Lifestyle27.12.2019

​E-sigaret blijkt toch minder schadelijk dan normale sigaret


‘Een nieuw jaar, een nieuw begin’: elk jaar nemen duizenden Nederlanders zich weer voor het roer om te gooien en een eind te maken aan hun slechte gewoontes. Helaas sneuvelen de goede voornemens meestal nog voor februari. Maar wat als je je slechte gewoonte niet helemaal op hoeft te geven, en overstapt op een minder ongezond alternatief.

Stoppen met roken is ontzettend moeilijk, hoe graag je het ook wilt. Hoewel de gevaren voor jouw gezondheid en van die van je omgeving inmiddels voor iedereen duidelijk zijn, blijft het een verslaving waar vaak maar moeilijk vanaf te komen is. Toch is er een mogelijkheid om niet helemaal te stoppen met deze gewoonte, maar wel de gezondheidsrisico’s wat te verminderen. Veel rokers hebben inmiddels de overstap al gemaakt naar de e-sigaret.

Overstappen?

E-sigaretten zien eruit als een soort pen met daarin een batterij, clearomizer, coil en e-liquid. Vooral over dit laatste bestanddeel is de laatste tijd veel te doen geweest naar aanleiding van mensen met longklachten en zelfs enkele sterfgevallen in de Verenigde Staten. Hoewel het onderzoek nog loopt, lijkt de boosdoener vitamine E in combinatie met THC te zijn, de stof die ook in cannabis zit. Dit is een illegale vloeistof en kan dus gevaarlijke, zelfs dodelijke gevolgen hebben als het met de andere stoffen in een e-sigaret wordt vermengd. Het RIVM heeft Nederlanders gewaarschuwd het bij de reguliere, door de overheid goedgekeurde producten te houden en niet zelf stoffen te mengen in de e-sigaret.

Betere keuze

Hoewel het RIVM in principe alle vormen van roken afraadt, erkent de gezondheidsorganisatie wel dat de e-sigaret een betere keuze is dan de reguliere sigaret. Recent onderzoek, uitgevoerd door het RIVM in samenwerking met de Universiteit Maastricht wijst uit dat ‘dampen’, hoe het roken van een e-sigaret ook wel genoemd wordt, bewezen minder schadelijk is dan roken. Ook uit Brits onderzoek blijkt dat dampen tot 95 procent minder schadelijk is dan het roken van reguliere sigaretten.

Een angst van het RIVM was dat e-sigaretten vanwege de grote variatie aan smaken ook aan populariteit zou winnen bij jongeren en daarmee het risico op een nicotineverslaving bij deze groep zou verhogen. Deze zorg lijkt ongegrond, blijkt uit het onderzoek. Ruim 97 procent van de dampers in het onderzoek gaf aan voor de overstap naar de e-sigaret meer dan tien jaar gerookt te hebben.

2020

Voor rokers die, ondanks vele stoppogingen, echt geen afscheid kunnen nemen van deze gewoonte, lijkt de e-sigaret dus een geschikt alternatief. Ook geven veel gebruikers aan het als een ‘opstapje’ te zien naar echt helemaal stoppen. Wie weet, in 2020?