Gaming11.02.2014

iOS puzzelaar Threes! heeft je 1-2-3 te pakken


1+2=3. Het is de basis voor Threes!, een iOS puzzelaar die je een 4×4 raster geeft waarin blokken terechtkomen met cijfers er op. Je kunt schuiven met alle cijfers tegelijk, waarbij alles dat tegen de buitenrand aanzit blijft staan en er aan de kant waar je vanaf schuift nieuwe cijfers het speelveld in komen. Schuif je een 1 in een 2, krijg je 3. Schuif twee 3’en in elkaar en er komt 6, en ga zo maar door. Het concept is enorm simpel maar binnen tien minuten ben je er enorm aan verslingerd en daarnaast is het een game die éénmalig €2 van je vraagt en je daarna met rust laat. Het speelt net zo lekker in je eentje (en met een hand) weg als een Sudoku maar door de sociale hooks die er in zitten is het ook heel geschikt om in een groepje als high-score game te spelen. In het kort: deze game is briljant. Als je Flappy Bird wilt vervangen door iets met klasse en diepgang heb je het bij deze gevonden.

ios-puzzelaar-threes-heeft-je-1-2-3-te-p.jpg
ios-puzzelaar-threes-heeft-je-1-2-3-te-p.jpg

Het vreemde aan Threes! is dat het concept van de schuivende blokjes zo simpel is gehouden dat het je enorm focust. Na een paar potjes begin je te begrijpen waar de valkuilen zitten die ervoor zorgen dat je geen beweging meer kunt maken en je spel voorbij is; het houden van eentjes en tweetjes aan de buitenkant; het willekeurig in elkaar schuiven van net niet grote cijfers; al die dingen zorgen ervoor dat je met een minder dan gemiddelde score overblijft. Doordat het verschil tussen een goede en slechte score enorm afhangt van de hoogte van je hoogste cijfers is het meteen een triomf om 192 of zelfs -als het heel erg meezit- 384 te maken.

threesgif

Het is te vergelijken met een shooter als Geometry Wars of Resogun, of een Roguelike van mijn part. In het begin van die games kun je het nog rustig aan doen, maar hoe verder je komt, hoe minder speelruimte je hebt en hoe meer een fout fataal kan worden. Daardoor is het begin altijd lekker en kun je nog wel eens een gelukje hebben, maar binnen een minuut zit je al te zweten en meestal is het na een minuutje of drie voorbij. Maar je hebt ook het idee dat je steeds iets bijleert over strategie, over wat je kunt verwachten als je venuit een bepaalde hoek iets naar binnen schuift (wat je dus nooit kunt voorspellen, want het is helemaal random.)

De makers van Threes hebben in een interview gezegd dat ze allerlei dingen hebben proberen toe te voegen om de game interessanter te maken, of in elk geval een andere dimensie toe te voegen aan het simpele schuiven met de cijfers, maar volgens hen “werkte het spel alle pogingen tot verfraaiïng tegen” en hebben ze het maar bij het simpele mechaniek waar Threes op draait gehouden. Er is weinig omheen gebouwd, je kunt natuurlijk je score delen via Twitter maar verder is er helemaal niks extra’s gedaan behalve de strakke vormgeving en semi-humoristische beschrijvingen van de hogere cijfers. De muziek is niet onaardig, maar eerlijk gezegd denk ik dat veel mensen dit zullen spelen zoals ik het nu al dagen speel: stilletjes, even tussendoor, zo vaak het maar kan. Ik weet niet hoe hoog ik kom, maar dat is niet erg, want ik heb zelden zoveel lol met cijfertjes gehad.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over iOS

Hoe je iPhone straks je kwijtgeraakte foto’s kan redden

Aan de upgrade van het besturingssysteem van Apple wordt een mogelijkheid toegevoegd waarmee je foto’s kunt redden waarvan je dacht dat die verdwenen waren.

Mobile17.07.2024

Hoe je iPhone straks je kwijtgeraakte foto’s kan redden

Alles dat je moet weten over iOS 18

iOS 18 bevat gloednieuwe aanpassings­mogelijkheden, een compleet vernieuwde Foto’s-app, een nieuwe verbindingsoptie en Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem van Apple.

Mobile11.06.2024

Alles dat je moet weten over iOS 18

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Apple toont een geheel vernieuwde iPad-lineup

Apple heeft vandaag, zoals verwacht, zijn nieuwe iPads gepresenteerd. De iPad Pro (met M4-chip) is een krachtig nieuw model verkrijgbaar in zilver en spacezwart, en die komt in 2 formaten: een lekker ruim 13‑inch model of het wat meer handzame 11‑inch model.

Gadgets07.05.2024

Apple toont een geheel vernieuwde iPad-lineup

Nieuwe Pro's & Air's
​Apple WWDC 2024 vindt plaats op 10 juni: AI komt eraan

Apple heeft zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC 2024 gepland voor 10 juni. Je zou denken dat dat alleen voor ontwikkelaars is en verder niet zo boeiend, maar er komen juist veel aankondigingen vandaan voor het grote publi...

Technology27.03.2024

​Apple WWDC 2024 vindt plaats op 10 juni: AI komt eraan

De EU doet onderzoek naar Apple’s keuzes voor de App Store

Het feit dat Apple ontwikkelaars een extra vergoeding aanrekent wanneer hun apps meer dan 1 miljoen keer worden gedownload in een jaar is niet bij iedereen positief geland. Sterker nog, bij ongeveer iedereen behalve Appl...

Mobile21.03.2024

De EU doet onderzoek naar Apple’s keuzes voor de App Store

​iOS-apps download je straks direct vanaf een website

De Digital Markets Act van de EU zorgt voor een heleboel aanpassingen die we vooral merken bij Apple. Apples besturingssysteem iOS was altijd erg dichtgetimmerd, maar zal nu steeds verder zijn deur open moeten zetten. Da...

Mobile19.03.2024

​iOS-apps download je straks direct vanaf een website

​Update iOS 17.3 is uit: Apple maakt het iPhone-dieven moeilijker

Apple brengt een flinke update uit voor iPhone en iPad. Het gaat om een update waarin de apparaten vooral moeilijker worden om op in te breken. Het heet dan ook ‘Stolen Device Protection’.

Mobile18.01.2024

​Update iOS 17.3 is uit: Apple maakt het iPhone-dieven moeilijker