Mobile29.11.2007

Het 3.3 miljardste mobiele abonnement


1196369041mobiles.jpg
1196369041mobiles.jpg

Via MC: Vanaf vandaag is officieel meer dan de helft van de totale wereldbevolking mobiel bereikbaar.

Een onderzoek van Informa Telecoms & Media heeft namelijk uitgerekend dat ergens in de loop van vandaag het 3.3 miljardste mobiele abonnement aangesloten is. En dat staat gelijk aan 50% van de bevolking op onze aardkloot.

Natuurlijk moeten we daarbij formeel ook rekening houden met het feit dat een groot aantal mobiele bellers meer dan één abonnement heeft, maar puur rekenkundig gezien klopt de stelling natuurlijk wel.

Informa heeft ook uitgerekend dat momenteel meer dan 90% van de totale wereldbevolking op een plek woont waar een of meerdere mobiele netwerken actief zijn (en dekking hebben). Groeipotentieel is er dus nog voldoende, maar dat zal niemand verbazen.

Inmiddels zijn er ook al 59 landen waar de marktpenetratie van mobiele telefoons boven de 100% ligt en dat heeft dus te maken met het fenomeen dat steeds meer consumenten meer dan één abonnement hebben. Van de 224 landen waar mobiele netwerken actief zijn ligt dat percentage bij 27 nog onder de 10%. Wederom een bewijs dat de groei nog lang niet gestuit is of zal worden.

Ook leuk zijn de cijfers over de gemiddelde opbrengsten per abonnement per klant. Kuweit’s provider Zain gaat daar aan de leiding met een gemiddelde van $71 (ca. 50 Euro), gevolgd door het Engelse Hutchison (‘3’) met $70,55 en Q-Tel uit Qatar met $69. Bij de operators met de laagste opbrengst per abonnement staat Hutchison uit Sri-Lanka ‘bovenaan’ met $2.83, gevolgd door CityTell in Bangladesh met $2.98 en Astelit (Oekraïne) met $3 per abonnement per maand.