Gaming07.03.2013

Thief komt terug: het betere jatwerk


Stealthfanaten met een PC-achtergrond, juicht! Uw smeekbeden zijn verhoord en de game waarvan jullie allemaal zeiden dat het veel beter was dan dat stomme Metal Gear, Splinter Cell en andere “zogenaamde” stealthgames krijgt namelijk eindelijk een vervolg. Dat bleek uit de aankondiging die in het Amerikaanse Game Informer werd gedaan. En het ziet er goed uit, zelfs als je geen idee hebt waar Thief voor staat en waarom dat zo’n fantastische game zou moeten zijn.

thief-komt-terug-het-betere-jatwerk.jpg
thief-komt-terug-het-betere-jatwerk.jpg

De grote vraag is natuurlijk of deze game op kan tegen de torenhoge verwachtingen die gepaard gaan met het terugbrengen van een ooit geliefde Fanchise. Maar na Fallout en X-Com zou je kunnen zeggen dat het heel goed mogelijk is. Maar laat het nu net Eidos Montreal zijn die deze game gaat maken, zij die verantwoordelijk waren voor het wel aardig maar niet laaiend enthousiast ontvangen Deus Ex: Human Revolution. Desondanks zien de eerste screenshots er goed uit en klinken de systemen die in de game gaan zitten ook goed.

Screen Shot 2013-03-06 at 20.01.59

Naar verluidt wordt een belangrijk systeem in de game ‘Focus’. Die Focus laat je zien waar je heen kunt, welke sporen je moet uitwissen en hoe je dat ongezien kunt doen. Daarnaast moet je gewelddadige bewegingen bij elkaar sparen en is er een puntensysteem daarvoor dat ervoor zorgt dat je niet à la Dishonored als het uitkomt maar iedereen van kant kunt maken. Daarnaast beloven de ontwikkelaars dat de AI van de karakters die je dief proberen te pakken van een andere orde te zijn dan spelers gewend zullen zijn van andere games. Dat zou mooi zijn, want dat is toch vaak het gedeelte van stealthgames waar de geloofwaardigheid overboord gaat, hoe leuk ze verder ook zijn.

Hoe dan ook, het is een zwaargewicht in een genre dat in bepaalde kringen toch hoog aangeschreven staat en dat is alleen maar goed, want het dwingt de rest om goed op te letten en eventuele geniale vondsten over te nemen. We zullen wel nog even moeten wachten, want we zullen pas in 2014 ergens aan de slag kunnen met de vlugge vingertjes, natuurlijk op PC maar ook op de PS4 en “andere next-gen platformen” oftewel de nieuwe Xbox.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.