Online19.05.2011

What Design Can Do


what-design-can-do.jpg
what-design-can-do.jpg

Om het wakker worden voor mijzelf iets aangenamer te maken, stel ik het geluid van mijn wekker in op: ‘hemelse harp’. Een ontvangen sms’je herken ik door glasgerinkel en mail ‘zoeft’ hoorbaar mijn laptop uit. Ergens op deze wereld heeft een team van ontwerpers deze geluiden bedacht en ontworpen.

Vanaf het moment dat we opstaan zijn we elke dag in contact met design. De douchekraan die we opendraaien, de koffie die we drinken, de kleding die we dragen. Ontwerp is van grote invloed op onze manier van leven. Over alles om ons heen is nagedacht. In meer of mindere mate. In de kleine dagelijkse dingen heeft design een groot effect.

Door de mogelijkheid om mijn mail en agenda te checken via mijn iPhone kan ik op een efficiëntere manier mijn tijd indelen. En volgens de verpakking van mijn tandenborstel hebben de borstelharen van deze tandenborstel een speciale vorm, waardoor ik hagelwitte, gezonde tanden krijg! Allemaal heel handig natuurlijk. Naast deze praktische ontwerpoplossingen kan design ook een bepaalde status aangeven, of een imago versterken. Rijd je in een BMW 640i Coupé naar je werk of in een oude Citroën DS? Is je spijkerbroek er één van Kuyichi of van Levi’s? Tegelijkertijd kan slim design ook kosten beperken, logistiek verbeteren of bijdragen aan een groenere wereld. Door ‘designdenken’ kunnen oplossingen gevonden worden voor uiteenlopende vraagstukken van verschillende grootte.

Op 26 en 27 mei 2011 vindt What Design Can Do plaats in de Stadsschouwburg in Amsterdam. What Design Can Do is een internationale conferentie over de kracht van design. Samen met meer dan twintig Nederlandse en internationale professionals gaat het publiek op zoek naar oplossingen en strategieën voor sociale vraagstukken. De sprekers zijn afkomstig uit verschillende disciplines; architectuur, grafisch design, product design, en fashion design. Het idee is dat een veelzijdigheid aan mensen ook een veelzijdigheid aan antwoorden zal geven.

In het tweedaagse programma zijn verschillende sessies opgenomen: discussies, workshops en brainstorms, een expositie en een boek. Het thema dit jaar is ‘Access’; Access to cultures, Access to the city en Access to the Public. Over de inrichting van megacities, veranderende sociale infrastructuren en voedselvraagstukken. Meer over het programma vind je op de website.

Deze jaarlijkse internationale conferentie richt zich op designers, bedrijven en overheden. Het initiatief voor dit event is genomen door designers die vanuit hun professie een maatschappelijke verantwoordelijkheid voelen. Een prachtig en vooral vernieuwend initiatief. Ik ben wel benieuwd in hoeverre de wetenschapper is vertegenwoordigd. Om daadwerkelijk realistische oplossingen te kunnen bedenken is de aanwezigheid van ‘veldwerkers’ in mijn ogen noodzakelijk. Desondanks ben ik nu al enthousiast over deze ambitieuze conferentie!

Tickets zijn te koop via: http://www.whatdesigncando.nl/tickets
Tickets zijn ook te winnen via Twitter of Facebook.
En ook hier op Dutchcowboys zijn kaarten te winnen: http://www.dutchcowboys.nl/events/22278

Dit was mijn eerste post voor Dutchcowboys. Binnenkort meer over de impact van design en designdenken.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Design

Alfa Romeo Milano, de lat ligt heel hoog

De Alfa Romeo Milano is geen toeval. Het Italiaanse merk wil net als alle neven en nichten een footprint hebben in het grootste segment van de Europese markt, een Alfa Romeo in een compacte vorm.

Automotive17.04.2024

Alfa Romeo Milano, de lat ligt heel hoog

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

Motorola kondigde vandaag 3 nieuwe toestellen aan uit het premium assortiment: de motorola edge 50 ultra, motorola edge 50 pro en motorola edge 50 fusion.

Mobile16.04.2024

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

aangedreven door moto AI
3 tips als je een nieuwe vloer gaat uitzoeken

Het kiezen van een nieuwe vloer voor je huis kan een spannende maar ook uitdagende taak zijn. Met zoveel verschillende opties beschikbaar, kan het moeilijk zijn om te weten waar te beginnen. Hier zijn drie handige tips o...

Lifestyle09.04.2024

3 tips als je een nieuwe vloer gaat uitzoeken

​Canva neemt Affinity over: Adobe mag wel oppassen

De populaire designtool Canva doet een grote overname: Affinity. Misschien zegt Canva je meer dan Affinity, maar het betekent vooral dat Adobe moet gaan oppassen. Affinity maakt namelijk dezelfde soort producten als Adob...

Online27.03.2024

​Canva neemt Affinity over: Adobe mag wel oppassen

​De vernieuwde Dacia Spring is goedkoop, elektrisch én voorzien van toffe gadgets

Dat Dacia lekker bezig is, dat weten we nu al een tijdje. En nu is daar dan ook de langverwachte lancering van de vernieuwde Dacia Spring. De eerste volledig elektrische auto van het merk. Vorige week mochten we in Parij...

Automotive23.02.2024

​De vernieuwde Dacia Spring is goedkoop, elektrisch én voorzien van toffe gadgets

Tributo Italiano; een eerbetoon met een hoofdrol voor de Alfa Romeo Giulia, Stelvio en Tonale PHEV

Zeg je Italië, design en automotive, dan kom je al snel uit bij een Italiaans automerk zoals Alfa Romeo. En dat merk begint het jaar allesbehalve slecht. Ze openen 2024 namelijk met een speciale serie die wereldwijd wor...

Automotive13.02.2024

Tributo Italiano; een eerbetoon met een hoofdrol voor de Alfa Romeo Giulia, Stelvio en Tonale PHEV

Dit zijn de 3 nieuwe EV’s van Lucid

Lucid is van plan om nieuwe standaarden te zetten voor luxe elektrische voertuigen. Tijdens de Geneva International Motor Show in Zwitserland toont de fabrikant drie voor Europa nieuwe elektrische voertuigen. Het in Cali...

Automotive05.02.2024

Dit zijn de 3 nieuwe EV’s van Lucid

Te zien tijdens de Geneva International Motor Show 2024
World Car of the Year 2024: dit zijn de finalisten

De World Car of the Year 2024 verkiezing komt er weer aan. Deze begint traditiegetrouw met de bekendmaking van de Top 10 en Top 5 finalisten in zes verschillende categorieën van de World Car Awards. Het aftellen naar de...

Automotive01.02.2024

World Car of the Year 2024: dit zijn de finalisten