Gaming23.09.2014

Madden NFL 15: Touchdown


American Football wordt nu zelfs voor beginners leuk

American Football is zo’n sport die nooit echt de Verenigde Staten zal verlaten; niet alleen is het te typerend voor de Amerikaanse cultuur om veel enthousiasme te genereren in andere landen, het is ook nog eens vreselijk ingewikkeld. Ik heb ooit in mijn jeugd een jaartje High School gedaan en daar onderdeel uitgemaakt van een team (voornamelijk op de reservebank) en ik snap het nóg maar nauwelijks.

Het is dus geenszins revolutionair om te zeggen dat een game als Madden NFL 15 geen verkooprecords zal breken in Nederland. Er is echter een groot verschil met eerdere delen in de serie, en precies die verschillen maken dit een game die heel geschikt is om een beetje meer inzicht te krijgen in de sport, zelfs als je niet elke zondag in het sportcafé ESPN zit te kijken.

Voorop gesteld: als je niet weet wat een down is, of het verschil tussen een quarterback en de wide receiver weet te benoemen heb je nog steeds een probleem in NFL 15. De basis moet er wel een beetje inzitten. Aan de andere kant: als je zoveel niet weet heb je sowieso al geen interesse in dit spel. Waar EA’s game dit jaar scoort is in de positie die je op het veld krijgt.  Er is één head coach op het veld bij Football, en die wordt gevoed door zijn hulpjes die de strategie aandragen. Eerdere versies van Madden lieten je de rol van strateeg spelen waarbij je helemaal moest inschatten welke play op dat moment de juiste zou zijn. En dat is godsonmogelijk als je niet al heel lang en heel veel NFL hebt gezien in je leven.

in Madden NFL 15 speel je echter als die head coach, wat betekent dat er al een voorselectie is gemaakt van relevante plays waar je uit kunt kiezen, en dat maakt alle verschil van de wereld. Je moet het nog steeds zelf doen, zelf de keuze maken naar wie van je team er gepasst wordt, wie je gaat proberen te tackelen als je defense speelt en of je nu op een vierde down voor de field goal moet gaan of toch moet proberen die laatste twee yards te lopen. Het feit dat je er door de voorselectie op gewezen wordt dat dit dingen zijn waar je rekening mee moet houden is echter geweldig, vooral omdat er in deze versie data wordt getoond die je laat zien waarom het een goed idee is om een bepaalde play te maken.

maddennfl15
maddennfl15

Wat ook helpt is een tutorial the size of Montana: ik heb de eerste drie avonden gespendeerd met het leren van passen, afgeven, verdedigen, duwen, al die dingen die je moet kunnen, maar voornamelijk met tactiek. Er wordt helder uitgelegd waarom een bepaalde tactiek handig is op een bepaald moment, en hoewel niet alles zal blijven hangen na één keer is het diep en duidelijk genoeg dat je echt het idee krijgt dat je de sport écht begint te begrijpen.

Natuurlijk is er nog veel meer van belang voor mensen die eerdere versies hebben gespeeld: dit is de eerste echte next-gen versie met dito graphics en physics, er zit een prima versie van Ultimate Team in (het is net FIFA, maar dan met mensen die ik allemaal niet ken) en de stats krijgen bijna dagelijks een update zodat de voortgang van het seizoen gereflecteerd wordt naar de game. Allemaal prima geregeld, dus.

maddennfl2015_commentaar
maddennfl2015_commentaar

Wellicht zijn er fouten, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik ze niet zie. Ik ben namelijk geen Football-expert, en ik gok dat als je dit leest, jij dat ook niet bent, maar wel geïnteresseerd in het spelletje. En dan kan ik met een gerust hart zeggen: Madden NFL 15 is een prima opstapje naar inzicht in wat deze sport zo leuk maakt. Want eerlijk is eerlijk: nu dat ik weer weet waar ik mee bezig ben, is dit mijn favoriete digitale sport geworden.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Sport

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Er doen meer dan 45.000 mensen mee met de Vierdaagse qua wandelen, maar door de Vierdaagse-feesten is het nog veel drukker in de stad Nijmegen.

Technology15.07.2024

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

HBO Max pakt uit met de Olympische Spelen in Parijs 2024

Over zo'n drie weken gaan de Olympische Spelen in Parijs van start, en het is de eerste keer dat de Olympische Spelen te zien zijn op HBO Max. Dat is de enige plek waar álles van de Olympische Spelen te zien zal zijn.

Entertainment03.07.2024

HBO Max pakt uit met de Olympische Spelen in Parijs 2024

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

Het EK 2024 is nog in volle gang. Toch maakt de NOS nu al bekend dat het ook de rechten voor UEFA Euro 2028 heeft verworven. Ze hebben hierover een akkoord bereikt met de Europese voetbalbond. Daarnaast gaat de NOS de komende vier jaar ook alle wedstrijden van het Nederlands elftal en de finales van de UEFA Nations League tot medio 2028 uitzenden.

Media02.07.2024

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

Dit is de innovatieve Control Room van Team Visma | Lease a Bike

Team Visma | Lease a Bike, een van 's werelds beste wielerploegen, zet een grote stap in technologische innovatie met de lancering van hun gloednieuwe Control Room. Deze hypermoderne mobiele unit, uitgerust met de nieuwste technologieën en apparatuur, maakt zijn debuut tijdens de Tour de France, die zaterdag 29 juni in Florence van start gaat.

Technology27.06.2024

Dit is de innovatieve Control Room van Team Visma | Lease a Bike

Het EK Voetbal zie je in UHD-beeldkwaliteit bij Ziggo

Alle klanten van Ziggo kunnen het EK voetbal vanaf de eerste wedstrijd op 14 juni in Ultra-HD (UHD) zien. Gedurende het toernooi geeft de provider namelijk NPO 1 UHD door op kanaal 999. UHD geeft een intensere kijkervaring dan HD. Bij dezelfde resolutie (minimaal 1080p) geeft het beeld een rijker contrast en groter kleurenpalet.

Entertainment06.06.2024

Het EK Voetbal zie je in UHD-beeldkwaliteit bij Ziggo

de aftrap van een lange sportzomer
DS Automobiles presenteert zijn derde generatie Formula E-auto: FE23

Het Franse DS Automobiles, inmiddels onderdeel van Stellantis, is al jaren succesvol in het FIA Formula E Wereldkampioenschap met het raceteam DS Techeetah. Inmiddels hebben ze ook meerdere kampioenschappen gewonnen, zowel bij de rijders al bij de constructeurs.

Automotive23.05.2024

DS Automobiles presenteert zijn derde generatie Formula E-auto: FE23

Duits tijdschrift fakete interview met Schumacher door AI

Het blad deed alsof het een interview met hem had, en zette eronder met kleine lettertjes dat het AI was.

Media22.05.2024

Duits tijdschrift fakete interview met Schumacher door AI

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

Voor het tweede jaar op rij schittert Max Verstappen op de cover van EA SPORTS officiële videogame van het 2024 FIA Formula One World Championship.

Gaming16.04.2024

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24