Gaming28.01.2011

Sony’s nieuwe handheld NPG of Playstation Portable 2 : de feiten


sony-s-nieuwe-handheld-npg-of-playstatio.jpg
sony-s-nieuwe-handheld-npg-of-playstatio.jpg

Het hoge woord is er –zoals voorspeld– vandaag uitgekomen: Sony Computer Entertainment heeft haar nieuwe handheld console officieel gepresenteerd.

Gek genoeg wordt het apparaat nog met de voorlopige titel “NGP” (ik neem aan Next Generation Portable) betiteld, wat zou impliceren dat het straks niet de Playstation Portable 2 gaat heten. Wel zijn er nu eindelijk foto’s en is er al iets bekend van de specificaties van het apparaat.

Hardwaretechnisch ziet het er allemaal uit zoals de geruchten beweerden: twee analoge nopjes, alle knoppen die je op een Sony-controller zou verwachten en een mooi OLED touchscreen. Ook het verhaal over de touchscreen op de achterkant blijkt waar te zijn: het is een multi-touch vlak dat aan beide kanten van de handheld zit. Er zijn twee camera’s voorzien, eentje voor, eentje achter, en een berg andere electronica zoals bewegingssensoren, gyroscopen en een accelerometer zodat alle mobiele games makkelijk om te zetten zijn voor het apparaat, mede ondersteund door de Playstation Suite.

Wat wel al duidelijk is, als je naar de specs kijkt en hoort wat er bij de presentaties is laten zien, is dat het een monster van een apparaat is. Sony gaat toch weer voor een zogenaamde ‘aspirational’ handheld, die mijlenver voor ligt op wat er tot nu toe verkrijgbaar is. De berichten die eerder al opdoken en de kracht vergeleken met een PS3 lijken niet eens zo overdreven, gezien de Metal Gear Solid 4 demo die Kojima Productions liet zien en de andere games die getoond werden.

Er komt aan de softwarekant een soort van online service à la Xbox Live op de NGP, mogelijk gemaakt door de toevoeging van 3G die ervoor zorgt dat het apparaat altijd online kan zijn. De service gaat LiveArea heten en zal ook dingen als een online winkel, achievements en onderlinge communicatie ondersteunen. Daarnaast komt er een service die Sony Near noemt en je automatisch laat weten als er een mede-gebruiker in de buurt is en wat ze aan het spelen zijn. Dat gaat prachtige taferelen opleveren als er iemand in de ruimte Hello Kitty Rollercoaster 4 aan het spelen is, maar niemand onder de 8 is.

Games zullen aangeleverd worden op Flashkaartjes die specifiek voor het apparaat gemaakt zijn. Op die kaartjes zit dan de game, eventuele DLC en alle aanverwante savegames en updates. Dat is wel makkelijk en gezien de problemen die Sony heeft gehad met piraterij ook slim van ze, al is de vraag natuurlijk hoe lang ze het deze keer droog kunnen houden. Over games wordt nog met geen woord gerept, dus we zullen vandaag alleen over de hardware kunnen praten, maar de handheldstrijd heeft nu weer alle spelers paraat.

Een belangrijke vraag is wat we kunnen verwachten qua prijs, maar daar wil Sony zich nog niet over uitlaten. Het lijkt er nu op dat die ten tijde van de E3 (dus begin juni) bekend gemaakt zal worden, tegelijk met de verschijningsdatum (ik gok einde van het jaar, november of daaromtrent.) De speculatie gaat nu al alle kanten op, met waanzinnige prijzen als $1000. Realistisch kan het niet meer zijn dan €350-400, maar dat is al een hele berg geld voor een portable systeem, hoe futuristisch het qua techniek ook mag zijn. Hoewel, de originele PSP werd ook voor €250 verkocht in eerste instantie, dus misschien pakt Sony voor de zoveelste keer een flink verlies om het apparaat in de markt te zetten.

Technische specificaties en meer afbeeldingen vindt je op GameCowboys.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Sony

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

Als je een 8K-televisie hebt, dan is het tof om daar ook 8K-films, series en games op te spelen. Echter wordt dat laatste je een stuk moeilijker gemaakt, want Sony lijkt 8K toch niet te gaan ondersteunen op PlayStation 5.

Gaming07.06.2024

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

Venom is terug in zijn voorlopig laatste film

Venom: the Last Dance draait vanaf 25 oktober dit jaar in de bioscoop en wordt het laatste deel van de trilogie.

Entertainment04.06.2024

Venom is terug in zijn voorlopig laatste film

Sony wil laten zien wat toegankelijkheid is en doet dat zo

Toegankelijkheid is belangrijk, maar het wordt vaak vergeten waardoor mensen met een visuele uitdaging bijvoorbeeld niet goed gebruik kunnen maken van tech. Sony zet zich hiervoor in.

Gadgets17.05.2024

Sony wil laten zien wat toegankelijkheid is en doet dat zo

Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Sony had wilde plannen met PSN en Helldivers 2, maar na een reviewbom op Steam en veel negatieve feedback in het algemeen draait het 't terug.

Gaming06.05.2024

Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Tijdmachine: de handycam werd vooral door vader gehanteerd

De Handycam was voor camcorders wat Chocomel is voor chocolademelk. Het was dé bekende camcorder, en hij werd gemaakt door Sony. De camcorder is nu vrijwel volledig verdwenen, op wat retrofans na, maar er zijn decennia...

Gadgets18.03.2024

Tijdmachine: de handycam werd vooral door vader gehanteerd

Ode aan de camcorder
​Sony: PlayStation 5 is bijna end of life

PlayStation 5 is een tegenvaller gebleken voor Sony. De console heeft de verkoopdoelen niet gehaald en voor Sony is het wel een beetje klaar met de console. Het wilde 25 miljoen PlayStation 5’s verkopen dit jaar (en di...

Gaming15.02.2024

​Sony: PlayStation 5 is bijna end of life

Sony presenteert heel veel games voor 2024 in State of Play

Een paar keer per jaar komt Sony met een grote streamingvideo waarin het vanalles laat zien wat eraan komt in de komende periode. Gisteren was het ook zover, en hoeveel er veel was gelekt, zijn er ook wat verrassingen te...

Gaming01.02.2024

Sony presenteert heel veel games voor 2024 in State of Play

​Tijdmachine: Sony robothond Aibo was een gewild apparaat

Aibo: zegt het jou iets? Waarschijnlijk heb je er wel eens eentje gezien. Aibo is de robothond van Sony. Hij werd geïntroduceerd in 1999, maar met de eerste Aibo was de kous niet af, er volgden er meer. We stappen in de...

Technology29.01.2024

​Tijdmachine: Sony robothond Aibo was een gewild apparaat

Maar hij is niet dood hoor