Gaming03.07.2014

Early Access roept om regulatie, maar hoe?


De Steam Summer Sale is buitengewoon interessant. Het geeft veel weer van het huidige klimaat binnen de gamesindustrie. Daarnaast toont het ook de machtspositie van Valve. Niemand kan meer om de Summer Sale heen. Naast de Summer Sale is er dan ook nog Early Access. Minecraft begon ermee, maar toen Valve het Early Access programma op Steam introduceerde explodeerde het pas echt. Die explosie is wel meteen waar het fout is gegaan. Schattingen geven aan dat maar liefst een op de vijf nieuwe games op Steam is een Early Access game. Dat is veel. Te veel.

early-access-roept-om-regulatie-maar-hoe.jpg
early-access-roept-om-regulatie-maar-hoe.jpg

De Summer Sale toonde dat aan. Veel Early Access games blijken met een mentaliteit van geld verdienen met een game die niet af is gemaakt te zijn. Het beste voorbeeld is DayZ. Bovenaan de beschrijving van het spel staat de oproep om het spel niet te kopen tenzij je actief de ontwikkeling wil steunen. Mooi, lekker eerlijk en direct. Maar waarom werd die game dan gefeatured in een Daily Deal tijdens de Summer Sale?

Het antwoord lijkt mij overduidelijk. Er valt veel geld te verdienen, zowel voor de ontwikkelaar als Valve. Zonder korting verkocht de game al ongelooflijk veel, haal er 25 procent vanaf en je verkoopt weer duizenden, tienduizenden, waarschijnlijk honderdduizenden exemplaren. Of ben ik nou te cynisch?

Er is niets mis met een beetje kapitalisme, dat houdt de economie gaande. Het probleem is echter dat DayZ niet de enige game is die zo losjes omgaat met haar eigen (!) regels. Maar goed, de ontwikkeling gaat in ieder geval wel gewoon door, dat kunnen we niet van alle Early Access games zeggen.

Het afprijzen van Early Access games toont wel een probleem wat nog niet wordt opgevangen door regulatie vanuit Valve. Snel geld verdienen lijkt te winnen van eerlijk games maken met feedback van de community. Vlambeer prijst Nuclear Throne niet af totdat het spel klaar is. Early Access is voor mensen die echt betrokken willen zijn bij gameontwikkeling volgens Vlambeer. Anderzijds loopt het voor Vlambeer ook allemaal goed tot nu toe. Ze hebben genoeg geld om de game af te maken en er is een stevig aantal vaste spelers.

Een vaste regel die stelt dat Early Access games niet in de aanbieding mogen is dan ook niet toereikend. Zo was afgelopen winter Verdun afgeprijsd. Een online multiplayer game moet spelers hebben, anders is het zo afgelopen. Als het aantal spelers dalende is en onder een kritiek niveau komt dan mag je als ontwikkelaar je Early Access game van mij in de aanbieding gooien. Early Access heeft alleen zin als je ook spelers hebt die je van feedback kunnen voorzien.

Ik ben een sterk voorstander van enige regelgeving rondom Early Access, maar ik vrees dat die regelgeving zo uitgebreid moet zijn en zoveel uitzonderingen en unieke situaties moet opvangen dat controle nauwelijks uitvoerbaar zal zijn. Het zal dus vooral van de ontwikkelaars zelf moeten komen, en dan moeten we het maar hopen dat een sterke morele overtuiging het wint van het makkelijk geld verdienen.

Marnix Suilen

Schrijft al jaren over games, van de kleine indie-games tot de grote najaarstitels. Liefhebber van Dota 2, twijfelt nog over Destiny.