Gaming02.09.2010

Hands-On Multiplayer Call of Duty: Black Ops


Op een groots aangepakt Call of Duty: Black Ops multiplayer evenement heeft Treyarch uitgebreid de nieuwe features van de shooter uit de doeken gedaan. De presentatie vond plaats op het California Science Center dat voor de gelegenheid was omgedoopt tot Black Ops Training Facility. Vriendelijke dames trakteerden ons op een gulle lach en pittige cocktails maar iedereen was hier maar voor een ding naar toegekomen; hands-on met multiplayer van Black Ops…

hands-on-multiplayer-call-of-duty-black-.jpg
hands-on-multiplayer-call-of-duty-black-.jpg

In een theater werden de belangrijkste nieuwe features belicht. Verrassend en vernuftig is de gloednieuwe Combat Training. Dit is een mode waarin spelers alleen of coöperatief tegen bots kunnen spelen. Een flink van de Call of Duty spelers begint wel aan multiplayer maar wordt met de staart tussen de benen weggejaagd door het overweldigende hoge niveau van de meeste spelers online. Nog voor mensen goed en wel doorhebben wat de spelmechanieken inhouden gooit een grote groep mensen het bijltje er al bij neer. Dat zat Treyarch niet lekker en dus kunnen spelers nu tegen bots het opnemen in drie verschillende moeilijkheidsgraden. Ik vind dit een hele goede aanvulling. Wellicht niet voor de CoD fans van het eerste uur maar gelukkig denkt Treyarch aan het totaalplaatje. Bovendien is het natuurlijk de bedoeling dat spelers die uiteindelijk behept worden in het afknallen van bots vervolgens vol zelfvertrouwen wel de online arena in durven te stappen om zich te meten met spelers van vlees en bloed.

Blackops multi

De door de wol geverfde CoD spelers wordt overigens op zijn wenken bediend want alles wat World at War en MW2 zo goed maakte, vind je opnieuw terug in Black Ops multiplayer maar dan wel aangevuld en aangepast. Zo zijn er aantal nieuwe modi, nieuwe killstreaks, een veranderd perk-systeem en meer mogelijkheden op het gebied van het aanpassen van personages, wapens en emblemen. Vooral die laatste springt in het oog. Middels 500 voorbedachte plaatjes, verschillende layers en achtergronden kun je eigen emblemen of clan tags maken en die op je wapens plakken. Denk aan schedels met messen, paarden met pistolen of stieren met sterretjes. De creatieve community zal ongetwijfeld met de meest vreemde en originele creaties op de proppen komen.

Het systeem van Killstreaks is gehandhaafd maar kent wel veel nieuwe variaties. Wanneer spelers een aantal kills op rij scoren zonder zelf af te gaan, verdienen ze speciale powers die ze eenmalig en voor een bepaalde tijd kunnen inzetten. Zo kunnen spelers onder ander een SAM Turret verdienen die vliegtuigen en helikopters uit de lucht knalt, een gattling gun (met de toepasselijke naam Death Machine) hanteren, Napalm Strike inroepen, een Gunship of Attack Helicopter besturen of Attack Dogs loslaten op vijandelijke spelers.

Blackops multi2

Volledig nieuw is het Wager Systeem en dat zullen de doorgewinterde CoD spelers fantastisch gaan vinden. Tijdens alle modi in het spel verdien je naast XP ook CP (Call of Duty points). Dit is een ingame currency waarmee je allerhande zaken kunt kopen en unlocken. Je dient evengoed te ranken zoals in de vorige games en het perksysteem blijft ook bestaan, maar hoe hoger de rank hoe meer CP je verdient en daar kun je weer allerlei leuke goodies voor ‘kopen’. Nog leuker zijn de Wager Modes waarin je je CP kunt inzetten om mee te gokken. Eindig je aan een speelronde bij de eerste drie, dan verdubbel of verdriedubbel je je CP. Zo niet, dan ben je je geld kwijt. De vier modi zijn Sharpshooter, One In The Chamber, Gun Game en Sticks & Stones. Vooral One In The Chamber is briljant aangezien iedereen in deze mode slechts beschikt over een pistool met een kogel, een mes en drie levens. De dynamiek die dit oplevert is briljant. Stiks & Stones laat spelers stoeien met de nieuwe wapens crossbow, ballistic knife en tomahawks. Deze mode was zeer populair tijdens het event en met reden.

Blackops multi3

Tijdens het event kon in vier maps spelen; een raketlanceerbasis-installatie (leuk woord voor Scrabble), een map in de sneeuw, een in een fabriek en een in een kapotte stad. Met name die laatste is er leuk met zijn balkonnetjes, afgebrokkelde muurtjes, half open geschoten huizen en wat dies meer zij. De sneeuwmap is wat traditioneler alhoewel hij veel verschillende lagen kent en een keur aan routes en paadjes huisvest. De map Launch spreekt het meest tot de verbeelding aangezien er een enorme raket staat opgesteld die opstijgt waarna er een ondergrondse basis beschikbaar komt om vrolijk verder in te schieten.

DSC011591

Wanneer je Modern Warfare 2 gewend bent, speelt het spel zeer herkenbaar. Het is pick up & play, al is de multiplayer Black Ops zeker geen kopie. Fans zullen vooral blij zijn met de Wager Matches die nog meer verslavend zijn dan de reguliere multiplayer al is. Treyarch werd lange tijd gezien als het B team uit de Call of Duty franchise terwijl grote broer Infinity Ward in de spotlights stond. De leegloop bij Infinity Ward heeft er echter voor gezorgd dat automatisch alle ogen nu op Treyarch gericht zijn. Deze studio laat met Black Ops zien dat men prima op eigen benen kan staan en inhoudelijk wel degelijk het verschil kan maken.

DSC01158