Media21.04.2005

Het huwelijk tussen Internet en Televisie


1114067333tv.jpg
1114067333tv.jpg

[Stephan Fellinger] Hierbij mijn colomn voor de maand april voor Tijdschrift voor Marketing. Deze is niet geschikt voor de ervaren Dutch Cowboy lezer die natuurlijk alles al weet, maar bedoeld voor de marketingmanager die door de bomen het bos niet meer ziet rondom de TV en Internet-ontwikkelingen.

Windows Media Center, IPTV, Video on demand, Triple Play, DVR & PVR. Duizelt het u al? Grote kans dat u afhaakt en het allemaal niet meer kan en wil volgen. Daarom een korte stoomcursus met bijbehorende voorbeelden, zodat u op de eerstvolgende borrel indruk kunt maken op uw collega’s of uw reclame- cq mediabureau.

Een paar jaar geleden was er WebTV, kastjes van Philips en Sony waarmee je kon surfen en e-mailen op je TV. Het zou een groot succes worden, riepen een aantal deskundigen. Maar in die vorm werd het niks, papa of dochterlief willen liever hun e-mail in alle privacy kunnen lezen, zonder meekijkers naast hun op de bank. En dat surfen met al die tekst en die vaak kleine letters was ook knap vermoeiend.

Inmiddels is WebTV, met dank aan Microsoft, aan een 2e jeugd begonnen. Onder de naam Windows Media Center stimuleert Microsoft het huwelijk tussen TV en Internet. U koopt een PC met deze software en sluit deze aan op uw TV. In combinatie met een breedbandverbinding kunt u als gebruiker TV-programma’s, speelfilms, foto’s, muziek en andere multimediale zaken gewoon via uw TV-scherm kijken en op uw harde schijf van uw PC bewaren. Daarmee heeft u opeens een DVR of PVR, een Digitale of Personal Video Recorder.

Het vervolg op de huidige Media Center van Microsoft wordt aangevuld met IPTV. IPTV zult u zeggen, wat is dat nu weer? IPTV wil zeggen dat het TV-signaal niet via de traditionele kabel of ether, maar via Internet wordt gedistribueerd. Voorbeeld, eind van dit jaar wil Versatel de rechtstreekse voetbalwedstrijden via Internet gaan distribueren. Veel mensen denken, dat zij die voetbalwedstrijden via hun PC moeten gaan bekijken. Maar u kijkt gewoon via uw televisie, maar het signaal komt via Internet uw huiskamer binnen.

Bij dit soort zaken denkt iedereen gelijk aan interactieve TV, maar ook zonder die interactiviteit van de kijker zijn er veel voordelen. Voor de consument kan een groot voordeel zijn dat hij een reclameblokker kan aanzetten (reclameblok krijgt opeens een andere betekenis), net als veel mensen dat nu al hebben voor sommige Internetreclame. Een ander voordeel: TV, Telefoon en Internet bij dezelfde leverancier afnemen (Triple Play) levert een fikse korting op voor de consument. Geld is vaak het duwtje in de rug, dat dit soort nieuwe technologie nodig heeft (denk aan ADSL). Nog een voordeel, de kijker kijkt een programma op een moment dat het hem of haar uitkomt (Video on Demand). Voor de meerderheid van de huidige TV programma’s is er immers geen enkele reden deze live te bekijken, ze zijn toch al eerder opgenomen.

Voordeel voor adverteerders is dat elk kastje in de huiskamer theoretisch de mogelijkheid biedt om kijkdichtheid, bereik en marktaandeel te meten, dit in tegenstelling tot de huidige situatie waarbij wij meer dan 700 miljoen Euro uitgeven op basis van 1240 geplaatste kastjes, in representatieve gezinnen. En voor adverteerders biedt dit ook de mogelijkheid om op bijvoorbeeld huiskamerniveau, te targetten. Daar valt ook nog wel wat mee te besparen als adverteerder.

In Duitsland wordt een softwareprogramma aangeboden waarbij live TV-programma’s direct op het Internet gezet kunnen worden, met een vertraging van een paar seconden. “Maar waarom zou u dat doen?”. Uw buurman heeft dat abonnement op die voetbalwedstrijden van Versatel, terwijl u weer de beschikking heeft over andere zenders. Door ze allebei via het Internet (Live) beschikbaar te stellen, kunt u allebei kijken. Net zoals uw zoon of dochter hun MP3’s deelt. Wel illegaal, maar o zo populair.

Wat u uiteindelijk mag onthouden is het volgende. De vraag: “Internet of TV?” is niet relevant meer. Er ontstaat een situatie waarbij de consument naar een beeldscherm kijkt en waarbij hij of zij niet weet (en wil weten) of dit nu een computer- of een TV-scherm is, het is een scherm. Dit scherm is aangesloten op een box, noem het ding een pc of een setup-box, totaal niet relevant voor de consument. Tot slot kan die box via de TV kabel, via adsl of via de ether gevoed worden met een signaal, ook dit zal de consument niet echt interesseren.

Het leven is eenvoudiger dan u denkt, het is gewoon een plat scherm!

Verder lezen over Dutchcowboys

​Inflatie is torenhoog: is het slim om te beleggen in crypto’s?

De prijzen blijven maar stijgen. Dat merk je aan alles, van de huizenprijzen tot aan de energierekening en de benzinepomp. Vroeger kon je nog sparen, maar tegenwoordig nadert de rente op je rekening 0%. Het gevolg: je ge...

Online22.02.2022

​Inflatie is torenhoog: is het slim om te beleggen in crypto’s?

Eenvoudig online vacatures plaatsen op DC Vacatures

Ben je op zoek naar nieuwe medewerkers voor jouw bedrijf? Dan bent je bij DC Vacatures aan het goede adres. Daarmee bereikt je vacature een grote doelgroep hoogopgeleiden van Nederland middels het krachtige platform van...

Vacatures11.10.2018

Eenvoudig online vacatures plaatsen op DC Vacatures

advertorial
7 keer komkommernieuws van de bovenste plank

Hartje zomer in Nederland. Temperaturen rijzen de pan uit en mensen pakken massaal hun koffers om naar nóg lekkerder weer te reizen. Hier in Nederland is ook nog genoeg te beleven hoor, zeker als je het nieuws volgt. He...

Nieuws24.07.2018

7 keer komkommernieuws van de bovenste plank

De DC Yearly van 2017

2017 was weer een bewogen jaar, vol ups en downs. Ook bij Dutchcowboys en al onze zustersites. Zo hebben we afscheid genomen van Mobilecowboys. Is er een boek uitgeven door Marloes: 25 Bucketlist reizen. Zijn we gestart...

Online31.12.2017

De DC Yearly van 2017

De DC Yearly van 2016

2016 was weer een bewogen jaar, vol ups en downs. Ook bij Dutchcowboys is er het afgelopen jaar veel veranderd. We zijn begonnen met de dagelijkse DC Daily, met daarin kort enkele hoogte(of diepte)punten van die betreffe...

Online31.12.2016

De DC Yearly van 2016

De 10 best gelezen artikelen op Dutchcowboys van 2016!
Schrijf je in voor de DC Vacatures nieuwsbrief!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Op zoek naar een baan en wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures op het gebied van media, marketing, ICT, communicatie, sales, consultancy, retail, telecom en leisure? Sch...

Vacatures29.05.2016

Schrijf je in voor de DC Vacatures nieuwsbrief!

​DC Deals: Relevante aanbiedingen met flinke korting via Dutchcowboys

Op zoek naar mooie aanbiedingen, leuke deals en vaak met flinke korting op het gebied van Web Services, Lifestyle, Software, Gear & Gadgets, Designer Assets en E-Learning? Dan ben je bij ons nieuwe DC Deals platform aan...

Online25.05.2016

​DC Deals: Relevante aanbiedingen met flinke korting via Dutchcowboys

DutchCowboys lanceert nieuw platform voor vacatures: DC Vacatures

Op zoek naar nieuwe medewerkers voor je bedrijf? Dan ben je bij het nieuwe platform voor vacatures, DC Vacatures, aan het goede adres. Plaats je vacature op DC Vacatures en bereik een grote doelgroep van hoogopgeleiden i...

Vacatures29.01.2016

DutchCowboys lanceert nieuw platform voor vacatures: DC Vacatures

Verder lezen over Microsoft

Microsofts nieuwe Xbox-controller is de kont van Deadpool

We dachten dat de popcornbak gek was, maar er is nu zelfs een Xbox-controller in de vorm van de kont van Deadpool. 

Gaming17.07.2024

Microsofts nieuwe Xbox-controller is de kont van Deadpool

Halleluja: Windows Kladblok krijgt eindelijk spellingscontrole

Het is bizar te noemen, maar de applicatie Kladblok krijgt spellingscontrole. En dat na 40 (!) jaar.

Technology09.07.2024

Halleluja: Windows Kladblok krijgt eindelijk spellingscontrole

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

Microsoft reageert er verder niet op, maar een security-expert bewijst dat het hem is gelukt om mails te sturen vanuit @microsoft.com. Dat kan grote gevolgen hebben voor phishingmails.

Cybercrime19.06.2024

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

Microsofts ‘fotografische geheugen’ Recall vormt mogelijk securityprobleem

Waar veel AI-tools tot nu toe veelal hetzelfde doen, is Microsoft Recall iets compleet nieuws. Maar het komt met de nodige vraagtekens.

Technology04.06.2024

Microsofts ‘fotografische geheugen’ Recall vormt mogelijk securityprobleem

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

Microsoft heeft na veel vragen alvast laten weten dat Call of Duty: Black Ops 2 al meteen vanaf dag 1 op Xbox Game Pass staat. Bedankt Activision-overname.

Gaming28.05.2024

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Soms zit je zo vast in een game dat er nog maar twee keuzes zijn: je controller kapotgooien en nooit meer gamen, of een walkthrough opzoeken. Nu is er iets nieuws: AI om hulp vragen.

Gaming21.05.2024

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Microsoft Teams wordt een stuk leuker met eigen emoji

Microsoft Teams wordt wat leuker, want je kunt straks zelfgemaakte emoji toevoegen om de chat nog wat meer vrolijkheid te geven.

Online21.05.2024

Microsoft Teams wordt een stuk leuker met eigen emoji

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

AI gebruiken is best leuk, maar het voelt vaak alsof elke prompt een soort examen is. Je wil het meteen goed doen. Microsoft gaat helpen.

Online08.05.2024

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

Verder lezen over Software

Alles dat je moet weten over iOS 18

iOS 18 bevat gloednieuwe aanpassings­mogelijkheden, een compleet vernieuwde Foto’s-app, een nieuwe verbindingsoptie en Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem van Apple.

Mobile11.06.2024

Alles dat je moet weten over iOS 18

Copilot helpt je met de dagelijkse taken en dat geeft tijdwinst

AI. Elk bedrijf is er wel op zijn eigen manier mee bezig en kan daarbij vaak wel wat hulp gebruiken. Die krijgt het van bijvoorbeeld een SoftwareOne, een bedrijf in softwareoplossingen en services.

Technology03.06.2024

Copilot helpt je met de dagelijkse taken en dat geeft tijdwinst

Hét chatprogramma uit de 90’s stopt ermee: vaarwel ICQ

Ga je nu naar ICQ, dan zie je de melding dat de chatapp stopt op 26 juni en dat je VK Messenger of VK Workspace kunt gebruiken.

Online26.05.2024

Hét chatprogramma uit de 90’s stopt ermee: vaarwel ICQ

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Tech in Asia22.05.2024

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

5 tips om online veilig te zijn

Heb jij wel eens een bericht ontvangen, met een eis om nu te betalen of je foto’s zullen online worden gezet? Of je krijgt een telefoontje en je hoort een tape van een of andere officiële instelling zoals Interpol, met de mededeling dat jouw identiteit is betrokken bij een fraudezaak en met de te nemen stappen.

Online20.05.2024

5 tips om online veilig te zijn

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
Techmysterie: indrukwekkende AI-tool verschijnt én verdwijnt

Een mysterie in de wereld van AI. Er is een tool online verschenen en toen weer offline gehaald. Niemand lijkt te weten waar het vandaan komt.

Online05.05.2024

Techmysterie: indrukwekkende AI-tool verschijnt én verdwijnt