Eerste hulp bij online bedreigingen voor journalisten en bloggers

Eerste hulp bij online bedreigingen voor journalisten en bloggers

Interactieve video

Vorig artikel Volgend artikel

Het aantal bedreigingen en fysiek geweld tegen journalisten, cameramensen, bloggers, vloggers, influencers en andere mensen die in de media werken neemt toe.

PersVeilig heeft daarom een interactieve video geproduceerd. Projectleider en journalist Peter ter Velde laat zien hoe eenvoudig informatie bij elkaar te sprokkelen is via internet.

Eerste hulp bij online bedreigingen

De video is gemaakt om journalisten en bloggers te informeren over wat je kan doen in een bedreigende situatie en wat vervolgstappen kunnen zijn.

Melden, melden, melden dat is de boodschap van de interactieve video. Bij je werkgever of bij de politie het maakt niet uit als je er maar mee naar buiten komt.

In de video zitten een aantal bedreigingsscenario’s en vragen, waarna de video een andere route neem of adviezen geeft op basis van antwoorden.

Schermafbeelding 2020-11-24 om 16.36.29
Screenshot PersVeilig.nl.

Initiatief PersVeilig

PersVeilig is een gezamenlijk initiatief van de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de Politie en het Openbaar Ministerie en heeft tot doel de positie van journalisten te versterken tegen geweld en agressie op straat, op social media en/of via juridische claims.

,,Online aanvallen kunnen grote gevolgen hebben voor de vaste medewerkers en freelancers", zegt Ter Velde in de video. ,,Volgens onderzoek heeft ruim de helft van alle vrouwelijk journalisten te maken met online intimiteit."

De video is alleen via de website van PersVeilig te doorlopen. Het doorlopen van de interactieve online training kost ongeveer 25 minuten.

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...