Gaming15.04.2014

Doet 3D Realms stap terug in Duke Nukem proces?


Interceptor Entertainment en 3D Realms lijken de witte vlag te hebben gehesen. Vandaag ging NoGumNeeded.com de lucht in. Als we de url mogen geloven stopt 3DR daarmee met de productie van Duke Nukem: Mass Destruction. Gearbox daagde beide bedrijven voor de rechter omdat zij over de rechten van die titel beschikken.

doet-3d-realms-stap-terug-in-duke-nukem-.jpg
doet-3d-realms-stap-terug-in-duke-nukem-.jpg

Misschien is daarmee een beschamende episode eindelijk ten einde. Tien jaar lang faalde 3D Realms om een vervolg op Duke Nukem te maken. Uitgever Take-Two dreigde met een proces dus verkocht de developer de rechten aan Gearbox. Dit maakte de situatie nauwelijks beter. Het eindproduct bleek wanstaltig en de originele makers werden door Interceptor Entertainment overgenomen.

Geen bevredigend einde, maar hiermee had de kous in ieder geval af moeten zijn. Helaas. Eerst dreigde 3D Realms Gearbox vorig jaar met een proces. De laatste zou de eerste meer dan twee miljoen dollar aan royalties verschuldigd zijn. Die rechtszaak werd uiteindelijk door de eisende partij afgeblazen en de CEO van 3DR, Scott Miller, bood tevens zijn excuses aan.

Mass Objection

Vervolgens bleek 3D Realms stiekem een nieuwe Duke Nukem (Mass Destruction) te maken. Gearbox kwam er in februari achter en daagde de developer vervolgens op zijn beurt voor de rechter. De laatste partij beschikt namelijk naar eigen zeggen nog steeds over de rechten. 3DR zegt echter van niets te weten. Het handelsmerk “Duke Nukem” is nooit door hen weggegeven, zo luidt de reactie.

Interceptor Entertainment (sinds maart 2014 de nieuwe eigenaar van 3D Realms) zei ‘geschrokken te zijn van de beschuldigingen’ en ‘naar een oplossing te streven’. Die lijkt gevonden te zijn. Het ziet er naar uit dat Mass Destruction een nieuwe IP gaat worden. NoGumNeeded.com slaat op het bekend citaat van Duke Nukem en het klinkt alsof ze Duke uit de game hebben gehaald.

Helemaal zeker zijn we echter niet. De muziek klinkt wel erg als Duke Nukem. De tijdklok van de teasersite geeft in ieder geval aan dat er nog 29 dagen te gaan zijn. Waarschijnlijk krijgen we dan meer te horen. Hopelijk staat er een andere game op ons te wachten, want van dit verhaal krijgen we onderhand enorme hoofdpijn.

Martijn Steinpatz

Martijn Steinpatz schrijft al jaren over games en speelt ze nog veel langer. Wil meer dan alleen standaard artikelen schrijven.