Gaming22.08.2013

Blizzard wil zieltjes terugwinnen met Diablo III: Reaper of Souls


De eerste expansie van Diablo III heet Reaper of Souls. Blizzard kondigde hem gisteren aan op GamesCom. De makers vertelden verder dat naast een nieuw verhaal en een extra klasse ook het levellen en het lootsysteem wordt vernieuwd. Zal dat de game weer een nieuwe impuls geven, vroegen we ons af. We speelden de demo in de hoop een antwoord te krijgen.

blizzard-wil-zieltjes-terugwinnen-met-di.jpg
blizzard-wil-zieltjes-terugwinnen-met-di.jpg

We vermoedden al dat het verslaan van Diablo niet het definitieve einde was – daar is het een te grote franchise voor. We dachten alleen dat we achter een bepaalde heks aan zouden gaan. De grote slechterik blijkt echter de aartsengel Malthael. De Engel der Wijsheid heeft in zijn oneindige.. eh.. wijsheid besloten om de gehele mensheid uit te roeien. Mensen zijn namelijk de kinderen van engelen én duivels – en dat kan in zijn ogen niet. Aan jou de taak hem te stoppen.

Blizzard kondigde in zijn presentatie wat wilde plannen aan. We krijgen niet alleen een nieuwe act, maar ook een nieuwe klasse, de Crusader. Verder gaat het Paragon en het lootsysteem op de schop. De normale level cap gaat omhoog naar 70. Er bestaat geen plafond meer voor Paragon mode; je kan oneindig levellen en met de punten die je daarvoor krijgt je statistieken aan passen. Verder beloven de makers minder, maar wel betere loot. Deze moet zoveel mogelijk aansluiten bij de door jouw gekozen klasse.

Wat het laatste betreft, daar merkten we tijdens de demo niet veel van. Eerder het tegenovergestelde. Wellicht komt het doordat ik een jaar niet meer heb gespeeld, maar ik kan mij niet herinneren dat mijn inventaris na een kwartier spelen al bomvol met blauwe en gouden items zat. Verder bestond een aardig deel van de loot uit zaken waar andere klassen meer aan hadden. Dit was toch niet de bedoeling, Blizzard? Toch een pluspunt: ik kreeg vrij snel een Legendary item en dat duurde vroeger veel te lang.

Het betreffende item – een goedendag –  paste overigens uitstekend bij het nieuwe karakter, de Crusader. De makers beschrijven hem als een mix tussen een Spartaanse krijger, een tank en de Paladin uit Diablo II. Daar is geen woord van gelogen. Deze stoere soldaat kan veel hebben en deelt nog veel meer uit. Van vuile trucjes zoals vijanden verblinden tot een vernietigende aanval uit de lucht. Ideaal voor spelers die liever van beuken houden. In de korte tijd dat ik met hem speelde had ik in ieder geval veel lol met hem.

Genocide

De nieuwe Akte speelt zich overigens af in Westmarch, de plaats waar Malthael met zijn geplande genocide is begonnen. Na twintig minuten spelen kregen we een indruk van een open stad waar je zelf bepaalt waar je heen gaat en wat je doet. Uiteraard is het stoppen van de Engel der Wijsheid de primaire quest, maar in korte tijd stuitten we al op vier kleinere missies. Een ervan was het helpen van een duister sektelid. Blizzard lijkt er in ieder geval een grote bal aan content er tegen aan te hebben gegooid. Dat juichen we uiteraard alleen maar toe.

Eindigen zal het sowieso niet, beloven de makers. Denk niet alleen het eeuwige Paragon niveau, maar ook aan zogenaamde Loot Runs. De details hierover zijn nog wat schimmig. Blizzard gaf een omschrijving van kleine kerkers waar je zoveel mogelijk buit moet vergaren en die je pas kan meenemen als je de plaatselijke eindbaas om zeep helpt. Het klonk als de “Crumbling Vault” missie uit de tweede Akte. Of er ook een tijdslimiet aan vast zit weten we ook nog niet. Interessant klinkt hij zeker.

Is het genoeg om mensen weer maanden zoet te houden? Dat was immers de grootste klacht van de fans. Na Diablo III bleek er te weinig te doen voor de veteranen. Er was te weinig goede loot om je karakter te blijven upgraden en de Player versus Player optie bleef bij een belofte. Veel spelers haakten daarom na kwartaal spelen weer af – ondanks alle nieuwe features zoals dubbele eindbazen bevechten. Reaper of Souls moet daarom van goede huize komen, wil het hen weer trekken.

Na het spelen van de demo kunnen we niet zeggen dat Blizzard de kantjes er vanaf loopt. Met een uitgebreide nieuwe akte, een extra klasse en opnieuw een renovatie van het “eindspel” wil de developer weer zijn spelers terugkrijgen. En als we eerlijk zijn, Diablo III: Reaper of Souls speelt wel weer erg lekker.  Zal Loot 2.0 en de Loot-runs weer de Diabolische harten sneller doen kloppen? We denken dat er een goede kans bestaat. Volgend jaar weten we het echter pas zeker.

Martijn Steinpatz

Martijn Steinpatz schrijft al jaren over games en speelt ze nog veel langer. Wil meer dan alleen standaard artikelen schrijven.