Kaspersky lanceert AntivirusFest: platform en AR festivalfilter

Kaspersky lanceert AntivirusFest: platform en AR festivalfilter

Cybercriminelen maken een vreugdedansje

Vorig artikel Volgend artikel

Je kunt gerust stellen dat het festivalseizoen van 2020 zo goed als verloren is. Daarom is het niet zo heel vreemd dat muziekminnend Nederland haar heil zoekt in online alternatieven. DJ’s, artiesten en festivals schakelen massaal over naar livestreams die met groot succes digitaal worden bekeken.

Cybercriminelen maken een vreugdedansje

Maar muziekfans zijn niet de enigen die dit juichend ontvangen, ook cybercriminelen maken een vreugdedansje. Cybersecuritybedrijf Kaspersky lanceert nu AntivirusFest: een platform en social media festivalfilter dat mensen zo snel mogelijk bewust moet maken van de cyberrisico’s in dit ‘nieuwe normaal’ tijdperk, en vooral hoe je deze kunt vermijden.

De Covid-19 maatregelen zijn inmiddels versoepeld, maar de festivalbranche heeft letterlijk het nakijken. Muziekfans komen online nog steeds massaal samen om deze zomer toch het festivalseizoen alsnog virtueel te kunnen vieren. Zo verzorgde de game Fortnite eerder al een virtueel concert van Travis Scott dat ruim 27 miljoen mensen trok en afgelopen weekend vond er een online editie van Lowlands plaats met live-sessies, optredens van eerdere jaren die teruggekeken konden worden en opgenomen optredens van artiesten die dit jaar zouden optreden.

Livestreams op onbekende websites

Cybercriminelen springen inmiddels in op de enorme vlucht die virtuele muziekfestivals hebben genomen. Vaak kom je in een onbekende online omgeving om daar je felbegeerde festivalmoment te kunnen beleven. Net zoals niet-gamers die via een gast-account in een game inloggen of via livestreams op onbekende websites. Ook wordt je middels grote artiestennamen verleid om te klikken op links die heimelijk toegang geven tot jouw wachtwoorden of persoonsgegevens.

Het nieuwe platform AntivirusFest wil virtuele feestvierders op een toegankelijke manier nu bewust maken van de gevaren die online events met zich meebrengen en biedt hiervoor allerlei tips en safety checks hoe je risico’s zo veel mogelijk kunt vermijden.

Naast het platform heeft Kaspersky een Facebook en Instagram festivalfilter (alleen te openen op een smartphone in combinatie met Instagram) ontwikkeld dat inmiddels is gelanceerd in samenwerking met een aantal 'bekende' festivalliefhebbers.

(c) foto's : Kaspersky

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....