Gaming30.10.2012

Xbox 360 vs. Playstation 3: Sony en Microsoft wisselen stuivertje


xbox-360-vs-playstation-3-sony-en-micros.jpg
xbox-360-vs-playstation-3-sony-en-micros.jpg

Welke is nou beter?” De vraag kwam altijd als er over Xbox 360 vs. Playstation 3 gepraat werd en meestal was mijn antwoord: “dat hangt er vanaf of je online speelt“, gevolgd door het advies om voor een Xbox 360 te gaan als je van plan was dat veel te doen.

Maar hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer de online diensten aan het veranderen zijn. En sinds Sony echt moeite aan het steken is in Playstation Plus en Microsoft het spelen van games steeds verder naar de achtergrond duwt op het Dashboard en in de nieuwe services die geboden worden voor Xbox Live Gold-leden begin ik langzaam een ander verhaaltje te vertellen.

Want het gaat goed met Sony en Playstation Plus. Het schijnt ze ook nog genoeg geld op te leveren, maar het is vooral winst voor de gebruiker. Ja, het is een betaalde service, maar ik zet het altijd af tegen dezelfde kosten die je in principe maakt om Xbox Live Gold te kunnen genieten. En als je dan als nieuwe speler op het toneel komt, dan is Playstation Plus na de makeover tijdens de E3 dit jaar nogal een goede deal: korting op games, elke maand nieuwe games die je gratis kunt spelen zolang je lid blijft en een instant collection van een tiental games waar zon’n beetje elke smaak in vertegenwoordigd wordt.

Hoe je dat ook draait of keert, je hebt voor het geld van één game een berg games om te spelen, constante nieuwe aanvoer én allerlei secundaire services. Of ja, secundair: dat Sony het automatisch downloaden en installeren van de softwareupdates voor de PS3 niet voor iedereen beschikbaar maakt mag crimineel genoemd worden, net zoals het eeuwigdurende gezeik dat je krijgt als je de trophies van iemand anders wil bekijken. De Playstation Store is echt goed verbeterd met de nieuwe update en daar kun je nu niets meer over zeggen, qua gebruikersgemak. Maar ook hier is het goed dat bijvoorbeeld dingen als het gebruik van iDeal voor de Nederlandse gebruiker worden doorgezet, want dat is iets waar consumenten hier op zitten te wachten.

En als je dan een Playstation Vita hebt ben je helemaal gek als je niet voor Plus-lidmaatschap gaat, want dan krijg je een kleinere maar niet onbelangrijkere bundel extraatjes voor je handheld op de koop toe. Het klinkt verdomme als een commercial, maar ik weet het, maar nadat Sony jarenlang heeft gestruggeld met wat ze kunnen bieden om mensen aan zich te binden lijken ze nu dan toch een goed plan te hebben gevonden.

Het enige gevaar is dat al het lekkers alleen maar binnen handbereik blijft zolang je lid wordt, waardoor je wordt gedwongen om binnen het ecosysteem te blijven; een truc die ook buiten games al een tijdje toepast wordt door grote partijen als Apple en Google en waar alle platforms (Steam bijvoorbeeld) in meer of mindere mate mee te maken hebben. Zolang je kunt verdragen dat je alles kwijt bent als je ooit overstapt naar een ander platform is het echter op dit moment een goede keuze, zeker als je bedenkt dat de in eerste instantie wankele online-ervaring op de PS3 beter is geworden door de jaren heen. Wel zorgen dat je een password kiest dat je nergens anders gebruikt.

Tja, en dan zijn we bij Xbox Live aangekomen. Ik heb het altijd verdedigd als zijnde de betere online service, omdat games gewoon werkten, servers altijd online waren en je veel minder bullshit lag en disconnects had dan op de Playstation. En dat gedeelte is weliswaar minder waar, maar nog steeds wel waar. Als je puur naar het spelen van online games kijkt heb je op de Xbox een betere ervaring en in het geval van games als Call of Duty zelfs eerder nieuwe content dan op de PS3. Daarnaast blijft het ideaal om multi-game chat te hebben zodat je wel nog met je vrienden kunt praten als je ook niet per sé dezelfde game wil spelen. Maar als je dan verder kijkt….dan wordt het een lastig verhaal.

Een gedeelte daarvan zit ‘m in het feit dat we in Nederland zitten, waardoor we een aantal zaken niet hebben op Xbox. Het indiekanaal mogen wij bijvoorbeeld niet zien, waardoor we allerlei interessante kleine games niet kunnen spelen. Maar goed, dat is ook geen reden om je Gold-lidmaatschap op te zeggen. Erger is dat er allerlei interessante video-services niet voor onze regionen bedoeld zijn, zoals ESPN en Hulu Plus in de States en Sky in Engeland. Dat heeft vanalles te maken met licentie-overeenkomsten en andere voor consumenten oninteressante redenen die ervoor zorgen dat we minder krijgen voor hetzelfde geld. Alsof het al niet erg genoeg is dat onze Kinect helemaal waardeloos is omdat de stembediening niet werkt omdat er geen Nederlandse versie is.

Maar veel erger is dat Microsoft structureel heeft geïnvesteerd in een service die games niet voorop zet. In plaats van er voor te zorgen dat het dashboard een snel reagerend en universeel heldere omgeving was van waaruit je console bestuurd kon worden zijn we sinds 2010 als testers gebruikt voor besturing via Bing en Kinect en het Tiles-concept van Windows 8. Enorme gemiste kans is dat Windows 8 het pin-systeem heeft, wat de redding had kunnen zijn van deze laatste update. Dat systeem laat je namelijk elk vierkantje plaatsen waar je wil, hetzelfde als op elke smartphone. Wil jij een startpagina met daarin Play Game, Recent XBLA Releases, Network Settings en Latest Movie Releases? Zet ze maar bij elkaar! Maar helaas, je kunt wel pinnen, maar dat komt op een aparte pagina waar je ook weer heen moet navigeren. Want ja, anders zou je natuurlijk de reclames kunnen omzeilen. Ben ik de enige die het gek vindt dat ik €50 per jaar betaal en toch elke dag dat ik inlog nieuwe advertenties voor mijn kiezen krijg, voor producten die niets met games te maken hebben?

Je kunt zien als je kijkt naar een overzicht van de verschillende versies door de jaren heen hoe het veranderd is in grafisch opzicht, maar wat je niet ziet is dat het steeds langzamer is geworden. De meeste mensen zijn het er over eens dat de update van vorig jaar die het system klaarmaakte voor Kinect de laatste druppel is geweest: het reageert allemaal voor geen meter meer en nu dat we dan vorige week Internet Explorer hebben gekregen als gave nieuwe feature weet ik het ook niet meer: alles wat Microsoft doet lijkt in dienst te staan van wat Microsoft wil bereiken, in plaats van waar gamers om lijken te vragen. Het is net zoals met Smartglass, ook zo’n eventuele plus die Xbox zou kunnen hebben: het is er wel, maar werkt alleen met Windows Phone-devices, waarbij iOs functionaliteit “volgend jaar” beloofd wordt. Lekker handig, de grootste groep gebruikers uitschakelen. Moet gezegd worden dat Android ook voor vorig jaar was gepland maar nu opeens toch op de markt is gekomen., gek genoeg.

Hoe dan ook, het zou Microsoft sieren als ze hun pioniersrol niet uit de handen laat glippen. Want online gaming gaat al lang niet meer alleen over de hardware waarmee je gamers verbindt, maar over wat je betalende klanten biedt als service. En dat is tegenwoordig meer dan alleen maar samen kunnen spelen.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Microsoft

Microsofts ‘fotografische geheugen’ Recall vormt mogelijk securityprobleem

Waar veel AI-tools tot nu toe veelal hetzelfde doen, is Microsoft Recall iets compleet nieuws. Maar het komt met de nodige vraagtekens.

Technology04.06.2024

Microsofts ‘fotografische geheugen’ Recall vormt mogelijk securityprobleem

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

Microsoft heeft na veel vragen alvast laten weten dat Call of Duty: Black Ops 2 al meteen vanaf dag 1 op Xbox Game Pass staat. Bedankt Activision-overname.

Gaming28.05.2024

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Soms zit je zo vast in een game dat er nog maar twee keuzes zijn: je controller kapotgooien en nooit meer gamen, of een walkthrough opzoeken. Nu is er iets nieuws: AI om hulp vragen.

Gaming21.05.2024

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Microsoft Teams wordt een stuk leuker met eigen emoji

Microsoft Teams wordt wat leuker, want je kunt straks zelfgemaakte emoji toevoegen om de chat nog wat meer vrolijkheid te geven.

Online21.05.2024

Microsoft Teams wordt een stuk leuker met eigen emoji

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

AI gebruiken is best leuk, maar het voelt vaak alsof elke prompt een soort examen is. Je wil het meteen goed doen. Microsoft gaat helpen.

Online08.05.2024

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Microsoft heeft een nieuw AI-model gepresenteerd dat op vrij indrukwekkende wijze en met heel weinig informatie al volledige video's kan maken, mét tekst.

Online22.04.2024

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Windows staat al bol van de advertenties, maar daar komt nog veel meer bij. Microsoft introduceert straks aanbevolen apps.

Online11.04.2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Verder lezen over Sony

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

Als je een 8K-televisie hebt, dan is het tof om daar ook 8K-films, series en games op te spelen. Echter wordt dat laatste je een stuk moeilijker gemaakt, want Sony lijkt 8K toch niet te gaan ondersteunen op PlayStation 5.

Gaming07.06.2024

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

Venom is terug in zijn voorlopig laatste film

Venom: the Last Dance draait vanaf 25 oktober dit jaar in de bioscoop en wordt het laatste deel van de trilogie.

Entertainment04.06.2024

Venom is terug in zijn voorlopig laatste film

Sony wil laten zien wat toegankelijkheid is en doet dat zo

Toegankelijkheid is belangrijk, maar het wordt vaak vergeten waardoor mensen met een visuele uitdaging bijvoorbeeld niet goed gebruik kunnen maken van tech. Sony zet zich hiervoor in.

Gadgets17.05.2024

Sony wil laten zien wat toegankelijkheid is en doet dat zo

Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Sony had wilde plannen met PSN en Helldivers 2, maar na een reviewbom op Steam en veel negatieve feedback in het algemeen draait het 't terug.

Gaming06.05.2024

Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Tijdmachine: de handycam werd vooral door vader gehanteerd

De Handycam was voor camcorders wat Chocomel is voor chocolademelk. Het was dé bekende camcorder, en hij werd gemaakt door Sony. De camcorder is nu vrijwel volledig verdwenen, op wat retrofans na, maar er zijn decennia...

Gadgets18.03.2024

Tijdmachine: de handycam werd vooral door vader gehanteerd

Ode aan de camcorder
​Sony: PlayStation 5 is bijna end of life

PlayStation 5 is een tegenvaller gebleken voor Sony. De console heeft de verkoopdoelen niet gehaald en voor Sony is het wel een beetje klaar met de console. Het wilde 25 miljoen PlayStation 5’s verkopen dit jaar (en di...

Gaming15.02.2024

​Sony: PlayStation 5 is bijna end of life

Sony presenteert heel veel games voor 2024 in State of Play

Een paar keer per jaar komt Sony met een grote streamingvideo waarin het vanalles laat zien wat eraan komt in de komende periode. Gisteren was het ook zover, en hoeveel er veel was gelekt, zijn er ook wat verrassingen te...

Gaming01.02.2024

Sony presenteert heel veel games voor 2024 in State of Play

​Tijdmachine: Sony robothond Aibo was een gewild apparaat

Aibo: zegt het jou iets? Waarschijnlijk heb je er wel eens eentje gezien. Aibo is de robothond van Sony. Hij werd geïntroduceerd in 1999, maar met de eerste Aibo was de kous niet af, er volgden er meer. We stappen in de...

Technology29.01.2024

​Tijdmachine: Sony robothond Aibo was een gewild apparaat

Maar hij is niet dood hoor

Verder lezen over Xbox 360

Minecraft: Story Mode nu beschikbaar op Xbox 360 voor € 100 per aflevering

Omdat gamestudio Telltale games, de makers achter verhalende games als The Wolf Among Us, The Walking Dead en Game of Thrones, kortgeleden zijn deuren heeft gesloten verdwijnt Minecraft: Story Mode voorgoed uit alle virt...

Gaming19.06.2019

Minecraft: Story Mode nu beschikbaar op Xbox 360 voor € 100 per aflevering

Wees gewaarschuwd!
Dit is hem: de Xbox Adaptive Controller

Microsoft introduceerde deze week de Xbox Adaptive Controller, de eerste betaalbare en eenvoudig configureerbare Xbox draadloze controller die speciaal is ontwikkeld voor gamers met een lichamelijke beperking. Deze aanko...

Gaming18.05.2018

Dit is hem: de Xbox Adaptive Controller

Fable Anniversary: een te verouderde klassieker

Nostalgie is een verraderlijke emotie. Mensen maken van een mooie jeugdherinnering altijd meer dan het oorspronkelijk was. Teleurstelling ligt dus altijd op de loer. Soms valt het mee. De herziende versie van Halo: Co...

Gaming21.02.2014

Fable Anniversary: een te verouderde klassieker

Microsoft verhoogt de veiligheid van Xbox Live na onthullingen NSA

Edward Snowden maakt de hele planeet gek. Je wordt overal bekeken en gevolgd door de NSA of vergelijkbare organisaties als je zijn gelekte documenten mag geloven en natuurlijk was het maar een kwestie van tijd totdat dui...

Gaming14.12.2013

Microsoft verhoogt de veiligheid van Xbox Live na onthullingen NSA

Battlefield 4 is slechts een blauwdruk

Je kent de vraag wel: welke is beter, Battlefield of Call of Duty? Een vraag die niet te beantwoorden is, beide series staan als een huis. De een zweert bij CoD, de ander bij Battlefield. Zelf sta ik in het midden, ik he...

Gaming14.11.2013

Battlefield 4 is slechts een blauwdruk

Later vandaag: Next-Gen (Durango) Xbox live event

Microsoft en Sony zijn druk bezig met een nieuwe console. Daarmee zit er ook gelijk een nieuwe generatie console games aan te komen. Daarvan is Call of Duty: Ghosts al aangekondigd en tijdens het Xbox event, dat later va...

Technology21.05.2013

Later vandaag: Next-Gen (Durango) Xbox live event

Nieuwe Xbox heeft geen altijd-internet-verbinding nodig

Die volgende Xbox console, waarover op 21 mei meer bekend wordt, zal geen constante verbinding met internet nodig hebben voor het spelen van games, zo blijkt nu. Een gerucht waarover al veel te doen was.Microsoft lijkt b...

Gaming07.05.2013

Nieuwe Xbox heeft geen altijd-internet-verbinding nodig

Nieuwe generatie Call of Duty: Ghosts

Er zit een nieuwe generatie van Call of Duty aan te komen. De franchise is er klaar voor om de lat weer wat hoger te leggen met het nieuwe Call of Duty: Ghosts.De game wordt gepubliceerd door Activision Publishing, ee...

Gaming02.05.2013

Nieuwe generatie Call of Duty: Ghosts