Gaming22.05.2018

God of War: niet perfect, maar prachtig begin van een nieuwe serie


PS4 review

Vermoedelijk heb je het overal al gehoord en gezien: de nieuwe God of War is een hele goede game. Zo goed zelfs dat ik veel te lang nodig heb gehad om het einde te zien. Niet omdat het niet lukte, ik er te weinig uren in heb gestopt, maar puur omdat het iets heeft gedaan dat me nog maar zelden overkomt: me zo vasthouden dat ik per se alles wilde doen dat de game te bieden heeft. Hoewel de platinum trophy nog heel even buiten bereik blijft heb ik inmiddels wel genoeg gezien en gedaan om te kunnen zeggen waarom ik God of War zo goed vind.

Kratos is niet meer dezelfde altijd boze Griekse halfgod die we uit de eerdere delen kennen en is inmiddels vader. Samen met zoon Atreus (voornamelijk bekend onder de naam “boy!”) lijkt hij verhuisd naar het land der Noordse sagen en als we de twee onder controle krijgen zijn ze zich klaar aan het maken voor het verstrooien van de as van Atreus’ moeder, die net overleden is. Van daaruit ontwikkelt zich een avontuur dat je door bijna alle plekken die je inmiddels wel kent uit de Thor-films. Beginnend in Midgard komen vader en zoon terecht in bijna alle -heimen die in de setting van Odin, Thor en Baldr van belang zijn, behalve Asgard.

Stuntelig

Centraal in het verhaal staat de relatie tussen Kratos en zijn zoon. Terwijl je als speler bezig bent met het leren van de vecht- en puzzelsystemen proberen de twee elkaar te vinden en dat gaat niet van een leien dakje. Opvallend is hoe goed en subtiel de interactie tussen die twee is en daarnaast is het heerlijk dat die interactie het spelen ook niet in de weg zit. Hoewel de game langzaam op gang komt gaan de stuntelige pogingen om nader tot elkaar te komen niet ten koste van het spelen van de game. De manier waarop de relatie tussen hen groeit is niet alleen interessant, het is de draad van de hele game. Je komt meer dan genoeg andere karakters tegen in de wereld, waarvan een aantal celebrities in de Noordse sagen, maar vaak zijn die alleen een soort aanjager die iets forceren tussen Kratos en Atreus.

Als dat enigszins langzaam en saai klinkt: daar zit wel iets in. Er is meer dan genoeg te doen, maar het duurt net iets te lang voordat je uit de ’tutorial’ komt en de wereld openbreekt. Als dat eenmaal gebeurt kun je stug de verhaalmissies volgen, maar je ook storten op het nemen van zijpaadjes. Ook hier doet God of War het beter dan veel andere open-wereld games: die zijpaadjes leveren niet alleen betere uitrusting op, ze zorgen ook voor echte verdieping in het verhaal en de lore die daarom heen zit. Zo wordt afwijken van het pad dat voor je uitgestippeld wordt beloond op alle fronten, niet alleen met meer dingen om mee te vechten. Het nadeel daarvan is dat als je te vroeg alles gaat bekijken je tegen veel dingen aan loopt die je niet aan kunt, en als je (overal) te laat gaat de loot die je krijgt geen verschil meer maakt. Het is dus wel zaak om de secundaire objecten door het verhaal heen te weven.

god-of-war
god-of-war

Brain freeze

De wapens die Kratos gebruikt zijn wel even wennen als je fan bent van de serie. Je hebt in tegenstelling tot eerdere delen namelijk niet je Blades of Chaos, maar een ijsbijl, die niet alleen heel geschikt is om vijanden mee uit te schakelen maar ook een belangrijk aspect van de omgevingspuzzels in de game is. Je kunt het ding namelijk weggooien en nadat de bijl doel (of in elk geval iets) heeft geraakt en dat bevroren heeft kun je ‘m met een druk op dezelfde knop weer terughalen. Dat wordt gebruikt om bijvoorbeeld bewegende objecten vast te zetten en dat levert een heel aantal leuke puzzels en andere interacties op. Maar ook tijdens de gevechten komt dat van pas. Je kunt met je bijl vechten, ‘m weggooien en daarna met je blote vuisten aan de slag en naarmate de game vordert krijg je nog meer mogelijkheden, waar je tussen kunt switchen tijdens de gevechten.

Het vechtsysteem is verdomde solide. Het houdt het midden tussen het extreem precieze systeem van een Dark Souls en de oude God of War games en dat maakt het meestal uitdagend, maar altijd spannend. Enige nadeel is dat Kratos geen goede manier heeft om te reageren om dreiging van de kant waar je niet kijkt, wat gecombineerd met de dicht op hem zittende camera en het soms grote aantal vijanden oneerlijk kan aanvoelen. Na een tijdje werd het voor mij echter tweede natuur en was het geen probleem meer. Niet iedereen is er van gecharmeerd, maar zeker als je diep in de secundaire missies duikt (en dat kan ik iedereen aanraden) merk je al snel dat al die upgrades die je gekocht hebt maar nauwelijks gebruikt langzaam maar zeker steeds belangrijker worden en als het systeem helemaal klikt is het veel beter dan sommigen je willen doen geloven.

Niks mis mee

Het prachtige van God of War vind ik vooral hoeveel kleine irritaties die ik heb met andere games weet te omzeilen. Atreus vecht met je mee en is altijd aanwezig tijdens de game, maar hij heeft me geen één keer in de weg gezeten. Sterker nog: Atreus is de ideale reisgenoot, want hij is waar hij moet zijn, laat je weten als je op het punt staat iets over het hoofd te zien en stelt de vragen die Kratos niet stelt. Na een paar upgrades wordt hij ook integraal onderdeel van je strategie in de gevechten, trouwens. Ik noemde de secundaire karakters eerder aanjagers, maar dat wil niet zeggen dat ze niet met charme geschreven zijn. Vooral Mimir is fantastisch en gelukkig een groot deel van de game aanwezig om je te vermaken met de historie van de realms die je doorkruist. Ook hier zo’n leuk detail: er wordt verteld, maar du moment dat je iets gaat doen wordt het verhaal onderbroken en daarna zelfs realistisch weer opgepakt.

De game zit vol met dingetjes om te doen en de kaart laat je gelukkig per sectie zien wat je nog moet, zodat je niet nodeloos ergens zit te zoeken naar collectibles of geheime kamers. God of War laat je als een rechtgeaarde metroidvania dingen zien tijdens de beginfase van de game waar je nog niets mee kunt, zodat je op een later tijdstip kunt terugkomen met de juiste tools en als je die stijl van spelen kunt waarderen zit de game tjokkievol. Ik hoef neem ik aan niet te melden dat God of War verder prachtig is en vooral op de PS4 Pro een lust voor het oog en oor is. Er zitten genoeg spektakelmomenten in de game, al moet je niet verwachten dat het de waanzin van de eerdere games haalt. Dat is misschien ook wel goed zo: deze oudere Kratos is niet te beroerd om een Ogre met zijn eigen rots te pletten, maar deze God of War heeft meer pijlen op de boog dan bot geweld en dat verdient het onvermijdelijke vervolg dat deze game zeker gaat krijgen. God of War is uiteindelijk een machtig mooi spel dat niet perfect is, maar een dusdanig goede samenvatting en verfijning is van het open wereld actiegenre dat het een feest is om te spelen. Die platinum gaat er komen, dat weet ik in elk geval zeker.

[Afbeeldingen © Sony Santa Monica]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Game

Microsofts nieuwe Xbox-controller is de kont van Deadpool

We dachten dat de popcornbak gek was, maar er is nu zelfs een Xbox-controller in de vorm van de kont van Deadpool. 

Gaming17.07.2024

Microsofts nieuwe Xbox-controller is de kont van Deadpool

E-bikemerk Cowboy stopt onder druk Amsterdam met zijn racespel voor de fiets

Hoe leuk het ook is om te racen, is dat op sommige plekken niet het beste idee. Cowboy heeft onder druk van de Gemeente Amsterdam besloten om te stoppen met zijn net geïntroduceerde racespel.

Gaming15.07.2024

E-bikemerk Cowboy stopt onder druk Amsterdam met zijn racespel voor de fiets

Xbox Game Pass wordt duurder én goedkoper tegelijk

Een duurder én een goedkoper abonnement voor Xbox Game Pass: je moet gaan kiezen.

Gaming10.07.2024

Xbox Game Pass wordt duurder én goedkoper tegelijk

E-bikemerk Cowboy laat je gamen op de fiets

In de app van je Cowboy-fiets is een nieuw gedeelte te vinden dat In-Ride Games heet en hierdoor kun je het al fietsend opnemen tegen anderen.

Gaming04.07.2024

E-bikemerk Cowboy laat je gamen op de fiets

Dit zijn de meest gespeelde Steam Deck-games van dit moment

Valve maakt dagelijks de meest gespeelde Steam-games bekend. Het is blijkbaar voor Valve geen geheim wat het meest gespeeld wordt.

Gaming28.06.2024

Dit zijn de meest gespeelde Steam Deck-games van dit moment

5 redenen om Luigi’s Mansion 2 HD te spelen

De game die eerder al op Wii U verscheen, en zelfs eerder nog op de 3DS, heeft nu een heel nieuw publiek om voor zich te winnen en dat zal hij zeker doen. 

Gaming27.06.2024

5 redenen om Luigi’s Mansion 2 HD te spelen

8 dingen waarvan je niet wist dat Nintendo Switch ze kan

Switch 2 komt er nog even niet aan, maar er is nog genoeg te doen op de Switch. Wist je bovendien al dat Nintendo Switch deze dingen kan?

Gaming26.06.2024

8 dingen waarvan je niet wist dat Nintendo Switch ze kan

In Drug Dealer Simulator 2 run je je eigen drugslab

Drug Dealer Simulator is wel een heel bijzonder spel waarin je in een Zuid-Amerikaans gebied genaamd Isla Sombra je eigen drugskartel begint. 

Gaming21.06.2024

In Drug Dealer Simulator 2 run je je eigen drugslab

Verder lezen over PlayStation 4

​PlayStation 5 verkoopt minder goed dan PlayStation 4

Er zijn nu in totaal 20 miljoen PlayStation 5’s verkocht. Een indrukwekkend aantal, maar niet in vergelijking met andere gameconsoles. PlayStation 4 deed het op dit moment in zijn cyclus zelfs beter, wat aan de kant va...

Gaming04.06.2022

​PlayStation 5 verkoopt minder goed dan PlayStation 4

Xbox One wordt niet meer gemaakt, PlayStation 4 wel

Het is nog steeds niet makkelijk om een Xbox Series X of PlayStation 5 te bemachtigen, terwijl die consoles inmiddels al een jaar en twee maanden geleden zijn verschenen. Het chiptekort raakt ons allemaal. Toch maar voor...

Gaming13.01.2022

Xbox One wordt niet meer gemaakt, PlayStation 4 wel

Versla je tegenstanders met de nieuwe Revolution Pro Controller 3 voor PS4

Met de opkomst van esports is gaming de laatste jaren in sneltreinvaart een heel stuk competitiever geworden. Als fanatiek gamer of esporter wil jij natuurlijk altijd het beste uit je spel halen. En er zijn de nodige gad...

Gaming20.11.2019

Versla je tegenstanders met de nieuwe Revolution Pro Controller 3 voor PS4

MediEvil Remake: Daniel had beter in zijn graf kunnen blijven

Daniel Fortesque is een ridder. Hij werd echter geëerd om iets dat hij helemaal niet had gedaan. Toch was hij de uitverkorene om de MediEvil-franchise te runnen en dat deed hij met verve. Het is jammer dat hij in de Pla...

Gaming19.11.2019

MediEvil Remake: Daniel had beter in zijn graf kunnen blijven

​PlayStation 4 haalt nieuw verkooprecord

PlayStation 4 is een zwaar populaire console. Inmiddels heeft het apparaat weer een nieuw verkooprecord neergezet, want hij is nog vaker verkocht dan PlayStation en Wii. Het is daarmee de op één na bestverkochte gameco...

Gaming03.11.2019

​PlayStation 4 haalt nieuw verkooprecord

Sony maakt release van de Playstation 5 bekend

Sony heeft officieel aangekondigd dat hun volgende game console: de Playstation 5, uit zal komen rond de feestdagen in 2020. Dit is eerder dan veel van ons hadden verwacht. Daarnaast hebben ze ook enkele details gegeven...

Gaming09.10.2019

Sony maakt release van de Playstation 5 bekend

Je Ps4 games blijven speelbaar
Prijs van Playstation Now flink verlaagd

Sony heeft nieuwe exclusieve titels toegevoegd aan het abonnement voor cloud gaming, zoals Grand Theft Auto V en God of War (2018). De verlaagde abonnementsprijzen beginnen nu bij € 9,99 per maand. Flinke prijsdaling...

Gaming03.10.2019

Prijs van Playstation Now flink verlaagd

Het begint aantrekkelijk te worden
State of Play: Release date Last of Us 2 en andere aankondigingen

Gisteren vond er een State of Play plaats, een persconferentie livestream van Playstation waar ze enkele nieuwe dingen hebben aangekondigd. Dit is het grootste news op een rij voor degene die de stream heeft gemist. T...

Gaming25.09.2019

State of Play: Release date Last of Us 2 en andere aankondigingen

Het grootste nieuws van Playstation's livestream

Verder lezen over Review

Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties

De Huawei Watch Fit 3 is echter zeker geen kloon anders zouden ook alle smartphones klonen van elkaar zijn. Nee de Huawei Watch Fit 3 valt op door zijn gewicht en toch wel elegante looks die uiterst genuanceerd zijn uitgevoerd.

Gadgets01.06.2024

Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Het is gebaseerd op een soort meme, een internetgrap, maar het blijkt toch een wel heel vermakelijk spelletje te zijn: Dumb Ways to Survive.

Gaming01.05.2024

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

Netflix komt met een extra uitgebreide versie van Dead Cells. Alsof de game niet al genoeg tijd opslokte. Maar met plezier hoor.

Gaming11.04.2024

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

Een van de beste vormen van reclame die je als ondernemer kunt hebben, zijn tevreden klanten die zich positief uitlaten over jouw diensten. Met de komst van digitale platformen als Google en Trustpilot, wordt het steeds...

Online09.04.2024

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Oordopjes zijn vaak erg gevoelig: je raakt ze makkelijk kwijt, je ziet op een gegeven moment de batterijduur flink achteruit hollen en de eartips beginnen op den duur steeds viezer te worden of zelfs stuk te gaan. Aan da...

Gadgets09.04.2024

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

We zeggen het maar meteen: Ripley is briljant. Misschien niet zo slim voor de opbouw van een review, maar als je iets van dit artikel meeneemt, dan moet dat het zijn. Ripley werd al een tijdje op Netflix gehyped, maar nu...

Entertainment05.04.2024

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Spiritfarer: je kunt door deze titel en de kop van dit artikel denken dat het gaat om een medewerker van een crematorium, maar dat ben je niet. Wel ben je iets wat daarop lijkt. In deze bijzondere game neem je namelijk d...

Gaming03.04.2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Maar je móet.
Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn

Er is iets poëtisch aan het neerknallen van zombies. Het voelt goed, het voelt niet slecht. Het lijkt soms de noodzaak te zijn. Bijvoorbeeld in de Netflix-game Into the Dead 2: Unleashed. Het is ouderwets knallen en dat...

Gaming27.03.2024

Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn