk in Redmond dus. Fijn hè, koffiedik kijken?

Meer van Karel Tsang is te lezen op zijn website Mobilyz.com of via Twiiter @mobilyz

Lees ook :

Top & Flop Mobile World Congress (4): Karel Tsang van Mobilyz
Top & Flop Mobile World Congress (3): Sjoerd van der Helm van Connexie
Top & Flop Mobile World Congress (2): Claudia Rahanmetan van AndroidWorld
Top & Flop Mobile World Congress (1): Tim Wijkman van GSMHelpDesk
Top & Flop Mobile World Congress : Wat vinden de experts ?

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.