Gaming07.05.2014

Daylight: Angstaanjagend slecht


Het kan dus toch, een horror game waar ik niet bang van word. ’s Werelds eerste Unreal Engine 4 game doet van alles, maar niets doet het goed. De game is een technisch wrak, de gameplay is slap en de horror voorspelbaar. Ben je al overtuigd dat je dit niet wilt spelen, of moet ik dit alles nog even toelichten?

daylight-angstaanjagend-slecht.jpg
daylight-angstaanjagend-slecht.jpg

Daylight is een procedureel gegenereerde horror game die plaatsvindt in een verlaten gekkenhuis. Zonder enige toelichting wordt je in de hal gedumpt en moet je iets doen voor iets wat ook al niet wordt verklaard. Wanneer je op pad gaat kom je vanzelf papiertjes tegen met iets van verhaal. Jammer alleen dat het hier niet om enkele, maar om tientallen gaat. Tientallen stukjes verhaal om te lezen. Vervolgens blijkt dus dat een aantal van deze briefjes speciaal is. Zes van deze speciale briefjes liggen verstopt in het level en je kan pas verder als je ze alle zes hebt gevonden. Leuk dat je zo gedwongen wordt het hele pand te verkennen, maar zodra je vergeet in een kastje te kijken kun je er al een missen, ze liggen echt overal. Voor je het weet ben je meer bezig met het zoeken van dat laatste briefje dan met het spelen van een horror game.

Niet dat die horror game zo goed is. De game kent namelijk maar een paar trucjes, zoals het omduwen van een stoel of het laten verschijnen van iets wat op een mens lijkt. De game kondigt deze gebeurtenissen aan doordat het scherm van je telefoon (die je altijd voor je houdt) dan even stoort. Als je wat grijze balken over dat schermpje ziet gaan weet je dus dat er iets achter je staat. Daarnaast is de omgeving niet bepaald sfeervol, voornamelijk door een overdosis aan duisternis en een onophoudend gekrijs van een viool.

De game is kort, hooguit twee uur. Daar zou het procedureel genereren van de levels een uitkomst voor moeten bieden, maar helaas doet het dat niet. De levels zijn een aaneenschakeling van blokken die vrij repetitief zijn, variatie is er nauwelijks en de verschillen tussen playthroughs zijn niet meer dan dat een bepaalde gang aan de andere kant van de hal ligt.

En alsof dit alles nog niet tragisch genoeg is zijn er nog een hoop technische problemen. Ik weet niet hoe het met de Playstation 4 versie staat, maar de PC versie is alles behalve in orde. De game loopt totaal niet soepel ondanks dat mijn pc ver boven de minimum eisen zit. Maar dat is als je hem al aan de praat krijgt. Er zijn inmiddels drie verschillende versies te downloaden via de Steam Beta kanalen. De game herkent grafische kaarten niet, beweert dat DirectX11 niet geïnstalleerd is, of beweert dat Service Pack 1 van Windows 7 ontbreekt.

Kort gezegd is Daylight een game om bang van te worden: Slechte gameplay, horror waar zelfs ik niet van schrik en een grote kans dat je hem niet eens aan de praat krijgt.

Daylight is ontwikkeld en uitgegeven door Zombie Studios op 29 April 2014 voor PC (getest) en PS4.

Marnix Suilen

Schrijft al jaren over games, van de kleine indie-games tot de grote najaarstitels. Liefhebber van Dota 2, twijfelt nog over Destiny.

Verder lezen over Review

Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties

De Huawei Watch Fit 3 is echter zeker geen kloon anders zouden ook alle smartphones klonen van elkaar zijn. Nee de Huawei Watch Fit 3 valt op door zijn gewicht en toch wel elegante looks die uiterst genuanceerd zijn uitgevoerd.

Gadgets01.06.2024

Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Het is gebaseerd op een soort meme, een internetgrap, maar het blijkt toch een wel heel vermakelijk spelletje te zijn: Dumb Ways to Survive.

Gaming01.05.2024

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

Netflix komt met een extra uitgebreide versie van Dead Cells. Alsof de game niet al genoeg tijd opslokte. Maar met plezier hoor.

Gaming11.04.2024

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

Een van de beste vormen van reclame die je als ondernemer kunt hebben, zijn tevreden klanten die zich positief uitlaten over jouw diensten. Met de komst van digitale platformen als Google en Trustpilot, wordt het steeds...

Online09.04.2024

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Oordopjes zijn vaak erg gevoelig: je raakt ze makkelijk kwijt, je ziet op een gegeven moment de batterijduur flink achteruit hollen en de eartips beginnen op den duur steeds viezer te worden of zelfs stuk te gaan. Aan da...

Gadgets09.04.2024

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

We zeggen het maar meteen: Ripley is briljant. Misschien niet zo slim voor de opbouw van een review, maar als je iets van dit artikel meeneemt, dan moet dat het zijn. Ripley werd al een tijdje op Netflix gehyped, maar nu...

Entertainment05.04.2024

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Spiritfarer: je kunt door deze titel en de kop van dit artikel denken dat het gaat om een medewerker van een crematorium, maar dat ben je niet. Wel ben je iets wat daarop lijkt. In deze bijzondere game neem je namelijk d...

Gaming03.04.2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Maar je móet.
Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn

Er is iets poëtisch aan het neerknallen van zombies. Het voelt goed, het voelt niet slecht. Het lijkt soms de noodzaak te zijn. Bijvoorbeeld in de Netflix-game Into the Dead 2: Unleashed. Het is ouderwets knallen en dat...

Gaming27.03.2024

Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn