Gaming07.07.2010

Blizzard gaat echte namen in forums afdwingen, faalt [update]


blizzard-gaat-echte-namen-in-forums-afdw.jpg
blizzard-gaat-echte-namen-in-forums-afdw.jpg

Kijk, dat zijn nog eens goede ideeën: om anonieme hatelijkheid, pestgedrag en andere kinderachtige toestanden te vermijden worden mensen op het Battle.net forum van Starcraft 2 en World of Warcraft binnenkort verplicht om hun schrijfsels met hun echte naam te onderschrijven.

Blizzard noemt dat het Real ID-systeem, dat trouwens heel correct ook zal gelden voor de werknemers van het bedrijf en forumbeheerders. Maar hoe willen ze mensen dwingen hun echte naam te gebruiken?

Doordat een Battle.net forum account aan de autorisatie van een game vasthangt en je daarna je naam niet kunt veranderen is het vermoeden dat Blizzard hoopt dat Jack de Vries zichzelf zal aanmelden als Jack de Vries zodat niemand anders Jack de Vries kan inpikken. Dat is geen keiharde garantie dat iedereen zijn eigen naam gaat gebruiken, maar de kans is een stuk groter dat mensen dat wel gaan doen.

Belangrijker dan dat is dat het de echte rotzakken buitenspel zet: zou je nu meerdere accounts willen aanmaken (een populaire techniek onder forumverpesters) ben je straks verplicht om extra kopieën van een game te gaan kopen, iets dat de meeste mensen dan vermoedelijk toch te veel van het goede zal zijn. Zo zorg je ervoor dat iemand niet eigenhandig een forum om zeep kan helpen.

Alle middelen zijn wat mij betreft geoorloofd om te zorgen dat mensen aangesproken kunnen worden op wat ze allemaal uitkramen op forums, want zeker bij eentje zo groot als dat van een World of Warcraft is fatsoen vaak ver te zoeken. noem mij maar een knecht van Big Brother als je dat te ver gaat, maar ik zou niet weten waarom je per sẻ anoniem zou moeten kunnen posten, want zoveel klokkenluiders heeft een MMO niet nodig.

[UPDATE] Na luid geraas van forumgebruikers heeft Blizzard toch maar besloten het systeem (nog) niet te gaan gebruiken op deze manier. De internet horde wint deze slag, maar de oorlog om privacy is nog lang niet afgelopen!

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.