Online17.08.2011

In het Stedelijk Museum: Wim Crouwel, een grafische ontdekkingsreis.


Het Stedelijk Museum brengt een eerbetoon aan de productieve carrière van grafisch vormgever Wim Crouwel, die van 1963 t/m 1985 alle uitingen voor het Stedelijk Museum ontwierp. Crouwel wordt beschouwd als één van de grootste ontwerpers van de twintigste eeuw. De tentoonstelling is niet alleen een hommage aan Crouwels loopbaan, ook zijn nalatenschap en invloed op de grafische vormgeving van dit moment is te zien. Wim Crouwel, A Graphic Odyssey was de afgelopen drie maanden in het Design Museum in Londen te zien en bevatte voor het overgrote deel bruiklenen van het Stedelijk Museum. Op 13 augustus opent de tentoonstelling in Temporary Stedelijk 2, onder de titel Wim Crouwel: een grafische ontdekkingsreis.

in-het-stedelijk-museum-wim-crouwel-een-.jpg
in-het-stedelijk-museum-wim-crouwel-een-.jpg

De tentoonstelling bestaat uit onder meer archiefmateriaal, waaronder originele schetsen, catalogi, affiches, folders, postzegelontwerpen, kalenders, letterontwerpen en bewegend beeld, met onder meer een recent interview met de ontwerper.

In een interview met Het Parool afgelopen zaterdag zegt Crouwel: ‘Ik heb altijd gepropageerd en uitgedragen dat je als ontwerper niet tussen het ontwerp en de kijker moet staan. Maar ik stond er wel degelijk tussen. Ik streefde naar leesbaarheid, maar kwam soms in de knoei met de functionaliteit. Ik ben een functionalist met last van esthetiek. Dat gevecht heb ik altijd ondervonden, maar dat maakt het ook weer spannend.’

Op donderdagavond 1 september vormt het Stedelijk Museum in samenwerking met Items magazine het podium voor Items Live.

De avond staat geheel in het teken van Wim Crouwel. Tegen de achtergrond van de veelbesproken overzichtstentoonstelling Wim Crouwel – een grafische ontdekkingsreis vertellen zeven sprekers vanuit hun eigen expertise en invalshoek over de invloed van Crouwels werk.

De tentoonstelling is te zien vanaf 13 augustus tot 9 oktober.

Lees ook: ‘Hi, this is Wim Crouwel. I wish you a nice and well-designed day.’

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.