Lifestyle28.02.2021

New York Times haalt met carbonara-recept woede van heel Italië op de hals


Overal op het internet worden dagelijks een enorme hoeveelheid recepten gepubliceerd, vooral door foodbloggers. Uiteindelijk doet iedereen zijn best en levert een miskleun je hooguit de toorn van Gordon Ramsay op. Culinair journalisten worden langs een andere meetlat gelegd, zeker van een krant als de New York Times. Door het recept ‘Smoky Tomato Carbonara’ in NYT Cooking kreeg journaliste Kay Chun de hoon van heel Italië over haar heen.

Hoewel de journaliste aan het begin van het recept aangaf dat ze wist dat het recept niet voldeed aan een klassieke carbonara door de toevoeging van tomaten om het gerecht een fris zuurtje te geven. Hoewel de Italiaanse goegemeente dit nog door de vingers kon zien, ging het verderop helemaal mis in het recept toen ze doodleuk het Italiaanse wangspek (guanciale) verving door bacon én ook nog Parmezaanse kaas gebruikte in plaats van Pecorino.

Klassiek gerecht

Natuurlijk begon alle ophef op sociale media waar bijzonder veel gepassioneerde fijnproevers hun beklag deden. Over het algemeen was de consensus: dit komt in de verste verte niet in de buurt van een traditionele pasta carbonara. In plaats dat daarna de storm ging liggen, kwamen ook allerlei Italiaanse topchefs en zelfs de boerenvereniging Coldiretti in opstand tegen de ‘Smoky Tomato Carbonara’.

Koning Carbonaro

Zo spreekt de Italiaanse krant Corriere della Sera met chef Alessandro Pipero die in Rome bekendstaat als de ‘Cabonara Koning’. Hij was stomverbaasd: “Ik volg de NYT op Instagram en dacht dat het nep was. Het zou zijn alsof je salami in een cappuccino doet of mortadella in sushi. Kan allemaal, maar laten we het dan alsjeblief geen sushi noemen, zoals deze carbonara met tomaat geen cabonara is. Het is heel iets anders.”

De boerenvereniging Coldiretti is helemaal verbolgen: “Het publiceren van zo’n recept is een echt risico. Als zo’n nepgerecht navolging krijgt in de internationale keukens en op die manier zelfs de authentieke carbonara verdrijft, dan bagatelliseert het onze lokale specialiteiten die voortkomen uit unieke technieken en de regio.”

Authentiek Italiaans

Uit het relaas van de vereniging blijkt dat ze geen hoge pet op heeft van hoe internationaal omgegaan wordt met de Italiaanse keuken. Daarbij is pasta carbonara het Italiaanse recept dat in het buitenland het meeste wordt misbruikt. Maar ook met Caprese is buiten Italië van alles mis.

“Caprese wordt geserveerd met industriële kaas in plaats van mozzarella di bufala of fior di latte. Ook zijn er al zoveel gevallen van pasta pesto die wordt geserveerd met amandelen, walnoten of pistachenoten in plaats van pijnboompitten”, laat de vereniging weten.

Op het moment van schrijven staat het recept en de Instagram-post nog online bij NYT Cooking, dus of alle ophef indruk heeft gemaakt valt nog te bezien.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Food

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

Heerlijk om in dit techno tijdperk even een berichtje te maken over een 100-jarig fenomeen. Gisteren was het namelijk precies 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar legendarische spaarprogramma lanceerde. Het sparen van...

Coffee corner05.03.2024

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

KLM zorgt ervoor dat ze aan boord van vliegtuigen minder voedsel verspillen door het toepassen van kunstmatige intelligentie. AI-programma’s stellen de vliegmaatschappij in staat beter te voorspellen hoeveel passagiers...

Nieuws07.02.2024

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model
HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

HelloFresh is een populaire maaltijd bezorgservice, vooral bij werkende millennials. Elke week een doos met een aantal kant en klare ingrediënten en de bijbehorende recepten. Kruiden, zoals zout en peper, moet je zelf t...

Nieuws19.09.2023

HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

Iets meer dan twee jaar geleden besloot Volkswagen dat het tijd was om de bedrijfskantine van het bedrijf te ontdoen van vlees. Een van de populairste lunchsnacks wat nota bene de Volkswagen Curryworst. Inderdaad, een wu...

Nieuws31.08.2023

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

​Een eigen restaurant beginnen? Hier moet je op letten

Sta je graag in de keuken en kun je ook nog eens goed koken? Dan droom je er misschien van om een eigen restaurant te beginnen. Een spannende onderneming, zeker als je nog niet eerder voor jezelf gewerkt hebt. Voordat je...

DC Business03.07.2023

​Een eigen restaurant beginnen? Hier moet je op letten

​Het is BBQ-tijd: drie tips voor goed vlees

Barbecueën kan heel goed vegetarisch, maar traditioneel gezien wordt deze vorm van koken gezien als het summum voor vleeseters. Kijk bijvoorbeeld maar naar een Netflix-serie als Barbecue Showdown. Maar wat die koks als...

Lifestyle28.06.2023

​Het is BBQ-tijd: drie tips voor goed vlees

The GlenDronach, Schotse whisky met Spaanse roots

Als liefhebber van whisky, en dan bedoel ik wel het échte goede ‘spul’, is Schotland natuurlijk dé place to be. Welnu, onlangs was ik op bezoek bij The GlenDronach. Een kleine distilleerderij in de East-Highlands,...

Nieuws20.06.2023

The GlenDronach, Schotse whisky met Spaanse roots