Events12.09.2013

TEDxAmsterdamED: de winnaars van de Speaker Pitch


tedxamsterdamed-de-winnaars-van-de-speak.jpg
tedxamsterdamed-de-winnaars-van-de-speak.jpg

De eerste sprekers voor TEDxAmsterdamED zijn bekend: van de 24 mensen die tijdens de Speaker Pitch drie minuten mochten spreken op het podium van Boom Chicago in Amsterdam, zijn er 6 gekozen die volgens de jury het beste binnen het thema : The Pursuit of Excellence” en binnen de rest van het programma op 10 oktober passen.

Jacqueline Boerefijn had tijdens de pitch een prachtig verhaal over geluk. The Pursuit of Excellence is natuurlijk een knipoog naar het bekende “Pursuit of Happiness” en dat is volgens Boerefijn het belangrijkste wat je een kind kunt leren. Op 10 oktober kunnen we hier gelukkig meer over te weten komen.
Boerefijn: “Excellence means to me to function the best you can. Instead of chasing excellence like High PISA rankings, high educational levels of high grades, it is wiser to help young people find what truly makes them happy in the long run.”

Anton Philips, de oudste spreker tijdens de pitch (81 jaar!) maakte indruk op me en ik ben blij dat hij op 10 oktober meer dan 3 minuten krijgt voor zijn verhaal over intrinsieke motivatie.
Philips: “Excellence to me means that people reach their fullest potential in whatever work they pursue. To excell is to do extremely well, not to surpass others. Each individual has his of her own field of excellence. This means that everyone can strive for excellence in their field of study of work. In order to achieve excellence in education we need teachers who excel because they are intrinsically motivated to teach.”

Jonathan Even-Zohar, geschiedenisleraar die in het voetspoor van Máxima uitlegde tijdens de pitch dat “De Nederlander” niet bestaat en pleitte voor cross-border history education mag gelukkig ook meer vertellen over zijn visie tijdens TEDxAmsterdamED
Even-Zohar: “To excel for me means to rise above succesfully. Taking risks, outsmarting, outperforming and just being the best in whatever you want is not enough, and is perhaps not even socially desirable. What it means to excel is to do all those things, but to succeed in implementing a certain change. To be better than everybody else sounds great, except for ‘everybody else’. If one can truly bring positive and sustainable development into the world, in the case of my mission through history education, than one has excelled.”

Jelte de Jongh durfde het aan om het over “obsession with labelling” te hebben, een veelbesproken onderwerp waarvan de jury het gelukkig terecht vond dit ook een plaats op het podium van het Concertgebouw te geven. De Jong sprak tijdens de pitch over ‘overdiagnostiseren’ en ‘onderdiagnostiseren’ en pleit voor accurate, flexibele en dynamische labelling.

Pedro de Bruyckere sprak tijdens de pitch over het belang van vertrouwen, wat in het onderwijs weg lijkt te raken. Het telkens toetsen en testen noemt hij een mechanisme van wantrouwen en hij pleit voor meer trust, compassion en integrity. Een mooie invalshoek die terecht een plaats tijdens TEDxAmsterdamED krijgt.
De Bruyckere: “In French there is an expression ‘plus est en vous’, which means ’there is more in you’. Excellence to me is that something ‘more’ that is hidden in every person that great education can help to discover and flourish. Maybe it’s even more easy: to excel to me is a teacher who makes you not only feel you can fly, but who makes you actually fly.”

Jaffar Al-Aani is de jongste winnaar van de pitch, 18 jaar en nog op de middelbare school. Hij vertelde over zijn levensverhaal en zijn doel om te excelleren in wat hij doet, om iets te bereiken in Nederland nadat hij in 2006 uit Baghdad weggegaan is. Heel eerlijk is hij over dat het nastreven van grote dromen ook een manier zijn om nare dingen uit zijn jeugd in Irak te vergeten. Mooi dat hij door te spreken tijdens TEDxAmsterdamED al één excellent doel heeft bereikt.

Eerder maakte ik ook al drie sprekers bekend wat het totaal aantal nu op 9 brengt. In totaal zullen er straks 15 mensen spreken op het podium van het Concertgebouw in Amsterdam tijdens TEDxAmsterdamED