Gaming04.11.2017

Blizzcon 2017: Vanille smaakt het lekkerst


Iedereen juicht over World of Warcraft: Classic

Blizzard borduurt de laatste jaren voornamelijk succesvol voort op oude titels. Geen wonder, als titels als Hearthstone en Overwatch het nog steeds bijzonder goed doen. De grootste verrassing was dit jaar daarom geen nieuwe game, maar een oude bekende.

World of Warcraft

Dat er een expansie aan kwam was niet echt een verrassing. World of Warcraft: Battle for Azeroth kreeg desondanks nog steeds de handen op elkaar. Een hogere level cap, twee nieuwe continenten en een strategische 20 man PvE mode beloofde Blizzard de fans.

Dat was echter niet het grootste applaus van de avond. Die kreeg World of Warcraft: Classic. Gamers kunnen daarmee terug naar de originele game van 2004. Wanneer deze game arriveert is niet bekend, maar het gaat ongetwijfeld een flink ingewikkeld (en dus langdurig) project worden.

Het zal een grote groep fans gelukkig maken, maar opvallend is het wel. Blizzard was nooit blij met de officieuze “Vanilla WoW” servers; alle pogingen van de fans om er eentje op te richten drukten de makers genadeloos de kop in. En is de oude content wel nog zo spannend?

Starcraft II

Starcraft was onderhand klaar, dachten we. Dus wat konden ze nog doen? Free to Play gaan, luidt het antwoord. De eerste campagne, Wings of Liberty, is vanaf 14 november gratis te downloaden – en wie die al heeft mag Heart of the Swarm voor niets binnenhalen.

Wat betekent dit voor de multiplayer, de kern van StarCraft? Een hoop. Alle vs modusen zijn gratis, inclusief ranked mode (wel tien potjes in een dag winnen) en de laatste units en balans updates. Ook co-op is deels voor niets, voor sommige karakters zul je wel moeten betalen.

De hele game kost overigens 40 euro in totaal. Een prikkie voor drie uitstekende games, als wij zo nederig mogen stellen.

Hearthstone

Ons Patrick maakt zich een beetje zorgen over het gebrek aan content in Destiny 2, maar over Hearthstone heeft hij voorlopig even niets te klagen. Kobolds & Catacombs is de nieuwe uitbreiding en volgens Blizzard “een liefdesbrief aan de oude dungeon crawlers vol met monsters, schatten en vallen”.

Wat dat betekende liet Blizzard zien in een luchtige presentatie. Spelers beginnen met een klein deck, moeten acht random bazen verslaan, maar krijgen voor ieder gewonnen gevecht extra kaarten. Verlies je echter, dan moet je compleet opnieuw beginnen. De hele modus is net zo gratis als de rest van Hearthstone, dus dat is wel leuk.

135 kaarten zijn er te verdienen, inclusief een aantal legendarische. Met Dragon Soul bijvoorbeeld kan je een gigantische draak oproepen. Patrick zal ons ongetwijfeld meer kunnen vertellen over hoe (on)eerlijk dit is, wij zeggen voorlopig alleen dat deze expansie in december arriveert.

Overwatch

Weer een BlizzCon, weer een nieuw karakter. Uit Ierland dit keer. Moira is je typische immorele wetenschapper met een buitengewoon krachtige laser-/helingstraal – afhankelijk van op welke partij ze hem richt. Verder kan ze ook nog teleporteren.

Moira kreeg echter niet de grote Overwatch introductievideo; die eer ging naar Reinhardt. We zagen een ruim zeven minuten durende flashback van de kruisvaarder terwijl hij op onstuimige wijze op vijandige robots inhakt. Overigens krijgen we weer een nieuwe map erbij: Blizzardland. Het letterlijke Blizzard-pretpark werd met veel gejuich door de fans ontvangen, en het ziet er in elk geval prachtig uit.

Heroes of the Storm

Heroes of the Storm raakt steeds rijkelijker gevuld met Overwatch karakters. Dit keer is Hanzo aan de beurt. De boogschutter krijgt echter gezelschap van WoW karakter Alexstrasza, die voornamelijk het supportgedeelte voor haar rekening zou nemen.

Veel meer wist Blizzard ons niet te vertellen. Heroes of the Storm bestaat nog steeds, maar daar blijft het een beetje bij. Tijd voor een nieuwe update dus – en die komt er ook. De makers wilden echter nog weinig zeggen over de zogenaamde 2018 Gameplay Update. Wordt vervolgd.

Tot slot

Tot dus ver Blizzcon 2017. World Of Warcraft stal inderdaad de show, maar het was niet de expansie die we hadden verwacht. Klassieke WoW zal ongetwijfeld veel spelersharten sneller doen kloppen, maar wordt het een project zoals de Final Fantasy 7 remake? We hopen van niet.

Martijn Steinpatz

Martijn Steinpatz schrijft al jaren over games en speelt ze nog veel langer. Wil meer dan alleen standaard artikelen schrijven.