Gaming21.09.2015

‘Konami stopt met AAA-games’


‘Uitgever gaat alleen met PES door’, meldt Franse bron

Geen Castlevania, geen Silent Hill, bijna geen Metal Gear maar nog wel Pro Evolution Soccer. De Franse site Gameblog meldt dat Konami zo goed als klaar is met console en pc gaming. De uitgever wil zich richten op het in hun ogen winstgevendere mobile gaming.

Dat blijkt volgens Gameblog – en collega Eurogamer – uit het vertrek van Julien Merceron, de maker van de Fox-engine, waar Metal Gear Solid V: The Phantom Pain op draait. Merceron was ontevreden over de nieuwe richting van het bedrijf, die meer geld in mobiele games ziet dan de grote AAA-titels.

Geheel vreemd is deze visie echter niet. Terwijl andere takken sterk in de lift zaten, bleef Konami’s gaming divisie het afgelopen jaar achter. Het vermoeden bestaat dat de hoge kosten voor Metal Gear Solid V, geschat op 80 miljoen dollar, een factor waren.

mgsv-header
mgsv-header

Er speelt ook nog de ruzie tussen Konami en Hideo Kojima. Officieel is er nog geen nieuws over een vertrek, maar dat het niet botert tussen beide partijen blijkt wel uit het feit dat Kojima’s naam van de MGSV cover werd verwijderd. De uitgever lijkt daardoor AAA helemaal zat te zijn.

Gameblog schrijft dat Konami op het gebied van console gaming alleen nog aandacht aan Metal Gear Online en voetbalspellen wil besteden. Een nieuwe Pro Evolution Soccer staat dit jaar op de planner en de uitgever heeft de rechten voor het EK 2016.

Wie hoopt op een veiling van de rechten van titels als Castlevania, Silent Hill en Contra (zoals het failliete THQ deed) moeten we waarschijnlijk teleurstellen. Konami zal deze ongetwijfeld willen behouden voor mobiele games en Pachinko machines.

Martijn Steinpatz

Martijn Steinpatz schrijft al jaren over games en speelt ze nog veel langer. Wil meer dan alleen standaard artikelen schrijven.