China’s e-sigaretten fabrikant Relx wil Amerika veroveren

China’s e-sigaretten fabrikant Relx wil Amerika veroveren

Vorig artikel Volgend artikel

Het verzet tegen vapen groeit gestaag in Amerika maar dat heeft een Chinese partij er niet van weerhouden om een poging te wagen ‘s werelds grootste markt voor elektronische sigaretten te veroveren.

Relx, een van China's grootste fabrikanten van e-sigaretten is plan plan om eind 2021 een zogenaamde ‘Premarket Tobacco Product Application’ in te dienen bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Ze worden daarbij gesteund door prominente spelers in de vapingwereld, onder andere Donald Graff, eerder werkzaam bij Juuls Labs als wetenschapper na een periode van 13 jaar bij klinisch onderzoeksbureau Celerion, waar hij toezicht hield op tabaksstudies.

Een PMTA is een uitgebreid, nauwgezet en kostbaar bureaucratisch proces om vast te stellen of rookproducten geschikt zijn voor Amerikaanse consumenten. Alle fabrikanten van e-sigaretten die momenteel op de Amerikaanse markt verkrijgbaar zijn, moesten hun PMTA uiterlijk 10 september van dit jaar indienen. Tot op heden heeft geen enkele partij een handelsvergunning gekregen van de FDA.

De hoge kosten van een PMTA weerhouden veel kleine spelers ervan de VS te betreden. Die kosten worden geraamd op meer dan $ 20 miljoen. Relx bezit 70% van de Chinese markt voor vaping en heeft de financiële slagkracht om een dergelijke proces te voltooien.

Omdat de risico's van e-sigaretten de toezichthouders zorgen baart, heeft Relx flink geïnvesteerd in onderzoek naar de impact van vapen op de volksgezondheid. Onlangs werd er in Shenzhen door Relx een biowetenschappelijke laboratorium opgericht, waar de effecten van elektronische rook door middel van in vivo en in vitro testen wordt gemeten

Ondanks de inspanningen om de voordelen van het overschakelen van roken naar vapen te benadrukken, lijken veel beleidsmakers niet overtuigd, niet alleen in de VS. De regering Trump verbood vorig jaar gearomatiseerde vape-producten. Relx is daarom van plan om niet-gearomatiseerde producten in te dienen voor beoordeling door de FDA. India verbood al eerder e-sigaretten, daarbij verwijzend naar de negatieve gezondheidseffecten voor jongeren.

Redactie Azië

Jakob Achthoven is woonachtig in Chiang Mai, Thailand, nadat hij daar in 2014 als een “digitale nomade” neerstreek. Vanaf zijn Thaise locatie houdt hij...