Gaming05.07.2010

Fighting fever: EVO kampioenschappen dit weekend


fighting-fever-evo-kampioenschappen-dit-.jpg
fighting-fever-evo-kampioenschappen-dit-.jpg

Een potje Tekken, Street Fighter of Marvel VS. Capcom spelen, dat is voor de meeste mensen leuk, maar voor sommige jongens is het een religie. De jongens die hun custom gepimpte arcade sticks met een specifiek type knoppen uitrusten omdat dat net iets lekkerder speelt, die eindeloos combo’s oefenen om elkaar tot in het kleinste detail te kunnen vertellen welk karakter zwak is tegen welke combinatie van factoren.

Die mensen kennen maar één Mekka, en dat ligt in Las Vegas: daar wordt de Evolution Championship Series, kortweg EVO namelijk gehouden. Het langstlopende toernooi voor vechtspellen is dè plaats om je te bewijzen als fanaat. Op dit toernooi worden ook legendes geboren: deze video is van het beruchtste potje Street Fighter ooit ter wereld gespeeld, dat in 2004 een een rivaliteit heeft gestart die tot op de dag van vandaag nog niet uitgevochten is.

De angel van de video zit ‘m op het einde (2:45), waar huidig regerend wereldkampioen Daigo Umehara, spelend tegen Justin Wong (de huidige nummer 2), zich uit een situatie redt die in 99.9% van de gevallen het einde betekent. Je ziet een speciale aanval van Wong (links) die 15 klappen direct achter elkaar uitdeelt, waarbij ééntje genoeg zou zijn om Umehara te slopen. Hij kan de aanval ook niet blokkeren, want dat neemt een heel klein gedeelte van zijn toch al lege levensbalk weg en dat is na 15 keer ook genoeg voor een KO.

Wat dan te doen? Umehara beroept zich op een ‘parry’, een actieve blokmaneuvre die hels moeilijk te timen is maar die hij in een vlaag van genialiteit vijftien keer achter elkaar weet te activeren, om daarna doodkalm een combinatie los te laten op Wong. Het is vergelijkbaar met een tennisser die vijftien aces moet slaan om in de finale van Wimbledon te komen. De druk is ongekend hoog en dat kunnen maar weinig mensen aan.

Zoals je kunt zien in de video lopen de gemoederen hoog op bij het publiek, dus het zal wel weer spannend worden. Zowel Umehara als Wong zullen weer aanwezig zijn en ik denk dat Wong nog een appeltje te schillen heeft met “The Beast”, zoals Umehara genoemd wordt. Het lukt hem namelijk maar niet om te winnen: tijdens de wereldkampioenschappen Street Fighter IV heeft hij de finale verloren van Umehara, wat nog eens dunnetjes werd overgedaan tijdens een recent toernooi om de release van Super Street Fighter IV te vieren.

Maar goed, er is meer te zien dan Daigo en Wong, want EVO is een toernooi waar veel vechtspellen op hoog niveau gespeeld worden: van Tekken 6 tot Tatsunoko VS. Capcom en van Super Street Fighter II Remix tot Melty Blood, als je er van houdt om mensen te bekijken die de techniek van het virtuele vechten echt beheersen te zien, volg dan de livestream via G4TV.

En als je nergens anders interesse in hebt, dan kun je altijd nog de Marvel VS. Capcom 3-toernooien bekijken, want Capcom neemt een speciale versie voor de EVO-fanaten mee en daar gaan we heel veel van terugzien na het weekend!

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.