Gaming18.12.2010

Arcade-hal voorlopig terug in Amsterdam


Nog altijd als ik, rondlopend op een half verlaten recreatiepark, pier of achterafruimte in een pretpark, het lawaai hoor van een arcadekast wil ik, nee, móet ik even gaan kijken welke kast het is. Een gewoonte die in in mijn jonge jaren heb aangeleerd om maar geen geweldige kast te missen die iets doet dat ik nog nooit gezien had. Dat gebeurt natuurlijk nooit meer, want de tijd dat arcades je lieten zien wat je over een paar jaar thuis mocht verwachten liggen al even achter ons.

De unieke sfeer die rond de speelhallen hing is echter moeilijk te vergeten en als je die nog eens even wilt proeven of wilt doorgeven aan vrienden of kroost kun je vanaf morgen (of vandaag, als je even reserveert voor de opening) terecht in de Vijzelstraat te Amsterdam. Want daar staat tot en met maart een tentoonstelling van de beste soort cultuur: die met een continue-scherm.

arcade-hal-voorlopig-terug-in-amsterdam.jpg
arcade-hal-voorlopig-terug-in-amsterdam.jpg

De arcadegames zijn nog maar het begin: vanaf januari komen de consoles er ook nog bij en in februari is het de beurt aan de handhelds en in de laatste maand wordt er gekeken naar mobile gaming. Maar zoals dat hoort hangt er nog meer aan vast: zo is er de 22e in het kader van Arcade ook Ignite Amsterdam 4, waarin een 15-tal lezingen van 5 minuten gehouden worden door ontwikkelaars, industry-watchers en onderzoekers.

Zoals het persbericht van de uitvoerende stichting Mediamatic zegt: “De game geschiedenis wordt tentoongesteld en bespeelbaar. Er worden verschillende vernissages (levels), workshops, salons en bijeenkomsten georganiseerd. Games zijn de kunst van de 21e eeuw.” Een goede reden om drie maanden te gaan gamen dus, zeker als je de arcades een warm hart toedraagt.

Screen shot 2010-12-17 at 15.42.10

Arcade loopt tot en met 27 maart 2011. Doordeweeks van 13:00 tot 19:00 en in het weekend van 13:00 tot 18:00 uur. Mediamatic Bank, Vijzelstraat 68 Amsterdam. Entree: 5 euro (inclusief kaalslagkorting), studenten 50% korting en 65+ gratis entree.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.